Tänder på täcket.

Äntligen! Idag har jag till slut fått tag på en av Exxa´s tänder, den låg på mitt täcke när jag vaknade i morse, en liten present kanske? =) Detta är den fjärde tappade tanden på tre dagar, det går undan på skarabanan som vi säger här uppe. Hon verkar lite öm i munnen för hon undviker hårda saker och suger mest på sina tuggben just nu, lilla stackaren.

Nu har Exxa börjat sova på golvet igen, lite trist, saknar henne faktiskt i sängen under natten. Men vi verkar ha gjort någon slags underförstådd kompromiss för hon brukar komma tassande vid fyratiden på morgonen och vill upp i sängen så det känns ganska bra ändå. Och kommer hon inte så tidigt så kommer hon definitivt efter att Micke och hon har varit ute vid halv sex så lite mys blir det allt ändå. I morse när Micke skulle gå kom han som vanligt in för att pussa hej då. Exxa hade antagligen inte förstått att jag var vaken för hon låg så fint nere vid mina fötter men när Micke pussade mig kom hon störtande och fullkomligt överföll mitt ansikte, såg så jäkla kul ut! Allt man såg var ett galet valpansikte och två utsträckta tassar, hade passat i en billig amerikansk komedi =)

Efter att Exxa hade ätit gick vi ut på en lång morgonpromenad, var ute i nästan en timme, riktigt skönt, är ju ganska lugnt vid åtta tiden. Jag hostar fortfarande som en idiot (varit förkyld i snart 1 ½ månad!!!) men förhoppningsvis tog kylan död på en drös baciller. Exxa var sååå duktig, samma igår när vi var ute på långpromenad, hon har verkligen börjat koppla (haha) koppelträningen nu! Hon går så fint vid sidan, är jätteuppmärksam och lyhörd, så stolt över henne, särskilt med tanke på att vi inte har tränat så himla mycket. Visst, hon stannar här och där och luktar på saker, drar lite ibland och drar mycket ibland men det är så få sekunder så det räknas knappt. För det mesta travar hon fint vid min sida med löst koppel, stannar när jag stannar, tittar mycket på mig, hälsar inte på folk om inte jag gör ansats att stanna... ja, hon är toppenduktig helt enkelt! Sen får vi väl en del konstiga blickar, jag tror starkt på att prata med djur och när hon travar så där fint säger jag nästan hela tiden typ "Bra, duuuktig flicka, vad du är duktig, rätt så, du går så fint gumman, duuuuktig tjej" osv osv. Hon reagerar väldigt bra på det men folk vi möter verkar tycka att det är lite skumt =) Who cares.

Nu är det bara 10 dagar kvar till nästa utställning. Vi har inte alls tränat så mycket som jag hade tänkt men det känns bra ändå. Det som sker, det sker. Zen.

// Jennie - Gilmore Girls time.

Min bäbis har blivit stooooor del 2 (+ otäck kille)

Nu har lilla Exxa tappat ytterligare en tand och två sitter lösa, här går det undan. Det märks att hon har ont för hon tuggar väldigt försiktigt på sina tuggben och verkar just nu föredra mjuka saker som toarullar eller mattes sockar. Hon har även varit extra gosig det sista, velat ligga halvvägs i våra knän och sova när vi sitter i soffan, det brukar i vanliga fall bli för varmt för henne efter en stund men det verkar inte spela någon roll just nu. "Åh så synd det är om mig, vill ha medlidandeeee". Men det är mysigt så jag klagar inte.

Vi avmaskade henne med Banminth i fredags, det var inte så gott som det stod att det skulle vara så hon fick kletet på mjuka köttringar (Frolic) och då slank det ner minsann. Hennes mage var i olag ett par dagar, bajsade mer än vanligt och behövde även ut någon gång per natt men nu verkar det vara på väg att stabilisera sig igen. Det är inte lätt att bli stor.

Häromdagen var vi med om en lite otrevlig händelse. Exxa och jag hade varit på fältet en stund och skulle gå bort till parken då jag fick syn på en kille i blå jacka som vankade av och an utanför vår trappuppgång. När han såg oss komma gick han sakta bort till nästa hus medan han kollade sig omkring för att sedan fästa blicken på oss medan han gick. Han tycker väl att Exxa är söt tänkte jag och tog med Exxa ut på gräset för att gå den vägen till parken istället för asfaltsgången. Killen stannade borta vid nästa hus (som vi alltså måste halvt passera för att komma till gången och bron som leder till parken) och stod och stirrade på oss. Jösses vad han var intresserad tänkte jag och så traskade Exxa och jag med ryggarna mot honom över bron och in i parken. Parken och vårt område skiljs åt av en å och det finns änder där som Exxa tycker är kul att titta på så vi gick längs ån ett stycke innan jag tittade upp igen och då hade killen gått ner till ån och stod på andra sidan och tittade på oss. Man såg inte så mycket av ansiktet eftersom han hade huva på sig men jag fick en sån där otäck känsla man kan få ibland. Det var tidigt på morgonen, inget folk ute... ja ni vet.
Exxa fick också syn på honom, ställde sig framför mig, reste ragg, blottade sina tänder - och morrade. Exxa som är så social och tycker om alla människor! Jag har aldrig sett henne resa ragg mot någon människa innan, inte blotta tänderna heller. Hon har ju morrat åt Micke två gånger när han har försökt ta ifrån henne stulen mat men inte alls på samma sätt med den styrkan.
Jag vet inte om hon försvarade mig eller om hon kände av att jag hade blivit lite spänd pga honom men något galet var det. Jag lockade med mig Exxa (som inte var svårövertalad) längre bort längs ån eftersom det står ett cykelskjul på den sidan som killen stod på som på så sätt dolde oss men han bara gick runt det och ställde sig på andra sidan och fortsatte att titta på oss. Exxa morrade igen, högre den här gången och släppte inte killen med blicken, jag satte mig jämte henne och klappade henne och pratade med henne precis som vanligt och stirrade tillbaka jag med. Det känns ju som att en normal reaktion från killens sida hade varit att antingen gå därifrån eller komma över till andra sidan och hälsa men han bara stod kvar och stirrade så vi hade ett litet blickkrig där ett tag. Det kändes obehagligt, jag hade t ex min nya kamera i fickan som jag absolut inte ville bli av med, man vet ju aldrig vad det är för slags folk man träffar. Efter en stund kom det en kille med en barnvagn högre upp i parken så då passade Exxa och jag på att sälla oss till hans sällskap och sedan gick vi runt i Götene en stund så att vi kom hem från andra hållet. Lilla skruttan var helt slut när vi kom hem, la sig i soffan och stensomnade i ca två timmar. Vi har inte sett honom sedan dess och lär väl aldrig få veta om han hade ont i sinnet eller om han bara tyckte Exxa var söt och jag överreagerade. Egentligen spelar det ju ingen roll längre heller.

// Jennie - plugga "heder och tonårsflickan" idag.

Min bäbis har blivit stooooor.

Igår tappade lilla Exxa sin första tand! =) Tyvärr har vi inte hittat den, jag tänkte att jag skulle ha lämnat in den till en juvelerare och doppat den i guld och gjort ett hänge av den men än så länge är den inte hittad. Kanske har hon råkat svälja ner den.
Igår var en lugn och skön dag, vi var trötta alla tre och slappade mest hela dagen. På kvällen kom några kompisar hit, vi käkade god mat och såg på Harry Potter 5 med en tiggande liten valp i soffan. De tyckte att hon hade vuxit massor sedan de såg henne sist och visst har hon det, jämför man kort vi tog på henne under de första veckorna hemma med kort som tas nu så är det riktigt stor skillnad. Det händer att vi plockar fram kort från den tiden och tittar och säger "titta så liiiiten hon var då" och blir ruskigt sentimentala (okej, jag blir ruskigt sentimental, Micke blir det bara litegrand). På sätt och vis önskar jag att Exxa skulle stanna kvar i den här åldern samtidigt som jag ser fram emot att se hur hon blir som vuxen, det är väl alla föräldrars dilemma =)

Annars händer det inte så mycket, detta är min sista lediga vecka innan skolan drar igång igen på allvar, får passa på att slappa och ta det lugnt nu. Det regnar idag så just nu ligger min lilla prinsessa i soffan och sover så gott, hon tycker inte om att bli blöt om tassarna, lite lustigt. Hon tar riktiga hästkliv när vi är ute i regnet för att bli så lite blöt som möjligt =) Regniga dagar tillbringar hon mest i soffan, det är ju så gott att gosa intill matte och få nana...

Måste förstås passa på att gratta Exxa´s kompis Juni eftersom hon ställdes ut för första gången igår i Mjölby och kom tvåa med hp och fin kritik! *tjoho*
Inte så många veckor kvar nu innan det är dags för våra utställningar förresten. Vi har inte tränat speciellt mkt, nu vet vi ju hur det går till och behöver inte vara lika nervösa men det är väl dags nu att börja använda utställningskopplet lite mer så hon är mer van vid det till nästa utställning. Sedan tränar vi lite "stå" ibland men allt som allt tar vi det lugnt, min bäbis ska få vara bäbis. Till nästa polarutställning kommer vi väl träna lite mer men då är Exxa å andra sidan betydligt äldre och kan tränas lite mer. Nu ska hon mest få leka, busa och ha det bra.

Är dags att lägga upp nya bilder på hemsidan nu (om jag lyckas få sambon till att sätta sig vid datorn och fixa det) så om ni kollar in hemsidan (www.exxa.se) ikväll eller i morgon så ska det förhoppningsvis finnas lite nya bilder. Kul att det är så många som läser bloggen, vi ligger ganska stadigt på 20-25 pers om dagen, superkul!!

// Jennie - fått sova till kl 9 idag, vaknade med en valp sovandes på min mage =D


Exxa´s händelserika vecka



I måndags var pappa och Mona på besök, det gick fint och Exxa gillade dem. Pappa gillar egentligen bara "gamla hederliga hundar" som t ex golden men han erkände att Exxa var väldigt söt... *hah* Jag lassade ner massa Exxa-grejer framför dem, tidningen som Exxa är med i, kort, scrapbookingsidorna som jag har gjort, utställningsgrejerna osv, där hade de att göra en stund. Det är ju lite så att bara för att man själv är tokig i sin hund så tror man att alla andra är det också och inte alls tycker det är tråkigt att lyssna till alla grejer som vovven har hittat på i två timmar... =D

I tisdags bjöd vi hem Juni, Erika och Fredrik, det var superkul och Exxa var ganska snäll mot Juni. Erika sa ifrån när hon tyckte att Exxa blev för hårdhänt, det var så kul att se hur Exxa reagerade; först blängde hon lite på Erika men när Erika sa att hon var duktig gick hon fram och gav henne en slick på kinden, sedan började allt om, så jäkla kul att titta på!! Vi tog upp buren och stängde in Exxa två-tre gånger, inte som bestraffning utan bara så att hon skulle lugna sig lite vilket hon också gjorde genom att sova en stund, den sista timmen var hon jättesnäll och försiktig med Juni, det kändes bra! Vi var framförallt stolta över att hon skötte sig så bra, det var ju första gången som en annan hund fått komma in på hennes revir. Hon försvarade t ex inte sina leksaker utan lät Juni leka med dem, något som vi tyckte var jättebra, man har ju hört historier... Någon gång tog hon ifrån Juni någon leksak för att själv få leka med den men summerat var hon kanonduktig!

I onsdags testade Yvette och jag att låta Exxa bara leka med Zeke utan att Zorro var med och gissa vad; det gick kanonbra! Zeke var inte alls så hårdhänt som han brukar vara och de lekte snällt, grävde gropar ihop och låg i gräset och vilade ihop, något som aldrig har hänt innan. Yvette verkade väldigt glad, hon ser alltid så orolig ut när Zeke härjar med Exxa =) Helt onödigt egentligen, valpar leker ju hårdhänt och Exxa biter banne mig tillbaka, hon brukar t ex ta tag i Zekes läpp på sidan och dra i den allt vad hon orkar med små vassa tänder, hon är ingen "push-over" =)

Igår hade jag skola så Renate kom och passade Exxa. Vi testade en ny grej; att Renate mötte mig i trappan. På så sätt blev det inte "Åh nej, nu kommer Renate, då ska matte åka" utan istället "Åh nej nu gick matte" och sedan "Jaaa, nu kommer farmor". Clever. Tyvärr hade Exxa kissat innanför dörren efter att jag hade gått men med tanke på att hon varit rumsren sedan hon var 11½ vecka så känns det ändå ganska okej =) Hon hade ändå pipit lite och gått omkring och letat efter mig så Renate hade gått ut med henne och sedan hade Exxa sovit mellan 15-16. Slappna av har hon inga problem med, inte med så mycket annat heller egentligen... *tänker* Hon hoppar när hon träffar folk (något som vi försöker få henne att sluta med men folk bara saboterar vår träning) och hon tigger ganska kraftigt när vi äter men förutom de två sakerna har vi inga problem med henne vilket faktiskt är ganska så jäkla fantastiskt! =) Man hör ju om folk vars valpar bits, tuggar sönder möbler, kissar i sängen, skriker osv osv. Vår lilla plutt är bara en rar, go, social, busig, mysig liten tjej och det känns bra att veta att hon kommer från en trygg, stabil och kärleksfull kennel som har givit henne en kanonstart på livet. Nu får vi bara hoppas att Micke och jag som är Husky-noviser inte sabbar allt ;)

Idag har Exxa hälsat på en stoooor hund, en svart GD som hette Mankell som vi träffade i parken. Hans husse sa att han var jättesnäll (Mankell alltså, inte han själv, haha) så de fick busa lite. Mankell var först inte så intresserad av att busa men Exxa övertalade honom, det såg så kul ut, Exxa nådde upp till hans knän ungefär.

// Jennie - inget plugg idag = Friendsmaraton ihop med Exxa i soffan.


Varför går inte min valp sönder?



Helgen har varit ganska lugn, i fredags åkte vi till IKEA så då passade Mickes familj Exxa hemma hos sig. Det hade gått bra, hon var ledsen när vi gick och ville inte leka men efter att de hade varit ute och gått gick det över. Exxa tillbringade största delen av kvällen i soffan jämte Mickes pappa och hade det gott. Vi var tillbaka vid 21.30 tiden och oooh vilken glad vovve som mötte oss i dörren!! Hon fullständigt attackerade mig med pussar och slick, ställde sig på bakbenen med tassarna lindade runt min hals och bara gosade. Sedan var det husses tur som lyfte upp henne i famnen, på så sätt fick även Mickes pappa (som hade hjälpt oss bära upp den nya soffan) några slick i rena farten =) Exxa hade iaf varit jättesnäll och skött sig, hon hade försökt smyga upp i Mickes föräldrars säng men de lyckades avslöja henne, lite snopet gissar jag på.

I lördags jobbade Micke mellan 07-14 så Exxa och jag tog det mest lugnt under den tiden, jag tog några bebiskort på Exxa och gjorde scrapbooking, sånt är kul tycker jag, riktigt bra blev det! Vid 10 tiden gick Exxa och jag ut på fältet för att se om Zorro och Zeke var där men det var de inte. Då testade jag att släppa Exxa lös, vi har inte vågat släppa henne lös på fältet tidigare med tanke på att det går en väg längs ena kanten på fältet, (som är fyrkantigt) det har känts lite riskabelt men nu kommer hon så himla bra på inkallning så med hjärtat i halsgropen gjorde jag ett försök och det gick kanon!! Vi höll i bortersta ändan så långt från vägen som möjligt och Exxa sprang och busade med grästovor och liknande, hon fick vara lös ca en minut. Självklart hade jag korv på mig och hade sett till att Exxa visste att jag hade det på mig...
Lite senare på dagen testade jag igen, den här gången fick hon vara lös en längre stund och genomgick eldprovet; en annan hund som gick vid vägen! Exxa fick syn på den och satte iväg, jag visslade... och hon kom till mig! *puh* Massa korv som belöning förstås, min duktiga duktiga tjej!

Idag har varit en tråkig dag tycker Exxa, vi har hållt på och grejat här hemma idag, möblerat om med de nya möblerna, burit upp saker på vinden, flyttat grejer från ett rum till ett annat, ja ett jäkla spring helt enkelt. Vovven har inte varit nöjd och demonstrerat detta genom långa tjut, stanna på ett och samma ställe tack! Fast den nya soffan var ju kul att ligga i...
Vara lös går fortfarande kanon, idag på em fick hon syn på något långt bort, antagligen en katt som sprang för hon satte fart helt plötsligt bort från oss men stannade och kom tillbaka när jag visslade för att få sitt nya älsklingsgodis; köttbullebitar! Ååååh så mumsigt det är, t o m bättre än korv och det vill inte säga lite! Hon är så himla duktig men så har vi också tränat massa inkallning...
Inga tappade tänder än förresten på lilla valpen. Det måste nästan bero på all välling som vi fortfarande ger henne ;)

I morgon kommer min far och hans särbo hit och hälsar på, det ska bli skoj för de har aldrig träffat Exxa. Och gud nåde pappa om han säger att hon är ful, då åker han på en hurring så att det smäller om det... *muttrar*

// Jennie - dags att fortsätta greja!


Som valpägare måste man vara smart.



Idag har Exxa lekt i över en timme med Zeke och Zorro och ligger nu totalt avsvimmad i soffan =) De är så söta när de leker ihop men ibland är Zeke lite väl hårdhänt, han har inte riktigt lärt sig än hur hårt han kan ta i utan att Exxa protesterar. När vi först släppte dem tog han ett rejält tag om Exxas hals och vägrade släppa medan Exxa låg på backen med blottade tänder och riktigt morrade åt honom. Zekes ägare Kim blev riktig orolig och fick bända upp hans käkar för att han skulle släppa Exxa vilket han då gjorde. Sedan busade de lite snällare som tur var och vi ropade in dem i omgångar för lite passivitet, man får inte leka jämt. Kim och hans tjej (som jag nu har lärt mig heter Yvette, jag har tänkt fråga såå många gånger) tyckte att det var orättvist med Zorro och Zeke mot Exxa så de höll en hund medan den andra fick leka med Exxa och sedan bytte de. Det blir lite lugnade så.

Ikväll ska Micke och jag åka till IKEA och köpa en ny soffa så Exxa får vara med Mickes familj så länge. Sist Renate kom hit och skulle passa Exxa gick det inte så bra, Exxa verkar ha kommit på att när Renate kommer så åker matte för hon satte sig på golvet och bara illskrek! Jag undrade förstås om det hade hänt något, om Renate hade råkat trampa på henne eller om Exxa hade råkat fastna med en klo eller så men icke. Hon ville bara skrika och komma upp i min famn, hon satt där en stund och bara skrek och darrade, usch vad det var jobbigt att åka! Jag hörde henne skrika hela vägen ner för trapporna =(
Så idag ska vi lura henne lite genom att åka med henne bort till Mickes föräldrar, i vanliga fall kommer de ju hit, för att se om det hjälper. Förhoppningsvis är det så spännande med en ny miljö att vi bara kan smita iväg...
Vi vill inte pjoska med henne för mycket heller, vissa saker ska man pjoska med och andra inte känns det som. Jag vet t ex om en person som lät dammsugaren stå framme i en månad innan hon tordes sätta på den inför sin valp, det där känns lite väl extremt. Vi gjorde helt enkelt så att vi satte på dammsugaren, Micke dammsög ett rum medan jag och en storögd Exxa tittade på. Sedan stängde Micke av, jag gick fram och klappade dammsugaren, Exxa fick gå fram och nosa och bita lite i den, sedan satte vi oss i soffan och såg på tv medan Micke dammsög klart, låtsades alltså som att allt var som vanligt. Nu reagerar hon inte ens när vi tar fram den och sätter på den, vår älskade duktiga lilla tjej. Tusan vad nöjda vi är med henne!

// Jennie - ska göra det sista på PM:et nu medan skruttan sover.


Att bita sin matte & få en polarhundskompis.



Idag bet Exxa mig av misstag, tror att hon mådde sämre över det än vad jag gjorde. Vi var ute på fältet när Exxa plötsligt stannade och stirrade på något långt borta. Detta något visade sig vara Zorro, Zeke och deras husse och matte. Det var jätteskoj tyckte Exxa och efter att de hade hälsat gick vi bort till mitten av fältet och släppte lös galningarna, som vanligt blev det lite brottning och små tjuvbett. De busade en lång stund men till sist märkte jag att Exxa började tröttna eftersom hon kom springande till mig och satte sig vid eller mellan mina fötter, en klar signal till Zeke: "Här rör du mig inte!" Tyvärr förstod inte Zeke det utan bet henne ändå och så började jakten om igen några gånger. Sista gången hon satte sig hos mig tänkte jag att "nu är det dags att koppla" men samtidigt som jag la min hand på hennes nacke kom Zeke från sidan och attackerade henne så antagligen trodde hon att min hand var Zeke och bet till. Jag skrek "AJ!" och Exxa tittade upp på mig med en jätteförvånad blick ungefär som " Vad skriker du för? Jag bet väl inte dig? Eller gjorde jag? Förlååååt matte!" Tänk nu ett par jättestora mörkbruna Huskyögon... Lilla dockan. Som tur var gick det inte hål, det blev små röda märken efter tänderna och ett blåmärke så det var ingen fara alls. Men det var första gången som hon verkligen sa ifrån till Zeke, förhoppningsvis förstod han att han var lite hårdhänt det sista. Hon blir ju jätteglad varje gång hon ser pojkarna men kände kanske idag att hon inte var på humör för riktigt så hårdhänta lekar, vem vet. Jag fick torka av henne när vi kom in för hon var alldeles blöt av Zekes spott, urk.

Ikväll åkte vi upp till brukshundsklubben för att träna lite och för att träffa Erika, Fredrik och lilla Juni. När vi kom dit fick vi syn på en stooor vitgråsvart vovve, "En Husky" tjöt vi båda två i bilen. När vi kom närmare såg vi att den var lite för kraftig för att vara Husky så vi bestämde att det måste vara en Alaskan Malamute. Vi släppte ut Exxa som direkt fixerade blicken på Malamuten och han tittade tillbaka och hans ägare började le brett. Vi traskade närmare och frågade om han var snäll mot valpar, Argos som han hette var jättesnäll sa hans ägare och så fick de hälsa. Exxa var inte ett dugg rädd för denna stoooora respektingivande hund, hon började genast inbjuda till lek och Argos hängde på. Hans ägare tyckte det var jättekul för han brukade tydligen vara väldigt lugn och stillsam i vanliga fall, Exxa livade upp honom rejält! Vi pratade en stund om polarhundar, utställningar, drag osv och fick lite fina dragtips, det var skoj!

Sedan kom Juni och de fick hälsa innan det var dags för träning, hela planen var full med folk som tränade sina hundar, lite coolt en mörk och kall onsdagkväll! Vi bytte ut Exxas koppel mot utställningskopplet och sedan gick Micke bort till Juni och Erika kom till mig och Exxa och spelade domare; kände på henne och kollade hennes tänder, mycket proffsigt får jag säga! Exxa tyckte inte om att visa tänderna först men efter lite lock och pock gick det kanonfint. Sedan tränade vi lite på att stå still, Exxa verkar ha börjat fatta vad det är hon ska göra litegrand nu iaf, jippie!! =) Efter det var det dags för att trava lite jämte matte och sedan jämte husse, det gick också kanonfint trots alla hundar och människor runt omkring. Hon är så duktig!! Slutligen tränade vi lite inkallning och idag sprang Exxa lika fort till Micke som till mig vilket kändes jättebra då hon även ska kunna lyda Micke och inte bara sin mamma =)

 När mörkret föll traskade vi in i klubbstugan och fikade, guuuud så tråkigt tyckte Exxa och roade sig själv och oss andra genom att skrika non stop i ca 30 minuter. Passivitet är inte hennes starka sida. Till slut förstod hon att det inte hjälpte att skrika och la sig på golvet och somnade, skönt att kunna ha ett samtal med folk utan att behöva gapa sig hes =) Vi trivs jättebra med Junis husse och matte och passade på att bjuda hem dem någon dag nästa vecka när allt jobb med PM:et är över och skolan lugnat ner sig lite. Ska bli så skönt att slippa sitta och skriva PM på kvällarna, nu är jag nästan nästan klar *tjohooo*

På tal om det så ska jag skriva lite nu innan det är dags att krypa till kojs...

// Jennie - önskar att det fanns ett sätt att gå hemma med sin valp och ändå få ca 15-20 000 på kontot varje månad.



Ensamhetsträning är svårt.


Idag har det varit riktigt dåligt väder här, mörkt och regnigt. Fördelen med det är att då är Exxa ganska slö så jag har fått massa plugg gjort idag, fortsätter jag i samma spår ikväll så är jag nog klar innan jag går och lägger mig =)
Det har med andra ord inte hänt så mycket spännande här idag. Vid 11 tiden gjorde jag lite ensamhetsträning med Exxa, lämnade henne själv medan jag hämtade posten. Hon ylade när jag gick ner för första trappan, sedan tystnade hon. Jag satte mig längst ner i trappuppgången och bläddrade igenom posten innan det var dags att knalla hem igen. Efter att ha pratat med Fia igår fick jag veta att jag skulle ignorera Exxa när jag kommer in och låta henne lugna sig först innan jag hälsar, detta pga att det blir lättare att lämna henne själv hemma sedan. Jag var inte jättesugen på idén för Exxa är världens sötaste när vi har våra små återseenden men Fia vet bäst så idag testade jag.

Det var inte kul.

Exxa kom störtande i vanlig ordning, jätteglad och sprallig, jag ignorerade henne, tog av mig mössan, halsduken, jackan, stövlarna, hängde upp sakerna på sina krokar - allt för att inte titta på henne. När Exxa märkte att jag inte besvarade hennes hälsning satte hon sig ner och pep sådär ynkligt och stötvis ungefär som "Är du inte glad att se mig matte?"... Det kändes inte kul. Jag plockade och pysslade i hallen i nån minut eller två innan jag satte mig på golvet och hälsade på henne, då riktigt hoppade hon upp i famnen på mig och pussades överallt, på kinderna, näsan, munnen, hakan, öronen - bara sådär alldeles överlycklig. Det där måste jag träna mer på!

Idag har vi fått bekräftelse från de två utställningarna som vi mailade vår anmälan till, känns skönt att det inte har blivit något strul. Den i Mjölby anmälde vi oss till via SKK så det ska heller inte vara några problem. Har skickat mail för att kolla om det är några fler huskyvalpar anmälda till de olika utställningarna men har inte fått något svar än. En kul sak är att Exxas syster Visko kommer till Blekinge, henne har vi aldrig träffat eftersom hon redan var såld när vi hämtade Exxa så det ska bli kul! Så än så länge är det tre valpar från kenneln som kommer till Blekinge, redo att ta landskapet med storm =)

Det var allt för idag. Bilderna är från i lördags när Micke och Exxa var hos Mikael & Marie, den stora bruna hunden är Elliot (snabb) och den lilla svarta är Buster (otäck när han morrar enligt Exxa).

// Jennie - måste bli av med halsontet, fram med tekannan!


Tre nya utställningar & en bonusvalp!



Denna måndagen har varit synnerligen produktiv. Jag har pluggat massor till mitt PM (har engelska vetenskapliga psykologiartiklar upp i halsen för tillfället) pratat med uppfödare Fia i två timmar, anmält oss till de tre utställningarna i nov och varit ute och låtit Exxa busa med Zorro, Zeke och en ny bekantskap; Falco (se bilder ovan).
Det känns kul att ha utställningarna klara, nov blir en upptagen månad med två halloweenfester, tre utställningar och Mickes 35 årsdag samt 35 årskalas. *puh*

Till Svenljunga åker vi själva Micke och jag, pappa bor bara 3 mil därifrån så det blir väldigt bra tidsmässigt, inte upp supertidigt, inte massa stress = nice! När utställningen är klar bär det av till Vaggeryd där vi ska "våldgästa" Fia & Håkan under lör natt. Dagen därpå åker vi allihop till Mjölby och ställer ut, galen helg men det ska bli såå kul!! Sedan blir det en helg ledigt och efter det är det dags att ställa i Blekinge, då får vi med oss en bonusvalp eftersom vi även ska ställa Exxas bror Haldex som bor kvar på kenneln. Stackars Fia har händerna fulla med renovering så då får vi låna honom en dag, ska bli jättekul för han är såå go, väldigt lik Exxa till sättet! Förhoppningsvis kommer det fler syskon till Blekinge, har ingen riktig koll på det än men vi håller tummarna.

Nu ligger vår lilla plutta i soffan och sover, är sååå trött efter att ha busat med de andra vovvarna. Vi brukar låta dem leka fritt på fältet och som vanligt gick det finfint trots att en ny stor vovve skulle vara med och leka. Exxa och Zeke busar mest med varandra, de bits och brottas så det står härliga till och har massa kul ljud för sig, Exxa ylar och piper och Zeke brölar som en mistlur =)
När Exxa tröttnar på honom springer hon vara ifrån honom men oftast väntar hon in honom efter en stund och så börjar leken om igen. Även om de är lite hårdhänta mot varandra så verkar de ha kul för bådas svansar går som små snurror, det känns bra. Lilla Zorro fick inte vara med så mycket idag, Exxa petade lite på honom med tassen, sen var det inte kul längre. Hon var lite avvaktande när Zeke sprang iväg för att leka med den stora hunden, såg ut att fundera på om hon verkligen tordes vara med, sedan bestämde hon sig och sköt iväg som en kanonkula, hon är för söt! Det bästa med Exxa är att hon är en sån personlighet, hon roar oss ständigt, från morgon till kväll. Ingen dag är längre trist eller långtråkig sedan vårt lilla yrväder kom in i våra liv och vände uppochned på allt.

Det var allt för idag.
För fler bilder, se www.exxa.se - snart kommer även nya bilder upp samt bilder från utställningen =)

// Jennie - fortfarande ont i halsen!! *grrrr*


Rallylydnad och nya utställningar.

Eftersom min kära sambo verkar ha svårt att blogga när han sitter framför datorn (varje gång jag går förbi är det massa tekniska sidor uppe om kameror, dvdbrännare osv) så får väl jag blogga om valpkursen i söndags istället. Nu var ju inte jag där eftersom jag var sjuk men jag kan ju berätta det som han berättade för mig.
Valparna fick träna rallylydnad vilket är en slags bana med skyltar som talar om vad man ska göra, det kan t ex stå "sitt" eller "tass" på skylten och kanske en liten bild och då ska man få sin valp att göra det som krävs. Micke sa att Exxa var jätteduktig, var vaken och lyssnade ivrigt och utförde alla övningarna. Andra vändan över banan hade det gått lite sämre för då hade Exxa fattat att Micke hade korv i ena fickan och roade sig med att då och då försöka hoppa upp och sno åt sig en bit eller två.
De fick även träna upplet med favoritleksaken, ledaren för kursen tog leksaken och kastade den högt upp i luften och så skulle man släppa sin valp så att den kunde leta upp leksaken och komma tillbaka med den till sin husse eller matte. Det hade gått olika bra men Exxa fattade direkt, sprang som ett jehu, hämtade leksaken och kom tillbaka med den, hon är så duktig! =) Om vädret är bra ikväll tänkte vi åka upp till klubben och träna lite inkallning och lite upplet.

Vi har även hittat lite fler utställningar att gå på. En är i slutet på denna månaden men vi är lite tveksamma till den, dels vet vi inte om vi får komma för anmälningstiden har gått ut och dels för att valpklassen är 4-12 månader, måste ju bli en jäkla massa valpar på olika nivåer i utvecklingen... Vi får fundera! (och kolla om det fortfarande går att anmäla sig).
Vi har även hittat tre stycken nästa månad, alla är inofficiella så vi kommer nog åka på alla tre utan några som helst förhoppningar, enbart som ren träning. Det är blandade raser så vår lilla Husky har nog ingen chans, de flesta domare på "vanliga" utställningar vill bara se sk show-Huskys som är framavlade enbart för utställning. Såg en bild på några sådana på internet, hur fula som helst; små, kraftiga, korta saker, usch. Är så synd att de avlar bort det som gör Huskyn så speciell... Det är polarhundsutställningarna vi vill vinna, där domarna vet hur en aktiv arbetshund ska se ut men nästa är inte förrän april så de här andra utställningarna blir ren förberedelse inför Vaggeryd i april. Uppfödare Fia kommer på iaf en utav utställningarna nästa månad med Exxas bror Haldex och ev skulle Exxas syster Quadra komma (det var den valpen som Fia från början ville sälja till oss) så det känns bra att inte vara ensam från syskonkullen.

Det är alltså träning som står på schemat fram till nov, det blev ganska klart i Arboga vad vi behöver träna mer på. Exxa behöver vänja sig vid kopplet och strypkedjan, hon skrek när det gjorde ont när hon drog... Lilla pluttan. Vi behöver även träna lite mer kontakt så att hon tittar mer på mig när vi är bland massa hundar (här hemma och utomhus i känd miljö gör hon det bra) och det gäller samma för mig, jag behöver titta mer på henne. Sedan måste vi försöka lära henne att stå still så jag slipper muta henne med korv och slutligen vill jag få henne att trava mer avslappnat (åter igen, gör det jättebra hemma men inte bland massa andra hundar). *Puh* Jag har ingen aning om hur detta ska gå till, kommer bli en del samtal med Fia framöver... =) Men jag tror på Exxa, hon är grymt smart så felet ligger mer hos mig, jag måste komma på hur jag ska lära ut en sak på ett sådant sätt att hon förstår vad jag är ute efter. Det är en sak att kunna utföra kommandon i kända miljöer och en helt annan att kunna göra det i en utställningsmiljö där folk springer omkring, hundar skäller och allt omkring är rent kaos så det blir nog även en del träning uppe på klubben bland andra hundar, tror det kan vara smart.

Jag är så glad över att vår lilla valpis är så rar och go, det finns inte en enda hund i världen som jag skulle vilja byta bort Exxa mot, inte ens om den hunden är både BIS och BIM och BIG och allt vad det heter. I morse t ex efter att Micke varit ute med henne för en morgonkiss skulle hon upp i sängen och ligga jämte mig. Hon la huvudet mot min höft och slängde ena armen/tassen över mitt lår, gjorde några välbehagsljud och somnade, när vi vaknade vid 8.15 tiden så låg hon fortfarande likadant. Världens goaste!! Läste att om man sover jämte sin hund så stärks flocktillhörigheten, det känns som att det stämmer...

// Jennie - måste plugga nu medan bäbisen sover.

Lååångt inlägg om utställningen.

I fredags åkte vi upp till Arboga och bodde på Röfors, en superfin gård med otrolig miljö runt omkring. När vi kom fram var deras två hundar ute så Exxa fick hälsa på dem. Den lille (någon slags terrier eller liknande, såg ut som en gråbrun gammal farbror) nöp till Exxa och var inte snäll alls men den lite större hunden var gullig och ville gärna nosa och hälsa på Exxa. Vi gick en promenad ner till sjön, det var så vackert ute, dimman låg som ett fint täcke över vattnet och solen fick träden att se guldglittrande ut, det var den perfekta kvällen. Efter promenaden gjorde vi oss hemmastadda, Exxa gillade inte trappan upp till lägenheten, den var lite böjd och ganska brant så Micke fick bära upp henne, sedan var det dock full fart genom rummen, det gick att springa runt så vi lekte kurragömma, det tyckte valpen var jättekul. Jag mådde inte alls bra så det blev ett antal koppar te innan kvällsmaten. Lägenheten var väldigt mysig med öppen spis och det tog inte så lång stund innan Exxa slappnade av, vi la hennes sovkudde i vardagsrummet så att hon skulle ha något som luktade "hemma" att ligga på. Efter kvällsmaten firade vi min födelsedag lite i förskott, vi visste att det skulle bli stressigt morgonen därpå så det blev presentöppning efter "Idol" istället. Jag fick en ny digitalkamera (!!!) av Micke, en helt galen present =) Jag fattar inte hälften av funktionerna fortfarande men den tar grymt bra bilder och man kan filma med den och fota under vattnet, lite coolt. Jag blev riktigt riktigt glad (och lite chockad, jag fyllde ju ändå bara 24, vad får jag när jag fyller 25 - en häst??!!) (JA TACK).

Jag sov inte speciellt bra, var uppe några gånger och drack te och käkade halstabletter så jag var ganska trött när klockan ringde vid 06 dagen därpå. Vi åt frukost, borstade Exxa och packade ihop allt och åkte till utställningen vid 07.30. När vi kom dit blev jag bra nervös, det rådde ett slags kontrollerat kaos kändes det som, hur mycket folk och hundar som helst! Vi hittade iaf platsen där man visade sina papper och efter det fick stackars Micke springa fram och tillbaka från bilen med alla tunga grejer medan jag satt i en campingstol med Exxa. Uppfödare Fia kom vid 9-tiden med alla sina vovvar plus sin mamma och kompisen Karin som hade med sig sin hund Busen. Syskonen verkade känna igen varandra, de nosade nyfiket på varandra, några små morr blev det väl oxå. Exxa kände iaf definitivt igen Fia och pussade och slickade på henne, hon är så söt =)
Sedan blev det en lång dag med väntan, väntan och väntan... Fia och Karin ställde ut sina vuxna hundar så de hade betydligt mer att göra, nästan skönare så, man hinner inte tänka så mycket när man håller igång hela tiden. Jag blev mer och mer nervös, dessutom mådde jag definitivt inte bra. Så vad gör man för att sysselsätta sig? Tja, man har några valpar i koppel i varje hand, kollar om de behöver kissa, kanske går en liten sväng, står och tittar på andra som ställer ut. tränar lite på att gå, kollar om de behöver dricka, tar lite kort, låter valparna hälsa på de stora hundarna och sen börjar allt om =)
Det var inte vår tur förrän vid 14 tiden, då hade vi varit där i 6 timmar... Första omgången fick Exxa ett HP (jippie!!) och vi fick en fin lila rosett och gick vidare till nästa omgång där Exxa blev topp 5 ihop med sina syskon. Det kändes lite orättvist för valpen som vann var 2 dagar från att vara 6 månader så den var betydligt mer utvecklad och tränad än vår lilla skrutt som precis fyllt fyra månader. Jag förstod nästan att den valpen skulle vinna när jag pratade med hennes ägare innan utställningen, hon hade ställt ut sin valp för några veckor sedan mot yngre valpar och vunnit stort så det verkade ganska logiskt att hon skulle vinna igen. Valpen som kom tvåa var inte långt efter i utveckling så det var heller ingen chock. Vi visste inte det innan men tydligen så är det så att de äldre valparna inom samma klass oftast vinner över de lite yngre. Lite tråkigt och lite orättvist faktiskt, det är ju enorm skillnad på en valp på 4 månader och en valp på 6 månader... =/
Hur som helst så är vi jättenöjda med Exxas placering, vi kom ju hem med ett HP =) Dessutom fick Exxa jättefin kritik, så här sa domaren:

"4 månaders tik av bra storlek och typ. Feminint huvud, korrekta öron, bra tänder och bett. Bra förbröst, snygg hals och rygglinje. Korrekt svans och bra benstomme. Välvinklad runt om, rör sig väl. Bra pälskvalité, tecken och färg. Trevligt temperament."

Inget negativt alltså, heja Exxa! =) Dessutom är vi supernöjda med hur hon betedde sig på utställningen med tanke på att det var så många "första", hennes första utställning, hennes första gång hon träffade så mycket folk och så många hundar, första gången instängd i buren när den inte var i bilen, första gången hon har behövt vänta så länge på allt, första gången hon fick dela vår uppmärksamhet med andra hundar (ett flertal tillfällen stod jag med fyra valpar i händerna), första gången hon fick dela bur (Fia stängde in mamma Pya ihop med Exxa), första gången hon blev lämnad ensam i mer än några minuter (jag fick gå med Fia för att titta på när Karin ställde ut Busen), en himla massa första gången med andra ord och hon skötte sig hur bra som helst! Vi är jättenöjda med henne! Dessutom vann Fias kennel både uppfödare och avel vilket är superstort och en riktig prestation men inte alls oväntat, Exxa och hennes syskon är ju sååå fina så det var välförtjänta rosetter!
Det var alltså en omtumlande dag med mycket nervositet och efter att vår klass var slut klappade jag ihop totalt, tappade nästan rösten och började må riktigt riktigt dåligt. Fias mamma sa att jag var precis likblek och så fick jag sätta mig i tältet medan de andra gullungarna byltade på mig massa kläder och filtar och visste inte hur väl de ville mig. Antagligen så hade adrealinet blockat förkylningen och febern tidigare och när det sedan försvann från kroppen kom sjukdomen galopperande tillbaka. Så när det var dags för uppfödare och avel fick jag lov av domaren att sitta kvar med Exxa i tältet, hon hade ju redan sett Exxa och visste att hon tillhörde Fias gäng. När allt var slut drack vi te och käkade tårta, den var riktigt god så det blir fler tårtköp från Gustavssons i Skara i framtiden. Det var en riktigt bra födelsedag, av Fia fick jag dessutom kopplet plus en spaweekend hemma hos dem, så jäkla bra presenter! Då ska vi även passa på att testa drag med Exxa, vi har ju sett vissa ledartendenser hos henne och vi har blivit mer och mer sugna på drag så vem vet vad som händer i framtiden? =)

Både Exxa och jag sov på vägen hem och väl hemma gick Exxa direkt och la sig under soffan och sov i princip hela kvällen, hon reagerade inte ens speciellt mycket när Micke gjorde fläskfilé. Vi fick lite bassning av Fia för att vi ger Exxa saker från vårt bord och vi är ju medvetna om att det inte är bra, tyvärr är det framförallt jag som har varit lite svag där... Inte så att hon får pasta och sånt men nog slinker det ner lite brödbitar och pålägg till henne ibland och den senaste veckan har hon ätit dåligt av sitt torrfoder så nu får vi sätta stopp för tiggeri vid bordet vilket vi började med igår kväll. Exxa var inte nöjd och gjorde sitt "Jag är missnöjd - ljud" en stund men till slut gav hon upp, var ju trött också så nu gäller det bara att fortsätta på den linjen. Jag ska verkligen anstränga mig för jag vill inte ha en hund som inte äter sin mat!
Det är nog det felet jag gör med Exxa, att jag ibland behandlar henne som en människa och jag vet ju att det inte fungerar, man kan inte använda mänsklig psykologi på hundar hur gärna man än vill men ibland så glömmer jag det, inte bra! På så sätt blir jag lite mesig ibland när det gäller Exxa, framförallt när det gäller att lämna henne själv, jag tror att hon blir ledsen när jag går och då blir jag själv ledsen och så blir det bara svårare och svårare. Visst, hon blir ledsen men skillnaden mellan hundar och människor är att hundar glömmer att de är ledsna efter en liten stund och det är just det som jag måste banka in i min skalle! Men utöver det så tror jag inte att vi gör några större fel med Exxa, vi har ju haft hundar innan så lite har man väl lärt sig även om föräldrarna då hade det främsta ansvaret. Vår lilla pluttis är glad, lugn och harmonisk och därför kommer vi alltid vara nöjda med henne, hur det än går i framtiden på olika tävlingar; istället för en komandomaskin så har vi en vovve med personlighet - det är väl en vinnare om något =)

Igår var det valpkurs igen men det kan jag inte blogga om eftersom jag låg hemma med 39 graders feber så det får Micke göra sen. Det enda jag vet är att vi anmälde oss till kontaktkursen som börjar efter det nya året, den ska visst vara väldigt bra har vi hört.

Annars händer det inte mycket här idag, Exxa verkar ganska slö och ligger och sover. Jag har fortfarande hög feber men sitter här vid datorn och skriver ut vetenskapliga artiklar till mitt PM så då passade jag på att blogga samtidigt, vet ju att det finns en del folk som undrar över hur det gick i lördags. Igår hittade vi förresten en valputställning som går av stapeln om någon månad, vi funderar på att anmäla oss dit mest som träning. Det är en inofficiell utställning (resultatet sparas alltså inte i databasen) och det är för alla raser, alltså inte bara polarhundar så vi tänkte att det kanske kunde vara bra att åka dit och ta som en övning inför nästa polarhundsutställning. Lite biten har man allt blivit...

// Jennie - dödstrött nu, nanedags jämte Exxa.

Idag har vi kniven (tassen) på strupen.

I en bostadsrätt på 75 kvadrat någonstans i Sverige pågår det just nu ett rejält utställningssnurr. Det är så mycket som ska planeras (tex mat ikväll och hela dagen i morgon) och packas (tex tält, alla papper, termosar, stolar, filtar, tårtor, rastlina, koppel, öronrens, hundmat och vatten, mutor, leksaker, olika koppel, olika klädombyten, tårtorna ... the list goes on and on). Husse springer som en tok, matte sitter med 38.6 i feber framför datorn och försöker undvika att vara i vägen, Exxa hoppar runt med leksaker i munnen och vill busa, telefonen ringer och var femte minut undrar vi om vi har glömt något. Från en sjuklings perspektiv måste jag säga att det känns som en ganska rolig dag, antagligen för att Micke åker på att göra mest jobb =)

Dagen började intressant, jag vaknade med ett gurglande ljud och tittade upp för att se en liten husky stå över mig med ena tassen på mitt struphuvud, inte bekvämt. När hon märkte att jag var vaken satte det vanliga morgongoset igång med slick över hela ansiktet, husse fick samma behandling. Exxa har börjat sova längre och längre nu, inatt har hon t ex sovit mellan 22.30 - 08.15, skönt att slippa bli väckt kl 07 varje dag... Micke tog ut henne för en morgonkiss och sedan låg hon på mig i soffan och tiggde bitar från min äggsmörgås och såg på Gilmore Girls. Hon verkar tycka att det är något konstigt med matte och varje gång jag får en hostattack kommer hon störtande och slickas och pussas för att verkligen kolla så att allt är ok. Lilla älsklingen min =) Mattes röst är inte rolig idag, en hes älgkalv hade varit stolt över att få ha pipor som låter som mina men förhoppningsvis är luftrören bättre i morgon. Om inte så är det bara att plocka fram det gamla vikingapsyket och stärka det med några alvedon.

Det känns ändå ganska lugnt just nu när det gäller utställningen, jag är lite nervös eftersom jag ska visa upp Exxa och inte har en aning om vad jag pysslar med men uppfödare Fia skulle visa allt innan så jag litar på henne. När det gäller ev vinst så känns det också ganska okej, visst har förväntningarna trissats upp av att t ex tränarna på valpkursen har sagt att de tycker Exxa är ett "kanonfint exemplar" och att hon antagligen kommer vara en av de finaste valparna där men å andra sidan kommer det finnas äldre valpar och mer erfarna uppvisare i samma klass så det får gå som det går. Jag tycker det är ganska kul att spekulera och klura (jag är ju våg) men i morgon får vi veta säkert. Vi vet ju redan nu att Exxas huvud är lite litet i förhållande till hennes kropp, det har inte riktigt hunnit växa ikapp resten än så det är mycket möjligt att vi får höra det i morgon men det betyder egentligen inte så mycket. Inte såå mycket iaf... Fan att man ska vara en sådan tävlingsmänniska!!! Egentligen tror jag att förväntningarna ökar av nervositeten också, jag vill inte göra bort mig genom att springa åt fel håll eller klanta mig på något annat sätt så Fia får skämmas för mig =)
Jag önskar ibland att jag kunde vara en sån där strategisk person som medvetet spelar oberörd typ "det får gå som det går, jag bryr mig egentligen inte". På så sätt verkar det inte som att personen i fråga blir besviken om det nu skulle gå åt helvete, man räddar sitt ansikte lite liksom. Men jag är för ärlig. Det är inget jag sörjer över heller egentligen.

At the end of the day så tror jag att alla känner likadant; vi älskar våra hundar och vill få det bekräftat att de är lika fina som vi så objektivt (eller hur!!!) tror.

Micke tar det här mycket bättre än vad jag gör med kommentarer som "jaja, vi får väl se hur det går" och "det beror ju helt på domaren, hon kanske säger en sak och nästa gång vi ställer ut kanske den domaren tycker något helt annat". Jag ska försöka ta till mig Mickes lugna synsätt och även försöka trycka ner alla elaka tankar (som handlar om hur de andra valpägarna kör i diket på vägen till arboga, får nej av veterinären och glömmer sina hundpapper) och bara ha kul. Vill jag vinna? Ja som FAN! Men om inte, så kommer det fler utställningar, andra domare och framförallt; hur det än går får jag ta med mig min älskade goa fina underbara Exxa-valp hem när dagen är slut. Och det får ingen annan. Så "neneneneneeee" på er!

Önska oss lycka till :D

// Jennie - feber visar verkligen fram min mogna sida.

Ps. Köp Hemmets Journal (oktober), min vovve är på bild där!! (Jag borde väl nästan få royalty...??!!) *ler*

Vargungar är bra inredningsarkitekter!

Stackars Exxa har det inte roligt på dagarna just nu när matte ligger sjuk i sin tredje (!!!) förkylning sedan augusti, hon tycker inte alls det är roligt men hon sköter sig ändå grymt bra. När jag ligger på soffan under täcket och skakar ligger hon vid mina fötter eller på golvet och sover, sedan vaknar hon och kommer skuttande, ger mig en slick i ansiktet och piper lite svagt ungefär som "Ska vi leka nuuu då?" Sedan suckar hon och går och lägger sig igen, fasen vad djur är anpassningsbara egentligen. Jag tycker det är fel att hon ska lida pga att jag är sjuk så vi går ändå ut regelbundet och jag försöker leka lekar med henne inomhus som jag orkar med utan att få en hostattack, Exxa avskyr när jag hostar! =) Kasta boll är en utmärkt lek, hon tycker det är jättekul och jag kan göra det från liggande ställning. Huskys sägs vara dåliga på att apportera men jag tror inte Exxa har hört det för hon är jätteduktig, det händer att hon inte kommer med bollen utan istället lägger sig ner och tuggar på den men nu pratar vi ca 1 gång av 20 så det känns ändå rätt okej =)

Nu sover hon i sängen med oss varje natt och det värsta är att jag faktiskt gillar det... Det är något speciellt med att slå upp ögonen och se en liten valp ligga där och titta på en med plirande ögon, speciellt att ha en varm liten hundkropp tätt intill ens sida. Och vi som bestämt sa att det inte skulle vara några vovvar i sängen... Igår morse vaknade jag av en tyngd på armen, då låg Exxa med huvudet på min arm och snarkade, så jäkla sött! Hon vaknade av att jag vaknade och borrade in sin nos i mitt nyckelben och så skulle jag ligga och hålla om henne precis som om hon vore en människa. Lilla godingen.

Hon har även börjat möblera om här hemma, om saker inte ligger på den plats hon vill så tar hon dem helt sonika i munnen och flyttar på dem. Hennes sovkudde råkar värst ut, den flyttar hon på varje gång hon ska lägga sig och vila, kanske är hon i behov av lite förändring? =)

Annars händer inte så mycket, vi laddar inför Arboga och tränar lite varje dag på att stå still, det går bra vissa dagar och mindre bra andra dagar. Men vi hänger inte läpp för det, hon är ju faktiskt bara en bebis och man ska inte lägga för mycket press på dem när de är små tycker vi. Det finns gott om tid att lära sig. Det ska iaf bli jättekul att visa Exxa för uppfödare Fia och få höra vad hon tycker om vår lilla plutt. Exxa kommer även att få träffa sin mamma Pya och tre av sina syskon, Quattro, Tióne och Haldex, vi är nyfikna på om de kommer känna igen varandra! Bara tre dagar kvar nu...

// Jennie - ska lägga sig och gosa med sin valp nu.




RSS 2.0