Små "tjyvavargar" smyger om natten.

Lilla valpen Exxa har nu börjat med ett nytt litet trick. I vanliga fall tycker vi det är jättekul men just detta är vi lite mer oense om, Micke och jag. Igår morse vaknade jag av att jag kände något blött i örat. Jag vände mig om - och där låg Exxa på Mickes plats i sängen och tvättade mattes öra. Hon får inte vara i sängen, något som hon mycket väl vet men nu har hon blivit såpass stor och fått såpass mycket muskler i bakbenen att hon kan hoppa upp själv (vår säng är ovanligt hög). Jag har absolut ingen aning om hur länge hon hade legat där, kanske hoppade hon upp redan efter morgonkissningen vid halv sex... Visste knappt om jag skulle skratta eller gråta, kunde ju inte gärna skälla på henne efteråt, det funkar ju inte. Dessutom var hon så söt där hon låg... Känns som att vi är ute på farliga vatten just nu =)

I morse vaknade jag sådär till hälften vid tretiden och tyckte att jag kände päls mot min fot men var såpass trött att jag inte orkade reagera. Vid sju vaknade jag igen av att sängen gungade och när jag öppnade ögonen stod en liten vargunge över mig och slickade mig på näsan. När Exxa märkte att jag var vaken fick Micke samma behandling. När även han var vaken gosade hon sig ner mellan oss på sidan med huvudet på Mickes kudde och så skulle matte ligga bakom henne och hålla om henne precis som om hon vore en människa. Jag hoppas att detta bara är en fas för det är en sak att ha en torr och varm liten valp i sängen och en helt annan att ha en stor blöt lerig Husky mellan lakanen =)

Nu börjar vi bli redo inför utställningen i Arboga, tältet är beställt (vi hittade ett blått så vi får väl hänga upp en orange halsduk eller ngt så att vi får kennelns färger) och även boendet är fixat, Micke hittade en jättefin gård ca 1 km utanför Arboga som hyr ut en lägenhet i en av byggnaderna. Röfors gård heter stället, verkar jättemysigt med fin natur runt om, badplats och bäst av allt; de har egna hundar så att ta med hund var inga problem. Känns skönt att veta att man inte behöver gå upp halv fyra på morgonen för att åka iväg, tur att man har en påhittig karl =)
Det enda som inte är fixat är utställningskoppel, vi har letat överallt men inte hittat något så det måste fixas i veckan på något vis. Själva strypkedjan har vi men det ska vara ett kort läderkoppel eller liknande till.

I morgon är det valpkurs igen, vi missade förra eftersom vi var hos veterinären då så det ska bli kul att åka dit så Exxa får träffa de andra. Hoppas bara att hon är lite snällare mot Juni den här gången.

Förresten så finns det nu nya bilder uppe på hemsidan, lite blandade på Exxa inne, ute och på Kinnekulle. Adressen är som vanligt www.exxa.se.

// Jennie - så glad över sin lilla familj!

Tältjakt och höstmys.

Inte nu på lördag utan lördagen efter är det dags för Exxas första utställning, dagarna närmar sig med stormsteg. Vi har börjat träna på att stå still, det går sådär... Exxa verkar väldigt konfundersam över att få godis bara för att stå still, hon verkar tänka "såhär lätt kan det ju inte vara, ska jag inte slänga upp tassen också?!" varpå hon låter handling följa tanke. Gör hon inte rätt blir hon otålig och börjar hoppa efter godisen, hon är allt lik sin matte =) Förhoppningsvis kommer det klarna för henne innan det är dags men jag är osäker på om hon kan stå still tillräckligt länge. Å andra sidan är hon så satans söt och charmen riktigt dryper om henne så det kanske kan kompensera. Utställningstankarna är väldigt olika, vissa gånger tänker vi att det får gå som det går, vi åker dit för att ha kul och andra gånger infinner sig (mest hos matte) en riktigt elak känsla där jag önskar att Exxa sopar banan med de andra valparna. Det kanske är så här det går till när överambitiösa föräldrar driver på sina ungar när det gäller sport i olika former, haha. Mycket av tankarna kommer nog av nervositet också, det är en ny situation och jag vill inte göra fel, jag är urkass på att göra fel. Acceptans kanske kommer med åldern...

Vi är på jakt efter det perfekta tältet också med ljus och lykta, med tanke på att utställningen är i oktober kan det regna, blåsa, storma osv och då kan det vara skönt att ha med sig ett stort tält där vovven, vi, alla grejer och några stolar får plats. Det är alltså inget vanligt tält utan ett utställningstält som vi letar efter och de flesta tälten ligger på ca 2000 kr, galet! Vi hittade ett här i Skaraborg på Blocket för 500 kr men det försvann på en kort stund tyvärr. Senaste upptäckten är ett kanonfint tält som kostar ca 900 kr så det lutar åt att vi köper det men i vilken färg...? Hade hoppats på att hitta ett i blått/ orange (kennelns färger) men icke, verkar bara finnas i grått eller rött. Svårt val.
Hur som helst så ska det bli jättekul och tårta packas med så förhoppningsvis har de andra och deras hundar sin aptit med sig. Om inte så känner jag en liten valp som mer än gärna käkar upp typ tre fjärdedelar av den =)

Annars händer det inte så mycket här just nu, Exxa är återställd efter pärsen i söndags och mår fint. Hon är inte jätteförtjust i regnet och vill inte vara ute långa stunder så största delen av dagen ligger vi i en hög på soffan och ser på film och bara myser, hon verkar gilla att ligga på sin matte och gosar gärna in huvudet mot min hals eller mellan min arm och min sida, såå gulligt! Allra bäst är det förstås om både husse och matte är hemma och sitter i soffan, då "knör" hon sig ner mellan oss och suckar av välbehag. Vår lilla snutta...

// Jennie - klurat ut ett sätt att få plugga en stund ifred dag utan ylkalas! =)

Akutbesök till Blå Stjärnan.

Igår blev Exxa stucken av en geting. Vi hade varit ute på en promenad och stannade nere på gräsmattan för att vila lite, Exxa la sig ner och borrade ner nosen i gräset som hon brukar göra sedan löven började falla. Jag vet inte varför men plötsligt fick jag en känsla av att något var fel, störtade fram till Exxa och öppnade hennes mun, där inne låg en ilsken geting. Jag petade ut den och tänkte att det var tur att hon inte svalde den. Exxa satt en liten stund framför mig och bara tittade på mig, såg nästan lite konfundersam ut innan hon började hoppa upp på mig. Det får hon inte göra men igår började hon skrika och då förstod jag att det var något som hade hänt och plockade upp henne i famnen för lite tröst och trygghet. Satte mig på en stubbe med henne i knän och klappade henne lugnande, hon la huvudet på min axel och munnen mot min hals och då kände jag att munnen stod ut på ett konstigt sätt och vände lite på henne för att kunna se. Framför mina ögon började hennes mun svullna upp, såg den bli större och större på bara några sekunder och då förstod jag att hon hade blivit stucken...

Jag sprang upp till lägenheten med valpisen i famnen och ringde Micke som var och handlade, han bad mig ringa Fia så länge så skulle han komma hem på en gång. Jag ringde uppfödare Fia som sa att det var bäst att ringa veterinären. Jag la Exxa på hennes sovkudde och ringde till Blå Stjärnan i Skara och berättade vad som hade hänt. Tanten i receptionen skrämde upp mig bra mycket, hon sa att eftersom Exxa hade blivit stucken i munnen kunde hon svullna upp så mycket att hon kunde sluta andas och att vi skulle komma in så fort bilen höll. Sagt och gjort, Micke kom instörtande, vi plockade fram alla papper som behövdes och åkte iväg. Exxa satt i mitt knä och pep, saliven bara rann och rann, det märktes att hon var rädd och stressad. Munnen var svullen och spänd och dessutom började resten av ansiktet att svullna, ända upp till ögat. Micke hade gaspedalen i botten på volvon och jag satt och försökte balansera två olika Jennie, den Jennie som pratade lugnande och positivt till sin hund och den Jennie som var helt hysterisk och tänkte tankar som "Hon får inte dö" och "Håll ut Exxa, vi är snart där, håll ut lite till för mattes skull, håll ut, HÅLL UT!!!" Kändes som att det tog evigheter innan vi kom dit men fram kom vi iaf trots all jävla trafik som körde i typ 70 på 90-väg. Väl framme kunde veterinären snabbt konstatera att Exxa hade blivit stucken i läppen och inte i munnen, tack och lov! Han sa att det inte var farligt att bli stucken i läppen och att man kan kyla ner det med is eller lägga en magnecyl på, kanske ansåg han att vi var lite hysteriska som åkte in för ett getingstick men vi har ju ingen veterinärexamen och getingen var ju i hennes mun så hon kunde lika gärna blivit stucken där och då hade hon varit död nu om vi inte hade reagerat så då får jag väl vara hysterisk då! Tror jag att det är något fel på mitt djur så åker jag in, älskar man ett djur så tar man inga chanser. Punkt.

Han ansåg iaf att det var såpass allvarligt att hon behövde en spruta så det fick hon, reagerade inte ens på sticket. Dessutom togs tempen, 38.8 grader, det gillade inte Exxa och skrek i högt. Hon var heller inte förtjust i att han tittade henne i munnen med hjälp av en träspatel och det var jättetråkigt att vänta medan han hämtade sprutan. Micke tyckte till Exxa att hon är precis som matte, gillar inte att bli undersökt och har noll tålamod. Hrmpf.
Hon vägdes dessutom och vågen visade 10.4 kg, hon vägde ca 6 kg när vi hade haft henne i en vecka så hon har blivit stooor. Stor blev även räkningen, 1900 kr kostade det men ärligt talat så bryr jag mig inte alls, vi har bra ekonomi och hon är värd varenda krona hon kostar!

 När vi kom hem blev hon så bortskämd, hon fick massa godsaker och låg mellan Micke och mig hela dagen och blev klappad och kliad på, kan man ha det bättre? Hon utnyttjade detta till max, det var t ex jättejobbigt helt plötsligt att hoppa upp i soffan så jag fick ge henne lite hjälp i rumpan varje gång. Hon klarar det alldeles utmärkt annars men hon förtjänade att få vara "liten" efter den pärsen. Enda tråkiga var att vi missade valpkursen men så blir det ibland.

Idag är hon inte så pigg, jag vaknde vid kvart över sju av att hon stod på sin kudde och försökte kräkas, det kom några droppar men inte alls mycket. Hon har inte velat äta så mkt nu på morgonen, bara lite blöta pärlor och är inte heller pigg på att gå ut, verkar mest vilja ligga och vila. Medan jag åt frukost låg hon på mina fötter och slickade lite på dem, just nu ligger hon och sover i soffan. Det värsta är att jag måste åka in till Skövde vid 12 för handledning så Mickes mamma kommer hit och passar henne men det känns inte bra att lämna henne när hon mår så här... Önskar att jag kunde vara hemma men har man bokat tid så har man. Handlar visserligen inte om många timmar, åker 12 och kommer hem ca 14.30 men ändå, bra känns det inte att åka bort när bebisen är sjuk...

// Jennie - mammig.

Playdate med en levande pipleksak.

Igår hade vi bestämt lekträff med lilla Juni och hennes matte och husse uppe på klubben. Det gick jättebra att  åka dit, Exxa har fått kläm på att åka bil i buren nu, hon lägger sig ner och småsover snällt.
När vi kom fram regnade det lite men som tur var blev det uppehåll ganska snart. När vi hade kommit ur bilden kom en enorm schäfer och hans matte gående mot oss, Exxa reste ragg och morrade tufft. Tjejen stannade vid oss och klappade och pratade med Exxa som i vanlig ordning charmade huvudet av henne =) Schäfern däremot morrade dovt åt Exxa och fick tillsägelse och traskade surt några steg bort varpå Exxa plötsligt blev tuff igen och morrade och skällde efter den, hon är för rolig när det gäller att vara kaxig på avstånd! =)

Juni och Exxa fick leka i kopplet en liten stund innan vi gick bort till fältet längst bort och gjorde inkallningsövningar, det gick kanon, Exxa är såå duktig på det! Sedan kopplade vi loss valparna så att de skulle få leka fritt, det var skoj tyckte Exxa! Tyvärr var hon lite för hårdhänt mot Juni som är mindre och yngre, hon bet henne rejält och skakade henne så som hon gör med sina pipleksaker här hemma. Stackars lilla Juni skrek men tuffade stundtals till sig och gav igen, tror att det är nyttigt för dem att vara både i överläge och underläge. De fick busa en bra stund och vi busade med dem då och då, Micke sprang t ex med en lös Exxa en bra bit bort och så gjorde vi inkallning, Exxa kom som ett jehu direkt till mig trots att även Juni var lös, bra gjort!! =)

Vid sjutiden gick vi in i klubbhuset för lite varm dryck och samtal, det är kul att träffa nytt folk som man trivs med och som man kan prata med! Vi har tänkt gå fortsättningskursen (kontakt) och Erika berättade att även hon och Juni ska göra det så det verkar som att Exxa och Juni kommer vara skolkamrater ett bra tag framöver.

Idag ösregnar det här så det finns inte så mycket att göra, Exxa och jag har sett på sagan om ringer och myst ner oss i mina kuddar och mitt täcke som jag hämtade från sovrummet och la i soffan. Det är mjukt och gott tycker Exxa... Just nu ligger hon på min kudde och sover, hör små suckar och stön därifrån ibland. Hon är så fruktansvärt go, jag kan sitta långa stunder och bara titta på henne, försöker inpränta varje detalj i minnet så att jag ska komma ihåg henne sån här den dagen hon är stor och stark...

Jennie - sentimental idag.

Extrema personlighetsdrag hos valpen Exxa.

Lilla "Exxa Spexxa" är som tidigare konstaterat ingen vanlig valp. Här kommer en lista över några av hennes mer extrema personlighetsdrag:

*Sakletare - nosen och nyfikenheten leder henne till de mest konstiga ställen där hon hittar de mest konstiga saker. Jag kan ha letat efter en sak i över en vecka och så fort jag irriterat frågar mig själv ut i luften vart fasen ***** är så tittar hon upp, springer iväg och kommer sedan skuttande med saken i munnen. Antingen så är hon extremt intelligent och en smula synsk och vi borde börja ta betalt för att överhuvudtaget visa upp henne (Cirkus Exxa - det vore väl något?!) eller så är hon så satans smart och manipulativ att hon gömmer saken för att sedan kunna visa fram den i rätt ögonblick i utbyte mot godis. Jag har börjat luta åt det sista alternativet. Hon hittar även saker man inte har letat efter. Häromdagen kom hon springande ute på gräsmattan med en 50-lapp i munnen och släppte den framför fötterna på mig. Det blev hundgodis för hela slanten.

*Städerska - med tungan som verktyg städar Exxa systematiskt hela lägenheten, allt från golvlister till element får sig en omgång då och då. Smakar dammet verkligen gott eller är hon så estetisk av sig att hon helt enkelt inte står ut med dammet som hon hittar? Ja, det är frågan... Hur som helst vore jag tacksam om hon även började städa upp sina hårstrån som ligger här och där men det kommer kanske så småningom.

*Dokumentförstörare - Ja, en sådan behöver vi inte köpa någon så länge vi har Exxa. Hon verkar finna ett våldsamt nöje i att riva sönder kartong, papper och toalettrullar till mikroskopiska små bitar som sedan hamnar över hela lägengeten. Än så länge är det inga viktiga papper som har förvandlats till pappersmjöl, peppar peppar...

*Godisgris - allt godis går ner och allt godis ska enligt Exxa tillfalla Exxa! Det är slut på långa hemmakvällar framför en bra film med näven i godisburken, Exxas nos är redan där och tar upp all plats!! Hon har helt klart förstört konceptet med filmkvällar då en dragkamp om chipspåsen tar bort en del av den harmoni som tidigare förknippades med dessa kvällar.

*Matvrak - all mat är god. Nja, det vill säga all mat som husse och matte äter. Det kvittar om det är gurka, det är ändå godare än hundpärlorna enligt Exxa. Jag har aldrig träffat en hund som är så otroligt matglad, det kanske beror på att hon var kullens minsting och nu tar igen all missad mat. Med råge.

*Moraltant - folk som inte uppför sig ska skällas på! Exxa är väldigt social mot alla djur och alla människor och anser som så många andra att det hör till god uppfostran att man hälsar trevligt på varandra när man möts. Nu finns det ju människor som bara passerar henne på gatan, de är inte många kan jag erkänna men de finns och det tycker Exxa inte om!! Går folk bara förbi vänder sig Exxa om och skäller efter dem, ett riktigt mörkt ilsket skall ungefär som "guuuud vad oartig du är, har du inte fått någon uppfostran?! Nänä, det är du som förlorar på det så skyll dig själv då!!" och sedan traskar hon vidare med nosen högt i vädret.

*Diva - har man det ska det visas upp. Exxa är väldigt fin att titta på och det verkar som att hon är fullt medveten om det för hon kan plocka fram en riktig överlägsen attityd där hon travar sakta med huvudet och svansen högt lyftade och schvung i steget, fylld av elegans och grace. "Titta på mig b*tch, titta vad jag kan!"

Ta nu alla dessa personlighetsdrag och blanda dem med vanliga valp/hundegenskaper som gosighet, rarhet, snällhet... ja där har ni Exxa. Och våra vänner undrar vad det är som gör att vi knappt har tid med dem längre... hallå eller, läs ovan igen och fundera =)

En sak är iaf säker, livet kommer aldrig att bli tråkigt så länge som Exxa finns! Bilder finns som vanligt på hemsidan www.exxa.se

// Jennie - älskar sin valpis så att det gör ont.

Panikkänslor på valpkursen.

Igår var det valpkurs för sista gången på måndagar, hädanefter är det söndag fm som gäller. Det gick jättebra att åka dit, Exxa gick lätt in i buren och låg tyst hela vägen dit. Det verkade som att hon kände igen sig när vi kom fram för svansen började vifta =) Vi hittade snabbt Exxas kompis Juni och de busade en stund med varandra och med andra valpar tills det var dags för promenad. Precis som de andra gångerna drog Exxa bra i kopplet och ville vara först men en stor skillnad var att hon inte skrek medan hon drog som hon har gjort de andra gångerna, skönt!

Vi fick börja med en nosövning där ledaren gömde godis under skålar som låg upp och ner. Det klarade Exxa fint. Nästa övning var att ledaren gömde godis under en av skålarna och lät de andra två vara tomma. Exxa nosade snabbt på skål ett och traskade vidare till skål två som hon vände på, där fanns ingen godis... Exxa gav mig en missbelåten blick och traskade karskt raka vägen fram till ledaren, satte sig ner framför henne och tittade på henne med sträng blick ungefär som " Jag vet att du har godiset där i din midjeväska och nu låg det inget under skålarna så nu är du så god och plockar fram min godis!!". Ledaren och de andra skrattade och ledaren tyckte att Exxa var smart som gick till "den största godispåsen". Jag fick visa Exxa tredje skålen och då hittade hon godisen och var nöjd. Något som var jättebra var att Exxa lyssnade på mig trots att hon var lös med massa hundar omkring sig, när jag ropade på henne för att visa den tredje skålen kom hon direkt springande, något som inte de andra valparna gör så heja Exxa!
Den sista övningen var en inkallningsövning som gick ut på att alla fick ställa upp sig på två led mittemot varandra (som en långsida på en rektangel) och ledaren stod på kortsidan. En och en fick man lämna ifrån sig sin hund och springa iväg, ropa och tjoa, sätta sig på knä med ryggen mot hunden och locka på den. Hunden skulle då komma till ägaren trots att alla andra valpar stod uppradade på båda sidorna om den. Det gick mer eller mindre bra för de andra, Exxa var kanon! Jag lämnade fram henne till ledaren, klappade henne på huvudet och sa "nu går matte" och så sprang jag iväg. Jag gjorde det lite svårare för Exxa, de flesta sprang bara ca 5-7 meter innan de ropade på sina valpar, jag sprang en bra bit bort, nästan ända bort till andra änden av "rektangeln" innan jag ropade på Exxa. Jag hörde i marken att Exxa kom dundrande, ingen annan än matte var intressant, inte ens husse som stod i ledet, hon kom direkt till mig, sååå duktigt!! Micke sa efteråt att Exxa hade sprungit snabbast av alla, så fort att hon nästan tappade balansen för att komma till mig. Det är mattes tjej det!! =)

Sedan gjorde vi "huller om buller", en avslappningsövning. Exxa är inte bäst i gruppen på det men jag tycker det är orättvist att jämföra en Siberian Husky med de andra brukshundarna, de är ju så olika i temperament och behov. Nu låter det kanske som att jag måste försvara henne och att jag alltid vill att hon ska vara bäst i gruppen men Exxa är mer aktiv, mer uppmärksam och därför tycker jag inte alls det är konstigt att hon inte lägger sig ner på sidan och nästan somnar som några av de andra hundarna gjorde t ex småhundarna. Det är ju alldeles för mycket att titta på för att lägga sig ner och blunda! Jag förstår henne precis.

Sedan var det dags för teori och fika. Exxa och Juni försökte egga varandra till lek under bordet men egentligen var de båda lika trötta så de somnade snart sida vid sida. Då gick det bra att slappna av minsann =) Och de hundarna som kunde slappna av på fältet var istället uppskruvade och skälliga. Ledarna pratade lite om valpar som blev sjuka, saker man kan göra för att förebygga, miljöträning och liknande. Det är ganska mysigt med valpkursen när vi sitter och har teori; mörkt ute och tända ljus inne, varmt te och nybakat, trevliga människor... ja ni fattar.
Efter kursen pratade vi lite med Juni och hennes husse och matte och bestämde att vi skulle åka upp tillsammans på tors när det inte är någon träning och träna lite på egen hand samt låta Exxa och Juni busa lösa utan koppel. Det är en sak som är kul med att ha djur, man får så bra kontakt med andra som också har djur.
Vi fick dock lite panik när Erika och Fredrik berättade att de hade börjat lära Juni att vara ensam hemma vid 9 veckors ålder. Exxa är 14 veckor och vi har ännu inte börjat träna henne när det gäller det. Är vi sena eller var de ovanligt tidiga?! Känns som att det är dags att börja typ idag =)

Näe, nu ska jag passa på att greja lite här hemma medan Exxa Spexxa sover. Hörs snart!

// Jennie - ska göra pannkakor, det gillar Exxa!

En tokig liten varg på picknick.

Idag på morgonen hade de sista influensabacillerna lämnat min kropp och Micke och jag bestämde att vi och Exxa skulle äta lunch på Kinnekulle. Sagt och gjort, vi packade en lunchkorg (Exxa fick majsvälling och ett grisöra) och stack iväg. Det var en underbar dag idag, solen sken och det var så där "höstigt" gott i luften, klart och torrt. Valpen hoppade glatt in i buren i bilen, hon har vant sig vid den sjukt snabbt, och satt/låg tyst hela vägen upp på kullen. Väl framme vid munkängarna haffade vi ett bord och åt lunch med underhållning. Underhållningen var att det var distansritt på kullen idag, "Karolinerritten" så en hel del hästar for förbi bara några meter ifrån oss, lillan var väldigt fascinerad... En häst som travade förbi rätt snabbt ville hon jaga efter men hölls tillbaka av en sträng (och säkert hemskt elak) husse. Efter lunchen vandrade vi in i skogen och Exxa for som ett torrt skinn fram och tillbaka, följde spår efter spår med en galet viftande svans =) Då och då vände hon sig om för att se så att husse och matte var bakom henne, så vi passade på att ta en del kort, vissa blev riktigt riktigt bra och andra bestod av ett vitt sudd eller en flygande svans... Det är inte lätt att fånga en huskyvalp på bild!!

Vi klättrade upp till "källan" som är en grotta där friskt vatten rinner ur berget och ner i en stenbehållare, det var ganska otäck tyckte Exxa men den långa stentrappan jämte var kul, särskilt eftersom det kom en grupp människor och en schäfer ovanifrån. Vi vandrade sedan vidare genom skogen till "Paviljongen" där det fanns lite lövhögar som Exxa lekte med... eller i =) Busan hade bra kul, så kul att hon faktiskt missade att tre rådjur sprang förbi, när hon plockade upp deras doft i luften hade de redan försvunnit så allt Exxa kunde göra var att surt småyla en stund och sedan trumpet trava vidare, det vill säga, tills hon hittade en annat intressant spår ca 3 meter längre fram... =) Det blev en bra promenad genom skogen och det var såå härligt, vi bara gick och njöt av dagen och solen och kom fram till att ingen har det så bra som vi. Sådana dagar som den här känns ända ner i själen.
Hemresan gick kanon den med, Exxa låg ner hela tiden precis knäpptyst och halvsov, hon var väl dödstrött den lilla skruttan. Jag tror att det går så bra att transportera henne eftersom vi inte daltar med henne eller uppmärksammar situationen mer än vad som behövs, vi lyfter helt enkelt in henne i buren, ser till att hon har någon leksak, berömmer henne, hoppar själva in i bilen och åker. Vi pratar med varandra så att hon hör våra röster och då och då vänder vi oss om och berättar för henne hur duktig hon är. Och det är hon verkligen =)

Efter att ha sovit några timmar hemma var det baddags, något som Exxa inte gillar alls, prinsessan gillar inte att bli blöt =) Det gick bra ändå, några tjut och ylanden hördes förstås men vi mutade henne med hennes älsklingsgodis, svart/vita godishjärtan, och då går allt lite lättare, får hon sådana kan hon stå ut med det mesta verkar det som, haha.

Eventuellt har vi vägarna förbi Småland om två veckor och tänkte då stanna till hos uppfödare Fia och hälsa på. Fias hund Niro vann förresten sin klass i Skara förra veckan och idag vann han igen samt fick ett ck (=championkvalitét) i Bjursås. GRATTIS!! =) Känns superkul att det går så bra för hundarna från Exxas kennel, hoppas att det går lika bra för oss i Arboga...

// Jennie - så lyckligt lottad!

Ps. Nu finns det nya bilder på hemsidan www.exxa.se

Siberian Husky utställning och diverse "nojjor".

Nu är anmälningen skickad och betald så nu är allt klart inför utställningen i Arboga. Det ska bli jätteroligt men känns pirrigt samtidigt. Dagen råkar infalla samtidigt som min födelsedag (6 oktober) men det gör faktiskt ingenting, det känns kul och annorlunda att fira sin 24-årsdag på hundutställning. Och tårta går ju att packa med vettja... =)
Vi är nervösa, det ska erkännas, för både Micke och jag har endast ställt ut en gång innan och det är en miljon år sedan så det känns som att vi inte har en aning om hur det går till. Vi har sökt på nätet och försökt läsa på men det känns som att det finns en miljon regler att följa, känns svårt just nu. Men vi vet på ett ungefär vad vi behöver träna på, dels nya kommandot "stå" som vi inte har lärt Exxa än (det är ju ingen brådska) och dels att hon ska kunna trava avslappnat jämte oss i kort koppel utan att försöka hoppa upp och så.
Samtidigt känns det såå roligt att testa på detta, vi tror faktiskt att vi har en väldigt bra chans med tanke på hur fin Exxa är; underbart steg, kanonfin svans, jättebra hållning och exteriör, världens trevligaste temperament och ett fantastiskt uttryck. Nu låter det som att jag skryter men det är faktiskt mer ett konstaterande. Alla som träffar Exxa är överens om att hon är superfin och jag tror faktiskt att uppfödare Fia sålde den bästa valpen i flocken till oss... Sorry Fia men hoppas att vetskapen om hur mycket vi älskar henne är lite plåster på såren =) Så vi tar Arboga med en nypa spänning, en nypa pirrighet och två nävar ro, blir Exxa placerad så blir vi superglada, blir hon inte det är vi superglada iaf för det finns ingen annan som har en så go valp som vi har. Punkt.

Jag sitter här med influensa rasande i kroppen så det har varit en tuff vecka, att vara sjuk och ha en valp är ingen höjdare. Samtidigt ska hon inte behöva bli lidande över att jag är sjuk, det är ju inte Exxas fel och hon behöver lika mycket stimulans och motion som vanligt. Mår jag bättre till helgen (och det hoppas jag verkligen) så vore det kul att ta en tripp upp till Kinnekulle, där finns massa skoj för en valp att undersöka... Håll tummarna!

Nu ska sambon, jag och Exxa mysa ihop oss till en enda stor hög i soffan och se på Exxas favoritprogram; so you think you can dance! Vi hörs!

// Jennie - tacksam över att "förkylningsglasögonen" fortfarande är intakta efter Exxas framfart!

Det är inte lätt att prestera när man är nödig...

I lördags var jag (Husse) på utställning i Skara, det var SPHK som hade utställning på Simmatorp, ställde inte ut Exxa då hon inte ännu kommit upp i 4 månaders gränsen. Det var en spännande tillställning som inte förminskades av det ihållande regnet =) Ställde ut gjorde däremot uppfödare Fia, hon hade med sig Niro och Tiwas att ställa ut, jag fick agera hjälpreda åt henne och hennes kompis men det gjorde jag så gärna =) fick ju hålla två fina Husky's även om Busan klagade lite på att matte försvann. Snappade upp en hel del matnyttigt inför Exxa's debut i utställningsringen den 6 Oktober som förmedlades hem till matte, som inte kunde vara med pga sjukdom. Jag fick även träffa på Matic's husse och matte som var där för att ställa ut sina andra husky's.

I söndags fick Exxa springa lös på fältet här bakom för första gången, ihop med sina polare Zeke och Zorro, det blev en massa bus och stim då =) inkallning fungerade trots att leken var i full gång.

Igår var vi iväg till valpkursen för andra gången, utan matte som låg sjuk hemma, så detta blev första turen i buren för Exxa =). Det var lite otäckt i början så då satt vi och yyylade men tystnade efter halva vägen ungefär. Väl framme så var det skönt att slippa ut ur buren och hälsa på alla andra vovvar igen, lite försiktigt tills Exxa upptäckte sin favoritkompis på kursen, den lilla tollern Juni, med yl och gläfs ville hon bara störta på stackars lilla Juni så det fick husse stävja lite, sen var det yster lek tills kursen började. För dagen gällde det kontakt övningar och även om det funkat jättebra hemma så ville Exxa inte alls lyssna på husse där uppe, hon var väldigt orolig och kunde inte alls sitta still, allt detta fick sin förklaring när det nästan var dags att gå tillbaka till klubbhuset för lite fika och teori. Exxa hade vart jättenödig hela tiden men inte haft ro att sätta sig, men när tillfället yppade sig så lämnade hon en stor hög som visitkort och sen gick det mycket bättre med kontakten =). Väl inne sen somnade Exxa inom 5 minuter och sov sig igenom hela timmen. Färden hem gick utmärkt hon gick in i buren utan problem och la sig med en gång, inte ett ljud på hela vägen hem, förutom en och annan snarkning =)

//Micke - ♥Stolt Husse♥

Vardagsvanor och bristande burintresse.

Micke och jag är inte längre det sociala paret som vi var innan vi skaffade lilla Exxa, det ska villigt erkännas. Vi har tackat nej till fester, bio, restaurangbesök osv de senaste veckorna och en del vänner undrar vad vi egentligen gör med vår tid så här kommer ett exempel över hur en typisk dag ser ut:

05.30 - Mickes klocka ringer. Han väcker Exxa och bär ut henne till fältet för toalettbesök (hon är alldeles för charmigt trött för att orka gå själv på morgonen)

Ca 05.45 - de kommer tillbaka in, Micke lägger Exxa på hennes sovdyna och jag makar över mig till Mickes del av sängen eftersom Exxas sovdyna ligger på den sidan. Hon blir som vanligt överlycklig över lite kontakt och vi gosar några minuter innan vi somnar om.

Ca 07.00 - Exxa väcker mig genom att ställa sig på bakbenen med tassarna mot sängen. Vi går ut och kissar på gräsmattan, går tillbaka in, in i sovrummet och sedan klappar jag Exxa tills hon lägger sig igen. Vissa dagar somnar vi om till ca 8.15 men för det allra mesta småsover jag en stund till medan Exxa tuggar på sina leksaker.

Ca 08.00 - Exxa piper och vill ha mat. Får en toarulle med godis medan jag klär på mig, sätter upp håret osv, sedan frukost till Exxa och sen går vi ut en längre promenad där vi utträttar behov, kastar boll eller pinnar, undersöker saker, spårar lite osv.

Ca 09.00 - kommer tillbaka in igen, Matte får äntligen lite frukost medan Exxa avundsjukt tittar på och charmar till sig en och annan godbit. Sedan somnar Exxa och jag hinner kolla mailen, läsa nyheter osv.

Ca 10.30 - Exxa vaknar, vi går ut en promenad. När vi kommer in igen tränar vi lite lydnad dvs "sitt", "ligg", "loss", "kom" och nyaste tricket "tass". Sedan busar vi en stund, har dragkamp med en leksak eller brottas lite och liknande. Sedan lägger vi oss båda på soffan och sätter på en film. oftast en storfilm t ex Braveheart, Gladiator (Exxa verkar gilla såna filmer bäst, kanske pga alla hästarna och all rörelse...?) och sedan somnar Exxa och ibland även jag.

Ca 12.00 - Exxa vaknar och vill ha lite mellanmål, därefter går vi ut igen.

Ca 12.45 - kommer tillbaka hem, Exxa somnar i eller under soffan och jag hinner t ex blogga, tanka in kort som vi har tagit,  laga lunch till mig och därefter plugga.

Ca 15.00 - Exxa vaknar och vill ha mat, hon får mellanmål nr 2, sedan går vi ut.

Ca 15.30 - kommer tillbaka in, busar lite innan Exxa somnar igen.

16.30 - Micke kommer hem från jobbet och blir överfallen av en lycklig valp som ska slickas och gosas och bitas lite. Sedan sätter vi oss i soffan och berättar för varandra vad som har hänt under dagen medan Exxa ligger emellan oss och njuter av bådas uppmärksamhet, tänk så skönt det är att bli kliad på två ställen samtidigt...!

Kvällen ser ut på liknande sätt, vi går ut och går, busar, gör mat till Exxa och oss själva, ser på film eller TV, läser lite, grejar vid datorn osv tills vi släcker lampan kl 22.00.
Det är ungefär det som vi hinner med. Helgerna ser givetvis annorlunda ut men kontentan är densamma; vi tillbringar i princip varje minut med Exxa, inte för att vi måste utan för att vi vill. Vi har kul ihop med henne och tycker det är roligt att hålla på med henne. Dessutom är Siberian Husky en betydligt mer krävande ras än t ex en Golden och  eftersom vi vill ha en lugn, glad och harmonisk vuxen hund så anser vi att grunden ska läggas ordentligt nu. Så i vissa folks ögon kan det verka som att vi lägger alldeles för mycket energi på lilla Exxa men både Micke och jag vet att vi kommer ha igen det sedan när hon blivit vuxen. 

Har förresten totalt glömt av att berätta om Exxas bur! Vi köpte den inte nu i fredags utan förra fredagen, en enorm bur med två olika öppningar, svindyr och praktisk på alla sätt och vis. Exxa var inte imponerad. Hon stack i princip in huvudet och kikade lite men inte mer än så. Vi testade att lägga in godis men hon bara sträckte på kroppen och halsen för att nå godiset =) På kvällen när det var sovdags tyckte Micke att vi skulle testa att låta henne sova i den med öppen dörr, jag var tveksam, det kändes inte rätt. Buren ska fungera som en slags trygg plats där valpen får vara ifred men det kändes fel inom mig för Exxa var ju redan trygg och verkade uppskatta att hon kunde hoppa upp på sängkanten och slicka oss och våra händer. Och mycket riktigt, Exxa låg i buren ca 1 min, sedan la hon sig på golvet framför den istället och det räckte för min del, ut med buren!! Istället gjorde vi så att vi bytte ut Exxas sovdyna mot den som kom med buren och det funkade bättre för den låg Exxa gärna på. Buren hamnade i vardagsrummet istället. Under dagarna som följde la vi då och då in lite godis eller en leksak i buren för att vänja henne vid den och de senaste dagarna har hon självmant gått in i buren och lagt sig att sova där en stund, heja! =) Visserligen blir det inte långa stunder för hon vill hellre ligga i soffan men ändå, det är framsteg. Så vi har sagt att buren får vara något som vi använder när vi ska resa långt med bilen eller går på utställningar.

På tal om utställningar är det en sådan i Skara på lördag, uppfödare Fia ska dit med några hundar så Micke och jag ska dit och titta. Sedan kommer Fia vägen över Götene för att få träffa Exxa och se hur hon bor, det ska bli kul att träffa henne! Tyvärr håller jag på att bli förkyld men jag hoppas kunna hålla den i schack till på lördag. Nu undrar ni kanske om inte vi ska ställa ut Exxa på lördag men hon är tyvärr för liten =/ Däremot blir det Arboga på min födelsedag av alla dagar för då har busan åldern inne och då kommer även de flesta av hennes syskon dit, det kan nog bli livat och vi tror att vi har en god chans att vinna =) Och gör vi inte det så gråter vi inte blodstårar över det, vi vet ju att hon är världens finaste iaf!!

// Jennie - ska börja snickra på ett pokalskåp för säkerhets skull ;)


Fet kisse och nya sidor på valpkursen.

Igår em när Exxa och jag var ute på fältet och gick fick vi syn på en tjej som också var ute och traskade med sitt djur. Med tanke på att det var kopplat antog både Exxa och jag att det var en hund men när vi kom närmare visade det sig att det var en katt! Och inte vilken katt som helst utan en stooor katt, hon vägde ca 6.5 kg, Exxa väger ca 8 kg...!! Busan skällde och morrade på katten som i sin tur fräste och reste ragg, vi stod och pratade en stund, tjejen och jag, medan våra djur fick tid att betrakta varandra. Till slut bestämde sig tjockisen för att Exxa var farlig och sprang iväg och då blev Exxa kaxig minsann och skulle springa efter och bita katten i svansen. " Yeah you better run" typ =)

Igår kväll åkte vi till valpkursen med Exxa, det var himla kul! När vi kom dit var det massa hundar där, även stora eftersom de höll flera kurser samtidigt och Exxa satt morsk vid mina fötter och skällde och morrade åt alla hundar som kom för nära =) Jag hörde massa folk omkring som sa "Åh titta vilken söt", "Vilken liten goding", "Guuuud vad fin" osv, det fanns många fina valpar där men Exxa stal showen =) Tanten som ansvarade för säkerheten ville t o m köpa henne men nej tack, inte ens om du smäller upp en miljon på bordet lilla tanten, hon är vår.
Efter en stund fick vi syn på en söt liten valp som såg ut att vara i Exxas ålder (de flesta valparna var lite äldre, ca 4-5 månader, Exxa är ju bara 12 veckor) och gick fram till henne, hon var liten och ljusbrun och hette Juni. Hon och Exxa klickade direkt, började nosa och lekte vilt efter bara någon minut. Leken lockade flera valpar och i rena farten hälsade Exxa på flera stycken, även de stora valparna, sååå duktigt!
Sedan kom instruktören ut och sa att vi skulle börja med en skogstur och hejdade sig mitt i talet när hon fick syn på Exxa och utbrast "Åh det var den sötaste valpen jag någonsin har sett!". Skönt att träna för en instruktör som är så insiktsfull =)

Exxa visade under skogsturen upp en helt ny sida av sin personlighet nämligen tävlingsanda! Hon blev helt tokig när de andra valparna gick före henne, drog i kopplet så hon nästan ströp sig själv medan hon skrek rätt ut, det ekade i skogen!! Hon bara skulle förbi dem och slet sig förbi den ena efter den andra tills hon äntligen gick först och "ledde" gruppen, då var hon nöjd =) Kom någon av de stora valparna ikapp knatade hon på igen, ingen skulle gå om henne! Det gick fint tills hon insåg att det gick en annan grupp ca 20 meter före, då skulle hon om dem också...! Jösses.
I en skogsglänta fick vi släppa valparna 2 och 2 och vi var lite nervösa eftersom vi aldrig har släppt henne innan, Huskys har en stark jaktinstinkt och vi fattar ju att hon skulle sticka iväg om hon t ex fick syn på en hare... Hur som helst så gick det bra, hon fick gå lös ihop med en lite större valp och skrek så fort den ville busa med henne, däremot var det ju självklart helt okej att busa när det var på Exxas initiativ... =) Inkallningen gick kanon, hon dök in i Mickes famn med nosen före, alla andra valpägare skrattade och tyckte det var jättekul, särskilt som de flesta andra hade problem med att få in sina hundar...
Sedan fortsatte vi genom skogen tills vi kom till ett stort fält, där fick vi öva inkallning igen genom att en ägare sprang iväg medan instruktören höll valpen, sedan skulle ägaren sätta sig med ryggen mot valpen med godis i handen och locka. Vi har inte övat inkallning så hemma, vi har helt enkelt kört med att ropa hennes namn för att få ögonkontakt, sedan har vi bara ropat "kom" och belönat henne när hon har kommit. Hur som helst så gick även detta sätt jättebra, hon kom direkt utan problem. Däremot hade de flesta andra problem, deras valpar for förbi dem och in i skogen, eller fortsatte bort över fältet, en tax sprang t o m tillbaka till klubbhuset, haha. Vi tyckte det var lite skumt eftersom deras valpar var såpass många veckor äldre än Exxa och ändå sämre på att komma men det bevisar ju bara att vår valp är smartast i världen, eller iaf på valpkursen =D
Sista övningen var lite hinder i skogen t ex gå balansgång, krypa genom cementrör, hoppa upp på en plint osv och det gick fint för lilla Exxa men det syntes på henne att hon började bli bra trött. Sedan var det fika i klubbhuset plus lite info och Exxa sov sig igenom hela mötet, snarkandes på golvet =)

Idag regnar det här så Exxa är slö och ligger just nu under soffan och sover. Det måste vara skönt att vara valp... iaf när man är älskad...

// Jennie - äger vovven med det lilla Exx(tr)a

Ökat mod och en blöt liten varg.

Nu har Exxa blivit såpass bra vän med valparna Zeke och Zorro att hon törs leka med dem och hej vad det går när de väl kommer igång! Det roligaste är att de byter lojalitet hela tiden, för attackerar tex Zeke (grönlandsvalpen) Exxa och så bråkar de en stund, sedan törs lilla råttan Zorro ge sig på Exxa så att det blir två mot en och rätt vad det är börjar Zeke bråka med Zorro istället och Exxa hänger på så att de är två mot en igen fast mot en annan hund... ja, hjälp. Det ser himla kul ut iaf och Exxa liknar verkligen en varg när de busar, blottar tänderna och rynkar på huden ovanför nosen. Efter deras små busträffar är Exxa dödstrött och sover som en stock =)

Igår (sön) var det såpass fint väder att vi packade en korg och åkte till sjön. Exxa tyckte det var jättekul, sprang runt och nosade på allt fast vattnet var hon tveksam till, hon gick i med alla fyra tassarna men inte längre än så och var väldigt misstänksam mot vågorna som rullade in =) Vi var där en bra stund, Exxa klättrade upp och ner, gick på klipporna, sprang längs stranden och hade det gott. Men plötsligt fick hon ett sånt där ryck som hon fick vid gamla järnvägen, sprang som en galning längs stranden så sanden sprutade om henne, vände när flexikopplet tog slut och rusade åt andra hållet. Hon gillar inte när kopplet säger stopp, då brukar hon springa åt sidan istället, då blir det ju åtta meter till. Och precis som vanligt gjorde hon samma sak igår... och rusade rakt ut i vattnet! Jag tror inte att hon fattade vad som hade hänt förrän hela kroppen var under vatten, hon hade ju ganska bra fart... Hur som helst såg hon helt perplex ut innan hon började simma in mot oss, när hon kände sanden under tassarna tog hon stora kaninhopp, "boing, boing, boing", tills hon var trygg på land igen, vi skrattade så tårarna rann. Det var allt en blöt liten vargunge som satte sig vid våra fötter och såg snopen ut... =) Som tur var hade vi tagit med oss en rejäl handduk men det är nog bara att konstatera att en stor badhund har vi inte fått =)

Ikväll börjar valpkursen på Götene brukshundsklubb, vi håller tummarna för att det går bra och är kul!

// Jennie - fått sova en timme längre idag =)

Nya vänner och kära återseenden.

I torsdags var jag (husse) och Exxa iväg på en liten biltur alldeles själva utan matte, själva resan gick bra, Exxa ville inte gärna ligga på golvet men fann sig snart. Det var en väldigt kort tur på några kilometer som gick till några av våra vänner som har hundar, Mikael och Marie, där fick Exxa hälsa på Buster och Elliot. Elliot var lite skrämmande då han är en stor Greyhound, Buster var mer lagom i storleken tyckte Exxa. Hon fick även träffa på Mikael's föräldrar som var där och hälsade på. Men allra mest intressant var ändå Mikael och Maries son Izak (1½ år), Exxa var helt konfunderad över denna lilla människa. Resan hem gick även den bra även om det klagades lite mer då, svårt att hitta en bra plats att ligga på och egentligen ville Exxa vara kvar och leka mer men det kändes som att man inte skulle överdriva första gången. Det tar en liten stund för Exxa att aklimatisera sig med nya hundar, hon rusar inte fram direkt utan tar en mer reserverad hållning mellan husses ben, och där är vi omåttligt kaxiga! =) Väl tillbaka hemma så gick vi ut en sväng på fältet och vem var där om inte Exxas vänner Zeke och Zorro (även deras matte denna gången), det gick mycket snabbare att hälsa denna gång och snart var dom i gång och lekte så smått, Exxa upptäckte snart att Zorro, som är en tjeckisk Chihuahua, var mycket lätt att bara trycka ner i gräset med tassen. Detta utnyttjade hon några gånger innan Zorro fick nog och flydde till sin matte, där Zeke helt sonika la sig på Zorro =) När vi väl kommit in så somnade Exxa snart och sov som en stock.

Micke - ♥Exxa's stolta husse♥
RSS 2.0