Nya valpvänner och huvuddunkande.

Satan vad tiden går fort när man har valp, insåg just att det är fem dagar sedan jag skrev något i bloggen. Galet!! Det är rätt intressant att prata med vänner som inte har hund för det märks tydligt att de undrar vad sjutton jag gör hela dagarna när jag går hemma med Exxa. Jag undrar snarare vad sjutton jag gjorde innan vi skaffade Exxa =) Men att skaffa valp kanske är ungefär som att skaffa barn, man måste ha upplevt det själv för att förstå vad andra pratar om...

I måndags var vi hos veterinären för att ta en spruta, vi valde en kille som Micke använde sig av när han hade sin schäfer; en lite äldre herre som blev stormförtjust i Exxa, kliade och klappade och talade om för henne så söt hon är. Hah, som att hon inte redan vet det...!! =) Vi kom lite tidigt och killen som hade tiden före oss kom sent så vi smet emellan medan han och hans lilla hund fick gå lite på gräsmattan så länge. Exxa såg hans hund genom fönstret och skällde morskt på den, det går an att vara kaxig när det är en glasruta emellan och matte och husse står precis jämte, haha. Att ta sprutan gick jättebra, hon märkte inte ens att veterinären stack henne tror jag för hon reagerade inte ens. Han passade även på att kolla över henne, titta på tänder, tassar, öron osv och sa att allt såg kanon ut. Känns skönt att höra!

Igår träffade Exxa sina första hundar utanför kenneln. Det var två valpar, en liten "råtthund" från Tjeckien (såg ut som en brunsvart Chihuahua ungefär) och en blandis som var hälften schäfer och hälften grönlandshund (betydligt större än Exxa med stooora tassar, ujuj). Exxa visade upp en riktigt bitchig sida, först försökte hon springa iväg när de närmade sig så Micke satte sig ner och tog henne i famnen. Råtthunden var inte så intresserad men blandisen ville såå gärna hälsa på Exxa så han närmade sig försiktigt. Exxa skällde som en galning, morrade, gjorde små utfall mot honom genom att kasta sig mot honom och sedan smita tillbaka till husse igen. Blandisen förstod ingenting, tittade väldigt frågande på Exxa, la sig ner på backen och liksom ålade sig framåt mot henne, det var så gulligt. Exxa är lite känslig och behöver lite tid på sig ibland och vi är fullt villiga att ge henne den tiden och killen som ägde hundarna var ute med oss i ca 30 min fast han hade sagt till sin tjej att han bara skulle gå ut en kort sväng, snällt av honom!! Till slut fick blandisen slicka lite på Exxas tassar och då vågade Exxa sig fram och nosa lite på honom, de gnuggade sina små näsor mot varandra och luktade på varandra, såg så rart ut. Sedan var killen tvungen att gå och Exxa blev lite ledsen såg det ut som men det gick snart över. Sedan sov hon som en stock hela kvällen.

Idag slog Exxa i sitt huvud i ett staket när vi var ute. Det finns ett nätstaket som skiljer "Exxas fält" från ett radhusområde och framför staketet växer det långa strån. Busan gillar att springa fram och tillbaka där, det är jättekul när stråna piskar omkring henne där hon far fram. Samma sak gällde idag men plötsligt sprang hon i en vid cirkel runt mig och hoppade sedan med huvudet före rätt in i staketet. Som tur var så fjädrade staketet så hon studsade tillbaka ner i backen men hon blev jätterädd och skrek till och kom springande till mig och sl sig vid mina fötter och skrek. Jag ville inte befästa situationen som något negativt så jag pratade glatt med henne, sa hur duktig hon är och hur fin hon är och snart började svansen vifta som vanligt. När vi kom in kände jag över hennes huvud och ansikte men fick ingen reaktion så det gick nog bra. Men otäckt var det!

Just nu ligger hon och sover i soffan, man blir trött av att bli skrämd så då passar jag på att sitta vid datorn lite, något som jag knappt hinner annars. Visst får man försaka saker men det är såå värt det, Exxa har berikat vårt liv mer än vad vi trodde var möjligt. Tror jag ska sätta mig i soffan hos henne nu och se på en film och gosa lite, det gillar hon =)

Ha det bra alla där ute tills vi hörs igen!

/ Jennie - på goshumör

Solskensdagar och ostfrossa.

Igår (fre) var det hur varmt som helst här, lägenheten kokade trots korsdrag och takfläktar på högsta nivå. Exxa och jag tog därför en "slappdag", ingen av oss var speciellt pigg. När vi var ute sprang vi och busade inte lika mycket som vi brukar, istället kastade vi lite pinne och sen låg Exxa i skuggan under ett stort träd och tuggade på pinnen medan jag klappade henne och fotograferade lite. Nästa utegång tog vid där den senaste slutade =)
Igår provade en sak som vi läste om på Exxa´s syster Visko´s hemsida, nämligen leverpastej i en toarulle. Vi har använt vanliga hundpärlor och papper tidigare så detta var nytt men det fungerade över all förväntan! Det var den första måltiden som vi fick äta ifred för lillan var fullt upptagen med sin rulle så TACK!! =)

Idag har Micke varit på Ljudiadagen i Mariestad och fyndat slutsteg till bilen så lilltrollet och jag har varit själva på förmiddagen. Vi har busat ute med pinnar och vass-strån, det växer vass vid den lilla ån som rinner här utanför och de var perfekta för henne att jaga, lagom långa och roliga att slita och bita i. Efter en lång tur fick matte äntligen i sig lite frukost och sedan låg Exxa och sov i mitt knä medan jag tittade på Gilmore Girls. Hon la sig dock under soffan efter någon halvtimme, antar att det var lite svalare där nere. Jag tror att hon drömde mardröm för hon skrek till helt plötsligt och kröp fram och skulle upp i min famn medan hon gnällde, kanske vaknade hon av sitt skrik och blev rädd...? Vi vet ju egentligen så lite om djurs psyken, jag tror att de är betydligt mer utvecklade och komplicerade än vad många tror.

En sak som vi har lärt oss om Exxa är att hon är tokig i ost!! Sorten verkar inte spela någon roll; ostbågar, smörgåsost, matlagningsost... ja allt är jättegott, oj vad hon slickar våra händer och tigger när vi äter eller använder det! Tokiga vovve! ;)

På måndag ska vi till veterinären, ska bli spännande... // Jennie - galen i sin valp

Bus vid gamla järnvägen.

Igår kväll tyckte vi att det var dags att lilla Exxa fick se lite andra omgivningar så vi tog oss en tripp till "gamla järnvägen" som egentligen är en lååång grusväg som går från Götene till Lundsbrunn (eller tvärtom beroende på vilket håll man kommer från, haha) rakt genom skogen. Det tar ca 4-5 min med bil dit, Exxa låg i Jennies knä på samma handduk som hon ligger på under nätterna. När vi kom fram började Exxa genast kolla runt, hon hoppade rakt ner i en åker och undersökte och busade om vartannat, vi passade på att plåta lite =) Själva grusvägen var intressant och rolig att springa på men det var de 2-3 dm djupa dikena jämte vägen som var roligast. Efter några minuters försiktighet fick Exxa plötsligt fnatt och for som en skottspole fram och tillbaka så mkt som flexikopplet tillät, ner i diket, hopp över stock och sten, in i skogen, ut igen, upp ur diket och ner i det på andra sidan för att sedan börja om från början igen, Vi skrattade så vi nästan grät!! Jennie försökte filma men det blev en ganska "hoppig" film =)

Annars trivs nog Exxa bäst här hemma, hon är ensam hund just i detta området och har charmat alla tanterna som brukar sitta ute i solen och får massa uppmärksamhet när vi går ut, alla vill veta vad hon är för ras och tala om hur söt hon är, så fint huvud hon har, så mjuk päls osv. Som ägare tröttnar man aldrig på det =)

Vi har egentligen inga problem med henne, vi har ju hört en del från vänner som har hund om möbeltuggning, bajs inne, seperationsångest osv men än så länge fungerar sånt bra. Visst, hon ylar ibland när vi lämnar rummet men det är inte så avancerat utan mer "Hey, vart tog ni vägen?" och sen kommer hon och letar upp oss, hon är väldigt social. Är vi båda två i köket och lagar mat lämnar hon sin mjuka soffa för att lägga sig på köksgolvet istället, givetvis totalt i vägen men vem kan med att säga till henne?! Vi tar helt enkelt ett litet skutt över henne =)

 Det enda som är lite jobbigt är när vi ska äta, hon är ju för liten för att äta vår mat men försök att säga det till henne!! Hon försöker på alla sätt få smaka; fjäskar, försöker hoppa upp i våra knän eller på bordet, ylar, piper...you name it. Men vi vill inte vänja henne vid att tigga vid bordet så det blir inget men det är såå svårt!! Dessutom gillar vi kryddstark mat och det går ju verkligen inte i en liten känslig valpmage... Däremot har hon fått smaka på lite bröd och en liten ostbit men i sin matskål då och inte vid bordet. Förutom detta funkar allt finfint, vi har massa mysiga stunder med henne, häromdagen låg hon som en bebis i Jennies famn och snuttade på hennes örsnibb =)

// Micke och Jennie - som börjar få kläm på det här nu.

Nattvanor och första dagen utan föräldrarna.

Nu har lilla underverket gjort det igen, ytterligare en sak som man inte väntar sig av en valp på 10 veckor; hon har börjat sova hela nätterna!! Under tiden vi har haft henne har vi varit uppe med henne 1-2 ggr per natt för att kissa men f r o m lördags natt har den lilla skruttan sovit HELA nätterna dvs från kl 22.30 till ca 8-9 på morgonen. Ja, vad ska man säga förutom "duktig tjej"?! Matte och Husse tackar ödmjukast för de extra timmarnas sömn =)

Igår (mån) var min första dag ensam med Exxa eftersom Micke började jobba. Det gick fint, hon väckte mig vid åtta-tiden genom att slicka mig i ansiktet (jag låg på Mickes sida av sängen). Men det märktes att hon undrade vart Micke var för varje gång vi kom in efter en promenad sprang hon runt i alla rum och tittade efter honom. Hon är så gullig!

Idag har hon varit utan sina föräldrar för första gången eftersom skolan började för mig. Mickes mamma kom vid kvart i tolv och hade henne en timme, Micke har en sjuhelsickes massa komp att ta ut så han tog ut några timmar och kom hem vid ett-tiden. Vi kanske är fåniga och överbeskyddande men det känns bra att ta det i långsam takt, vi tror inte på att stressa djur för mycket, jag har sett hur det kan gå om de utsätts för saker som de inte är redo för... Det hade iaf gått bra för Mickes mamma, Exxa hade sovit i princip hela tiden (under soffan, haha). Men nu har jag tagit bort en kurs som jag inte behöver (sociologi 3 = blä) och kommer istället läsa en extra under vintern (att vara tonårsflicka i Sverige under 2000-talet med inriktning på beteende) så nu har jag plötsligt ledigt t o m v 41 förutom ett litet PM som ska skrivas till C-uppsatsen så jag har massa tid över för lilla busan. Det känns riktigt bra!

Nu åkte Micke för att hämta kinamat så jag måste gå och vara med Exxa innan hon hittar på något bus. Ha det så bra alla därute! =)

// Jennie - lektant

Trappspring och borstning.

Igår (fredag) var våra vänner Kenneth och Elin här och träffade Exxa och såg på film. Det gick jättebra med lillan, hon var framåt och ville bli klappad och kliad. Kenneths sockar var väldigt intressanta, hon tillbringade en stor del av kvällen med att slicka och nosa på dem, antagligen eftersom de luktade av Otto, deras hund.

Idag har varit en lugn dag, Exxa har mest legat i soffan och sovit. Hon har nu börjat gå i trapporna själv, i början bar vi henne upp och ner, sedan fick hon gå upp för en trappa själv, sedan två osv. Nu går hon upp för alla trapporna själv och vet precis vilken dörr hon ska till. Neråt går också bra, hon traskar ner för några själv innan vi blir hönsföräldrar och plockar upp henne, vi är ju så rädda om henne...

Vi har även borstat henne idag med borsten som Sofia och Håkan rekommenderade, det gick fint men Exxa ville helst av allt bita i borsten vilket hon inte fick, den är ju vass! Men vår lilla skrutta verkade inte ens märka det, inget annat existerar när leken gör det. Just nu ligger hon och nanar i soffan med huvudet på sin rosa pip-kanin, sååå sött... =)

// Micke och Jennie - "nerhårade".

Exxa's första vecka hemma hos oss.

Vi har inte kunnat blogga på några dagar då vårt internet har legat nere så här kommer en liten sammanfattning över vad som har hänt denna vecka:

I söndags fm hade vi haft Exxa i 1½ dygn och bestämde oss för att hon var redo att se lite mer av omgivningarna runt lägenheten så vi traskade iväg till parken här intill. Exxa tyckte det var jättespännande, sprang runt och nosade en bra stund och sedan busade vi med tygbenet som lillan älskar. På vägen hem mötte vi en stoooor vovve som låg bunden utanför en av trappuppgångarna. Den började skälla när den fick syn på Exxa, mörka otäcka skall och Exxa nästan flög upp i Mickes famn och låg där med bankande hjärta. Vi stod kvar och tittade på den otäcka vovven en stund innan vi gick in och så fort vi kom in i lägenheten och stängde dörren suckade Exxa tungt och somnade i soffan =)

I måndags testade vi att kasta boll med Exxa som inte bara tyckte att det var kul men som även var JÄTTEDUKTIG på att jaga bollen och hämta den! Varenda gång kom hon tillbaka med den och släppte (efter lite trots) bollen när vi sa "loss" för att sedan jaga efter den igen.

I tisdags träffade Exxa Mickes familj och det gick väldigt bra, hon var inte rädd eller nervös alls utan verkade njuta av fem personers fulla uppmärksamhet. Eftersom de kom alla tre så bestämde vi oss för att träffa dem ute, vi kände att det kanske blev för mycket med tre nya personer i lägenheten som ändå är hennes trygghetszon. De var här ca en timme och vi hann med både gos, promenad och bus. Lite senare på kvällen upptäckte Exxa den ljuvliga doften av korv som Micke hade på sin smörgås. Hon har varit väldigt duktig med att inte tigga men när Micke åt sina smörgåsar satt hon jämte honom och ylade, det gjorde nästan ont i hjärtat. Men vi var starka, vill ju inte att hon ska få ont eller bli dålig i magen men kul kändes det inte, det där lilla valpansiktet kan smälta sten...
Det blev desto roligare på kvällen då vi satt och tittade på "So you think you can dance". Exxa låg och sov i soffan men vaknade vid första pardansen och släppte sedan inte TV:n med blicken på hur länge som helst, vi skrattade så att vi grät, det såg så himla kul ut!!

I onsdags var Exxa lite annorlunda mot vad hon varit de andra dagarna, hon var busigare, ville t ex bitas och väldigt aktiv. Det blev även några små olyckor inne, inte helt oväntat eftersom vi i flera dagar gått omkring och sagt "det kan inte vara så här lätt att ha valp, snart kommer det hända något". Vi funderade på om det kunde vara så att spänningarna från flytten höll på att släppa och ringde Sofia för support. Hon försäkrade oss om att det var helt normalt, att Exxa började känna sig hemma här hos oss, det kändes skönt efteråt för även om vi båda är uppvuxna med hundar så var det länge sen någon av oss hade valp.
På kvällen kom min kompis Maria hit och blev totalförälskad i Exxa (konstigt!!) och skulle prata med sin man om att skaffa hund när hon kom hem, haha. Exxa busade lite med henne i början men var så trött efter dagen att hon mest sov i soffan hela kvällen medan vi satt där och fikade. Det är en sak som vi har lärt oss om Exxa, hon är väldigt social och vill vara där vi är och gillar inte alls när vi går ifrån henne till ett annat rum.

I torsdags kom Jennies mamma hit för att träffa sitt "barnbarn" som hon kallar Exxa och det gick väldigt bra, de blev förtjusta i varandra och vi hade en rolig dag med promenader när Exxa var aktiv och filmtittande i soffan när Exxa sov. På eftermiddagen var det två hundar på Exxas kisseställe (maken till fräckhet) så vi fick vänta lite. Som tur var så var hundarna av liten ras så vår lilla valp tyckte inte att de var så otäcka som den stora hunden men hon ville ändå ligga i famnen tills hundarna gått iväg, då kunde hon kissa som vanligt. Kvällen gick åt till att leka med leksaken hon fick av "mormor" och att som vanligt sova i soffan medan vi såg på film, soffan som numera heter "Exxas soffa" och som vi andra lite på nåder får använda =)

// Micke och Jennie - så lyckliga!

Hur X-drive blev vår Exxa.

Micke och jag har länge pratat om att skaffa hund, i princip ända sedan vi flyttade ihop för 4½ år sedan. Vi har gått igenom alla möjliga tänkbara raser, scenarier och händelser om och om igen då vi har velat vara säkra på att vi fattar rätt beslut och rätt hund.

Under sommaren mognade beslutet om att skaffa hund eftersom jag kommer tillbringa väldigt lite tid i skolan nu under mitt sista skolår innan jag får min fil kand och kommer på så sätt ha massa tid över till en liten valp. Beslutet var alltså fattat, vi skulle skaffa hund! Rasen var också självklar, en siberian husky var det som gällde.
Vi letade efter en kennel på internet och fastnade för Sofias och Håkans kennel i Vaggeryd eftersom deras hemsida övertygade oss om att de älskar och bryr sig om sina hundar och är noga med deras framtida hem. Vi kunde inte göra så mycket just när vi hittade kenneln eftersom jag då var sjuk i en rejält kraftig halsinfektion men några mail fram och tillbaka blev det iaf. Vi fastnade först för en bror till Exxa vid namn Syncro, vi tyckte att han var såå söt, som en liten snäll nallebjörn men han var redan tingad. Kändes lite trist just den dagen men vi tyckte att alla valparna var fina och ville träffa dem för att se om det fanns en valp som skulle passa oss. Det var ganska nervpirrande eftersom jag låg sjuk i över två veckor, valparnas åtta veckors dag kom och gick och vi var så rädda att andra skulle hinna före. Men runt 7 augusti började jag må bättre, febern sjönk och vi kunde ringa och boka tid eftersom det fanns tre tikar kvar. Vi skulle få träffa dem fredagen den 10 augusti.
Nätterna innan den stora dagen tillbringades i stort sett sömnlösa, vi var nervösa, förväntansfulla, oroliga och pirriga, allt på samma gång! Jag hade fortfarande lite feber och dagen innan fredagen var vi i Bålstad och hämtade vår nya bil, en S40 T4. Vi var alltså ganska trötta...! =)

Fredagen kom och vi begav oss till Vaggeryd, sjukt nervösa med spända magar. Kenneln var såå fin och ägarna toppen, det kändes helt rätt. Vi fick först hälsa på alla vuxna vovvar innan det var dags för oss att få träffa valparna. Jag lade märke till Exxa direkt, min blick fastnade på henne och stannade kvar där. Jag kan inte förklara varför, jag kände bara att det var vår valp, hon var så speciell, det var något särskilt med henne. De andra valparna var också otroligt söta och mysiga på alla sätt men Exxa var... min.
Hjärtat sjönk ganska rejält när Sofia sa att hon hade valt ut en annan valp till oss. Det var inget fel på den valpen, hur fin och mysig som helst men hon var inte Exxa. Det blev ett par känslofyllda timmar eftersom även Sofia kände hur speciell Exxa var och helst ville behålla henne själv. Jag förstod henne såå väl men det kändes för jävligt. Vi gick in och fikade och på något sätt grep ödet in för Sofia ändrade sig och sa att vi fick köpa henne. Jag förstod det inte ens först, satt med en klump i magen och var allmänt förvirrad. Men när vi gick ut till hundgården igen så hann verkligheten ifatt mig och det kändes som att jag skulle sprängas att glädje, en rejäl berg och dalbana med andra ord =)

Jag tror egentligen inte att det hade kunnat gå på något annat sätt, det känns som att Exxa var förutbestämd för oss, både Micke, jag och Sofia kände det och det är svårt att kämpa emot ödet. Hela detta inlägg låter säkert som en romantisk historia som hör hemma i en film och inte i verkligheten men vissa saker bara är på ett visst sätt och man kan inte göra något åt det. Vi älskar redan lilla Exxa galet mycket och hon verkar vara både förtjust i oss och trygg hos oss, jag tvivlar på att alla andra valpköpare där ute har haft det så lätt med sina valpar som vi hittills har haft det med Exxa.

Nej, det måste vara ödet. Och tack och lov för att det sträcker ut sina långa armar ibland och griper in. Vi är så glada över att lilla Exxa är vår "Exx(tr)a" speciella valp =) //Jennie

Välkommen till Exxa's nya blogg!

Hej alla!

Äntligen har husse fått upp min blogg, jag har ju ändå varit hos mina nya föräldrar i snart 2 dagar. Jag trivs väldigt bra här hemma, men nu måste jag gå och sova lite igen, så husse och matte får ta över skrivandet.

Exxa har skött sig exemplariskt, maken till väluppfostrad valp får man leta efter, hoppas alla andra valpar från kullen har skött sig lika fint. Resan hem från kenneln gick väldigt bra, trots att det tog nästan två timmar hem så låg Exxa tyst i Jennies knä och antingen sov eller slötittade ut genom fönstret. Hemkomsten var lätt den med, endast lite pipande i början men snart tog nyfikenheten överhanden. Efter att ha kollat igenom lägenheten gick vi på några små promenader och sedan sov Exxa som en stock mellan kl 00 och 06.

Dagen efter väckte Exxa oss på morgonen genom att halvvägs hoppa upp i sängen, det såg så himla roligt ut! Vi tog en promenad och sedan fick vi sova en timme till innan det var dags att gå ut på nytt. När vi kom tillbaka pep Exxa lite så vi förstod att hon var hungrig och gjorde frukost. Dock var denna lilla dam inte nöjd med den rekommenderade mängden så hon fick lite till. Dagen gick sedan otroligt fort med fotografering, promenader, sovstunder, gos och bus.

Än så länge har det bara skett en smärre "olycka" hemma på golvet men det kan ju förstås bli så när det är såååå kul att leka att man inte tänker på att man måste gå ut. Annars har hon sagt till varje gång hon behöver ut på toaletten. Vi är så imponerade, inte nog med att hon är världens vackraste och raraste valp, hon är världens smartaste också!! =)

//Micke och Jennie - trötta men ååååh så lyckliga nyblivna föräldrar





RSS 2.0