Äventyr.

Ojoj vilket äventyr vi har varit med om idag, tänk så bra det kan gå när man bara kastar sig in i en sak utan tid för vare sig tankar eller nervositet!

Nu har klockan blivit så mycket, vi har firat med familjen ikväll, så vi berättar mer i morgon!

Natti!

// Micke & Jennie - sprudlande glada!

Lejonkram.

Måste dela med mig av dessa bilder. De visar en kvinna som tog hand om ett misshandlat lejon. De kom varandra väldigt nära men hon fick inte ha kvar lejonet av naturliga skäl så den stora hanen bor nu i en djurpark. Bilderna visar när kvinnan kommer på besök. Och så säger vissa att djur inte vet vem de hör samman med...

image259image260
image261image262image263

Blev alldeles gråtfärdig när jag såg dem första gången... Ungefär så där hälsar vår lilla skrutt på oss när vi kommer hem fast hon är lite mer intensiv :)
Ha en trevlig lördag alla läsare!

// Jennie - dricka te.

Bilden av lycka.

Så här kul kan man ha i snön... :)


Tjoho!
image256Det heter "race av en anledning...
image257Exxa pustar ut efter allt spring...
image258


// Jennie & Micke - sett på "Bröllopsprovet" ikväll, rekommenderas!

Beslut och hemligheter.

Nu är några beslut fattade och det känns bra.

Exxa får inte röntgas då hon är för ung och det är bara att acceptera det. Hon är dessutom mycket bättre i bakbenen nu, det är en enorm skillnad så vi har fått veta att det med stor sannorlikhet inte är höfterna vilket känns jättebra!

Vi har idag anmält oss till Vaggerydsutställningen 26 april och till Lövuddenutställningen 1 maj. Lövudden är ju en bit bort men det struntar vi i, det är så kul att åka och ställa bland massa andra Siberians, det betyder ju mer om det går bra när det är stor konkurrens (hoppas det går bra nu bara!!).

Vi väntar även på svar gällande en sak... *wiiiiiieee* Spännande...

// Jennie - snart iväg på vårdplaneringsmöte, sedan vila så febern försvinner.

Besöksrekord!

Igår slog vi vårt besöksrekord. Jag tänker inte avslöja hur många unika besökare vi hade men det var mååånga! Man blir lite ödmjuk för det känns väldigt roligt att det finns folk som tycker det är kul att se bilder på Exxa och läsa om hennes galna upptåg. Tusen tack, alla nya och gamla läsare!

Idag är det några beslut som ska fattas. Det kommer bli svårt så det är skönt när denna dag går mot sitt slut.

// Jennie, Micke & Exxa.

En fallen stjärna och bild på en blivande.

Jag och Micke satt i soffan ikväll och Exxa låg jämte oss på en av sidenkuddarna (fint ska det vara) och sov. Jag satt bara där och tittade på henne, gamla minnen ploppade upp i huvudet och hjärtat fylldes med värme. Av en ren tillfällighet tittade jag ut genom fönstret och just då föll en stjärna. Jag har inte sett ett stjärnfall på många år så det kändes som en present till mig. Jag formulerade en tyst önskan i huvudet samtidigt som jag såg stjärnan dö ut och försvinna.

Vad jag önskade mig? Jag berättar om det när den har slagit in.


Exxa som liten valp, det sötaste som finns...
image255

Full fart i snön plus bilder!

Varken Micke eller jag har fått någon ro när det gäller Exxa idag. Hon förstår inte alls att vi är sjuka och behöver vila. När både husse och matte är hemma ska det lekas verkar hon tycka och tjatar och tjatar... Till slut fick vi nog, bylsade på oss tills vi såg ut som två stoppade korvar och begav oss ut. Vi värmde upp Exxa med liten promenad samt streching och lite trav innan vi släppte henne på fältet. Hon var helt överlycklig och sprang som en galning.

image253


 En hund som har ont flyger inte så över snöhögarna och det riktigt lyste ur ögonen på henne. Vi försökte bromsa henne så gott det gick och passade på att träna lite inkallning som gick kanon. Nu när löpet är över verkar all gammal lärdom ha kommit tillbaka (tack och lov).

image254Sedan gick vi till gräsmattan nedanför vår byggnad och travade lite med henne, det är så bra att träna just där för det är liksom en remsa med gräs där snön har smält bort. Vi strechade igen och började långsamt, hon såg lite bunden ut fortfarande. Efter några vändor strechade vi igen och sedan testade jag att öka farten. Plötsligt så släppte det och hon fick ut baktassarna ordentligt enligt Micke. Då fick han springa med Exxa medan jag såg på och faktiskt; det såg mycket bättre ut. Sen om det beror på att hon har fått vila, strechingen, uppvärmningen, blodflödesövningarna eller om det helt enkelt bara var dags - ja, det vet ju inte jag men bättre såg det ut iaf! Det var två glada (men hostiga och dödströtta) ägare som gick in med sin lilla vargunge. Nu ska Micke och Exxa vila och jag ska fortsätta med c-uppsatsen. 2 veckor kvar... :/

Ge mig köttbullen...
image251


image252


// Jennie - happy.

Djurplågare?!

Är jag en djurplågare? Ja-a... Iaf enligt en viss läsare här på blogg.se. Den här läsaren tycker att jag är det eftersom jag har min Siberian Husky valp i lägenhet. Hennes argument är att Siberian Huskys är gjorda för att bo lösa och fria ute och dra och att det är djurplågeri att ha dem fångna inomhus i små utrymmen. Hon tycker även att det är djurplågeri att lämna en husky ensam i en liten lägenhet.

Okej, här kommer mina reflektioner på det hela. Lägg märke till att jag inte kallar det "mitt försvar" då jag inte anser att jag behöver försvara mig alls när det gäller detta, så lite tar jag åt mig.

Först och främst: Man kan inte ha en husky lös och fri ute för då sticker de och kommer kanske aldrig mer tillbaka. Detta gäller för de flesta hundraser men huskyn har stark jaktinstinkt och stark nyfikenhet vilket innebär att om de går fria i trädgården och får syn på något intresssant... ja, då har man inte längre en hund. Jag har sett Exxas mamma hoppa över ett staket på minst 2.5 meter för att få vara med och leka.
Ska man ha en husky ute måste man alltså ha en rejäl hundgård. Dessutom är det en myt att alla huskys måste bo ute, det är väldigt individuellt precis som människor föredrar vissa saker. Exxa har full tillgång till vår balkong och kan vara där ute så mycket hon vill men hon föredrar att vara inne hos oss och då får man respektera det. Visst skulle jag ha henne plus en kompis ute om jag hade hus men jag skulle ta in dem på eftermiddagen och låta de bo inne även om jag hade hus. Varför? För att bibehålla den goda kontakten med min hund då jag inte bara använder henne till drag och för att de är fina familjehundar som oftast vill vara med i gemenskapen.

Det är även en myt att huskys måste dra, det finns inget som heter måste. Däremot anser jag att de mår bättre om de får dra men hur vet då denna läsare att jag inte drar med Exxa? Det är bara att gå tillbaka i bloggen och titta så finns det många dragbilder att titta på. För övrigt: vad har det med att det är djurplågeri att ha henne i lägenhet att göra?!
Ska man tänka så så kan man ju inte heller ha en schäfer eller en golden i lägenhet då schäfern är byggd för att valla får (finns inte så många inne kan jag tänka mig) och golden är byggd för att jaga fåglar. Tekniskt sett så innebär det att alla hundraser som har ett syfte inte kan bo inne vilket i sin tur innebär att alla som har hund måste bo på landet där hundarna kan vara "fria".

Vi har även det här med små utrymmen, hur vet denna läsare hur vi bor? För alla nyfikna kan jag berätta att vi bor i en lägenhet på 85 kvadrat vilket innebär att vi har tre stora rum, en stor hall och ett stort kök och Exxa har från dag ett fått vara överallt. Väldigt litet utrymme minsann...

Och slutligen så undrar jag varför det är djurplågeri att lämna just en husky ensam i lägenhet, det gäller väl alla raser isf, varför skulle en husky ha ondare av det än t ex en schäfer?! Och varför är det inte djurplågeri att lämna en hund ensam i ett hus som kanske är mindre än vår lägenhet? Lagen säger att hundar får vara ensamma i 6 timmar utan tillsyn och det gäller alla raser där även huskyn är inkluderad. Dessutom har Exxa varit ensam max 3 timmar, alltså häften av vad som är tillåtet. Ska man tänka så så är det bara arbetslösa som kan ha hund.

Nej läsare, där har du fel och du ska inte uttala dig om saker som du inte vet något om. Att kalla någon för djurplågare är faktiskt ärekränkning och jag har ditt IP nummer. Think about it.

Vad tycker ni andra om sånt här??


// Jennie - *gäääsp*

Visst ser Exxa ut att lida?


Sluta vänd på mitt dygn!

Exxa har varit osedvanligt morgonpigg det sista och nu börjar jag förstå varför. Ikväll gick hon in i det mörka sovrummet och la sig på sin sovkudde 19.30 (!!!). Inte konstigt att hon är pigg och vill leka kl 06 på morgonen...

Vi har varit på lite längre promenader ídag för att mjuka upp benen, det har gått fint. Hon blev lite ledsen sista gången som Micke var ute med henne för hon fick inte leka med lille Lukas. Han hade visst varit och lekt med en annan vovve och skurit sig i tassen på något så han blödde :( Micke kunde berätta att det var en arg liten Lukas som satt i sin husses famn, han sprattlade som en fisk som vet om att den ska dö. Det hjälpte inte att Micke tog upp Exxa i famnen så att de åtminstone fick nosa på varandra. Exxa däremot älskar att sitta i famnen och visade Lukas och hans husse hur det ska gå till när man sitter i sin ägares famn. Hon lutar huvudet mot ens hals eller axel och suckar så nöjt, så nöjt. Vår lilla goding...

// Jennie - The Tudors snart!

Springfilmen.

Vi skickade igår en film på när Exxa springer till uppfödare Fia då vi kände att vi behövde få höra en åsikt från någon som inte är så partisk. Hon tyckte att det såg bättre ut nu så det känns skönt att veta att vi inte inbillade oss det igår.
Igår och idag hoppade Exxa ner från sängen själv, något som hon inte har gjort på ett tag så det verkar som att hon känner sig mindre stel. Vi hoppas på att det betyder att hon är på bättringsvägen. Hon visar inga som helst tecken på smärta, springer som en tok ute, hoppar i snöhögar, skuttar på bakbenen som en kanin och fläker alla fyra benen åt olika håll när hon ligger på rygg och sover. Vi kan nog utesluta höftlederna... Men vi avvaktar och ser, det är ju ingen mening med att ringa veterinären så länge som vi är sjuka och Exxa är på bättringsvägen.

Hon är iaf totalt oförstående när vi försöker dämpa hennes energi och blir sur när hon inte får rusa omkring hela tiden som hon är van vid. Vi ska nog börja mjuka upp henne idag med en lite längre promenad och så får vi se hur det går. Vi har även stretchat henne och ska göra det några gånger till under dagen plus att vi försöker öka blomomloppet på henne. För er som inte vet hur man gör det kan jag berätta att man först klämmer på ena framtassen, sedan klämmer man på den motsatta sidans baktass och sedan tar man nästa framtass och den motsatta baktassen. Enkelt och effektivt, en veterinär lärde mig det en gång. Det funkar för övrigt även på katter och på ett liknande sätt för hästar. Är ni inte glada över att ha fått dagens lärdom från exxa.blogg.se? :)

// Jennie - ser på bondgården.

Hemsidan plus porträttbild Exxa.

Just det, haha... Man kanske ska skriva adressen till hemsidan också. Tack för påminnelsen Sally!

Exxas hemsida: www.exxa.se


Exxa 8 veckor gammal
image247

Hon är lite speciell.

Igår kväll var Exxa inte nöjd och hur vi än gjorde kunde vi inte tillfredsställa henne. Hon vankade av och an, gjorde tecken att hon var hungrig fastän hon hade ätit, ville gå ut på balkongen men kom in igen efter typ två sekunder och var allmänt rastlös. Micke skulle då gå ut med henne men det ville hon inte heller, något som är jätteovanligt. Istället kom hon till mig som satt i soffan och "pratade" med mig. Aha tänkte vi, hon vill att vi ska gå ut alla tre.
Vi bylsade på oss tjocka jackor och traskade ut i kylan och mörkret. Exxa tog ca 5 steg ut på gräset, satte sig och kissade och drog sedan med Micke fram till ytterdörren och satte sig. Hon skulle in. Näe sa vi, har hon dragit med oss ut ska vi banne mig vara ute lite så vi gick till parken där Exxa bajsade. Sedan drog hon mot hemmet igen.

Ja-a... ibland behöver man helt enkelt båda sina ägare när man ska göra sina behov.

//
Jennie - feber :(

Hemsidan är publicerad!

Nu är hemsidan äntligen uppe, har ju lovat det i ca en vecka nu... *fyfy* Vi la upp den igår kväll och har än så länge inte hittat några fel, peppar peppar.

Den ser ut som den gamla förutom att vi har lagt till massa saker. En ny flik som heter "framtid" har dykt upp, det finns massa nya bilder på "bilder"fliken och "om Exxa" har gjorts om väldigt mycket. Där kan ni se och läsa om hennes föräldrar, hennes syskon, hennes historia, vad som har hänt, göra hennes quizz osv.
Om ni klickar på fliken "ägare" kommer ni till en liten minisida om oss, hennes ägare och kan se och läsa om vad vi är för skumma figurer.

Hoppas ni gillar den, feedback uppskattas!

// Jennie - försöka svälja lite frukost.

Tack snälla du!

Måste bara skriva ett tack till uppfödare Fia som gav oss foderpåsen som Niro vann på utställningen i fredags. Exxa tycker det är jättegott och äter bra när hon får det fodret. Tack, tack, tack! :)

// Jennie - svårt att skriva med en hund på magen...

Viktrapport.

Glömde förresten...

Exxa har inte ätit så bra sedan hon började löpa och inte heller så mycket dessa dagar som hon har fått hålla sig i stillhet så vi har inte velat väga henne.

Nu satt Exxa i Mickes famn framför datorn och tittade på Huskys som ylade så vi tänkte att det var lika bra att väga henne iaf.

Vågen visade på 17.3 kg.
Inte så illa för en hund som inte har ätit så mycket på sisådär 3-4 veckor.

Syster Quadra vägde 17.7 kg sist som hennes matte vägde henne så det känns bra att vi närmar oss den summan. Antar att syster Quattro och Matic väger något liknande då de är ganska biffiga. Vad Tióne och Visko väger vet jag inte men jag skulle tippa på att de ligger runt 17 kg också.
Med tanke på att det finns vuxna tikar som väger ca 17 kg så är det ganska bra för valpar på 9 månader. Förhoppningsvis ska Exxa fläska upp sig ytterligare nu när löpet är slut. Då kan Micke kalla henne fläskfia sedan med gott samvete, haha.

// Jennie - Hur stavas te egentligen? Vissa hävdar att det stavas "the"... *hm*

Man blir ju paranoid.

Det blir inget besök till veterinären idag med Exxa då både Micke och jag blivit förkylda och har fått feber. Mickes sitter mest i näsan och min sitter mest i halsen, ungefär som det brukar vara när vi är sjuka. Vi har vilat största delen av dagen och lilla vargungen har varit så nöjd, så nöjd med att ligga och gosa med oss.

Nu på eftermiddagen gick vi ut på gräset här nere och tog några travvändor med Exxa, vi filmade lite också i hopp om att bli lite klokare. Det blev vi inte.

Man blir ju fasen paranoid av sånt här, ingen av oss kunde riktigt bedöma hennes steg då det känns som att man letar fel när man vet att det finns ett fel. "Brukar hon sätta baktassen så långt fram?" eller "Brukar hon inte se lite lättare ut i steget?" eller "Brukar inte baktassarna vara mer bakåtsträckta?" är exempel på frågor som ploppade upp som vi inte kunde besvara. Vi blev inte klokare av att se filmerna förutom att Micke tyckte att hon travar bättre nu än vad hon gjorde i fredags men det har han sagt i typ 2 dagar nu så jag vet inte riktigt. Jag tyckte också att hon såg bättre ut idag men jag vet inte om jag blev påverkad av Mickes åsikter eller av min vilja att hon ska vara bra i benen. Fan, detta var inte lätt.

Vi har sedan suttit framför datorn med brinnande lungor och försökt tanka upp filmen på youtube för att visa uppfödare Fia men det gick inte av någon anledning. Sedan har vi sökt klipp på andra huskys som travar och jämfört dem med Exxas film och då måste jag erkänna att jag inte såg någon direkt skillnad. Vi har även kollat på kort från utställningar där hon travat och även där ser jag ingen större skillnad om jag jämför med idag.

Är det önsketänkande eller har hon faktiskt blivit bättre?!

Om hon blivit bättre så tyder det ju på att det var en sträckning eller en muskelbristning... Det är bara att hoppas, antar jag.

Jag är förvirrad.

// Jennie - dricka te och sedan mera te.

Konversation igen.

Konversation i Götene kl 23.50.

Jennie; Jävlar! (flyger upp ur soffan där Exxa ligger och sover).
Micke: Vad är det?
Jennie: Faaaan! (springer in till datarummet).

Exxa tittar upp lite småsur för att jag väckte henne.

Micke: Men vad är det?
Jennie: Jag glömde bifoga mitt CV.
Micke: Igen?! Det glömde du ju flera gånger igår också.
Jennie: Jag vet! (djup suck)
Micke: Det kommer stå i alla företagspapper att de ska se upp för dig för att du inte ens kan maila.
Jennie: (Eftertänksamt) Ja... Men det stod inget om att man behövde ha datavana...

Båda skrattar.

Exxa kommer och vill gå ut  i snön och leka.

//
Jennie - Vi har blivit sjuka :(

Inkibus Dinkibus.

I morgon ska vi ringa veterinären ang Exxas stela bakben. Hon har fått ta det lugnt idag också, egentligen hade jag tänkt kolla hennes trav men jag fegade ur, vill ge henne en dag till. Så det kollar vi i morgon istället, kan vara bra att tala om för sjukhuset hur hon springer den dagen man ringer så man inte ger dem gammal info.

Vi har iaf kollat upp röntgen och lärt oss att inkubationstiden för tävling eller utställning är 28 dagar, det är alltså inte tillåtet att vistas på sådana tillställningar innan de 28 dygnen har gått. Detta innebär för vår del att vi behöver få henne röntgad senast fredag om vi ska kunna åka till utställningen i Vaggeryd...

Alla som följer Exxas blogg vet hur mycket vi har sett fram emot den utställningen då det är en SPHK utställning (Svenska Polarhundsklubben) där man blir bedömd av kunniga domare som kan Siberians. Det är även Exxas första officiella utställning då hon räknas som junior. Dessutom ska kenneln ha valpträff och alla Exxas syskon och deras ägare kommer dit för utställning, drag, fotografering och trevlig samvaro. Det vore katastrof att missa allt det.

Men - anser veterinären att vi behöver röntga så gör vi såklart det. Jag struntar i vad vi missar, även om det skulle kännas piss och pannkaka, det är Exxas hälsa som går först. Man får ju vara ansvarsfull och osjälvisk när man har djur, även om alla inte förstår det.

Vi hoppas såklart att veterinären kan utesluta höfterna utan röntgen, vi får se vad de säger i morgon.

Exxa har fortfarande inte ont (vad hon visar iaf) och skuttar runt och busar som vanligt. Hon har varit bra sur på oss idag då hon vill ut och hoppa och busa i snön, hennes ägare har snöpligen hållt igen. Stackarn :)

// Jennie - bakat bröd ikväll.

Gör en insats på riktigt.

Hittade den här sidan idag där man räddar en liten bit skog för varje klick.

Det är GRATIS att klicka och man får göra det en gång per dag.

Så gå in och klicka vettja. Det har iaf Exxa gjort.

http://www.ettklickforskogen.se/

Dumma Blå Stjärnan.

Nu har de väl ändå firat påsk så det räcker?!
*suck*
Tydligen inte.

Jaja, vi får väl ringa i morgon istället. Micke tycker att Exxa rör sig bättre idag, jag ska kolla det sedan för säkerhets skull (Förlåt cutie).

// Jennie - myser med Exxa i soffan, lap topen regerar :)

En konversation.

Konversation i Götene en snöig måndag.

Exxa: Öööööhhrrr... (mörkt)
Jennie: Vad är det Exxa?
Exxa: Roooaaaarg...
Jennie: Vad säger du?
Micke: Vad är det?
Jennie till Micke: Hon har väl massa överskottsenergi nu när hon inte får röra på sig så mycket.
Exxa: Roooouuuu! (gällt)

Exxa stirrar surt på oss "under lugg".

Jennie: Upp i soffan Exxa!

Exxa surar.

Jennie: Exxa... upp i soffan! (lite skarpare)
Exxa: Rooouuuuuurg... (pipigt)
Jennie: Shejrix X-Drive, nu hoppar du upp i soffan!! (skarpt)

Exxa hoppar upp.

Micke: Ja... ibland krävs det helt enkelt att säga hela namnet.
Jennie: Japp.

Exxa biter Micke i handen.

Skumma bakben.

Just nu står Exxa på bakbenen och tittar ut genom fönstret. Hon har stått så i ungefär fem minuter. Jag tror mer och mer att det faktiskt är en muskelbristning hon har och att hon därför inte har ont utan bara är lite stel.

När Micke kommer hem från garaget ska jag be honom trava lite med Exxa och kolla hur det ser ut idag. Håll tummen!

// Jennie - skriver mer sedan.

Exxa's släddebut samt bilder.

När vi kom tillbaka från utställningen i fredags frågade Fia mig om jag ville testa att dra släde med Exxa i snön. Med tanke på att jag vill kunna tävla i drag tackade jag såklart ja. Vid detta tillfället visste vi alltså inte att Exxa hade fel på bakbenen, hade vi vetat det hade vi aldrig dragit med henne, vill bara göra det klart :) Även nu i efterhand tror jag inte att det skadade henne för hon verkar inte ha ont alls, nu när vi var ute hoppade hon på bakbenen flera meter för att jag inte ville låta henne springa... *hm*

Hur som helst så tog Fia fram en träsläde och så selades Exxa och mamma Pya. Fia gav mig en snabblektion om hur jag skulle göra i svängarna och sedan var det dags. Båda hundarna drog på bra men efter en nedförsbacke körde vi på något, vet inte om det var en sten eller en stubbe eller en gren för det var så mkt snö men något var det iaf och släden välte och jag smällde i ena knät så jag såg stjärnor. Fan också! Givetvis trasslade hundarna in sig i linorna för att de var så ivriga och jag fick inte loss dem hur jag än försökte eftersom de inte stod still. Jag ropade på Fia och Micke men de hörde mig inte eftersom de hade gått åt andra hållet i spåret för att ta kort på oss när vi kom.

Nu i efterhand så var det kanske inte den bästa dagen för mig att testa släden med tanke på att jag var trött och väldigt ledsen för utställningen för jag var överkänslig, det inser jag nu. Men iaf, efter mycket om och men lyckades jag trassla loss hundarna och vända släden och så började vi traska tillbaka samma väg som vi kom. Både Exxa och Pya ska ha beröm för att de var så snälla och tysta och sammarbetsvilliga! Fia och Micke dök upp och jag började gråta för jag var så ledsen på mig själv och på hela situationen.

(Jag ställer enormt höga krav på mig själv när det gäller saker jag inte behärskar, vill bli duktig direkt och blir jag inte det så avskyr jag mig själv. En stund. Men jag är en kämpe och när jag bara har sansat mig så fortsätter jag träna och träna och träna tills jag blir duktig. Jag ger alltså upp snabbt, är ledsen runt 10 minuter och sedan kämpar jag vidare. Gäller det däremot något som jag vet att jag behärskar så är jag lugn som en filbunke och tar ev misslyckanden med jämnmod. Är det inte konstigt så säg?!)

Hur som helst så tröstade Fia mig och så vände vi släden igen och försökte igen. Denna gång gick det bättre och med lite hjälp från Micke därbak åkte vi ner för nästa nedförsbacke som var BRANT och sedan fick jag klara mig själv. Det gick faktiskt ganska bra på slutet och det var roligt att köra på snö, det kan jag verkligen erkänna, det skulle jag vilja göra igen och igen.
Exxa tittade bakåt på mig några gånger men det tror jag berodde på ljudet från släden, hon är inte van vid att höra saker låta bakom henne utan att få lov att titta efter vad det där för hon vänder aldrig bak huvudet här hemma när vi drar längre.
Jag var väldigt stolt över henne och Fia tyckte att hon kändes väldigt stark (vilket hon är, min lilla kämpe). Jag tror att vi kommer tjäna mycket på att vi tar med henne överallt, hon är van vid nya situationer nu och håller sig lugn och fin och är alltid ivrig över att få uppleva nya saker, det märks såna här dagar.

Exxa i röd sele, mamma Pya i gul
image244

image245

image246

Även Micke fick testa att dra med släden och vi tog ur Exxa och satte in Niro istället. Det såg bra ut tyckte jag även om Micke (och jag) fick bassning för att vi uppmuntrar hundarna lite för mycket. Det har jag tänkt på när vi drar här hemma för jag tycker att Exxa drar lika bra utan att vi behöver mana på henne även om hon svarar bra på lite peppning på slutet. Så det ska vi försöka tänka på i framtiden.
Fia ville såklart också köra och satte in Exxas bror Haldex och lilla Prisma  i spannet och jag fick åka med som passagerare. Micke fick sedan testa att köra fyrspannet sista biten, jag antar att Fia tyckte att jag var för bräcklig för att testa det den dagen vilket hon isf hade rätt i :)

Jag ska bli bättre på detta med släddrag, vad som än krävs och det hade varit fantastiskt att få börja tävla i 2-spann nästa säsong. Allt hänger givetvis på att det inte är något fel på Exxas ben vilket jag tror och hoppas att det inte är. Om det inte är det så ska både jag och Exxa träna för att bli så bra att vi kan vara med på någon tävling så att vi får lite rutin och hoppas på att Fia fortsätter att stödja oss och inte blivit bortskrämd. Förlåt isf :)

// Jennie - Snart tre sjuklingar här hemma.

Bilder från vargungarnas lekdejt.

I fredags när vi kom tillbaka till Vaggeryd efter utställningen (och fortfarande undrade över Exxas steg men inte hade kollat upp det) fick Exxa leka med sina syskon och sin mamma i hundgården. Förra gången kom Exxa och Quattro bäst överens men i fredags var det Tióne som gällde när det var lekdags. Exxa och systern slog sina påsar ihop och jagade varandra, brottades, morrade och busade. Det är underligt att se en "nästan Exxa-kopia" leka med henne...

Här kommer lite bilder:


Exxa & Tióne leker i snönExxa i full fartDe tre vackra systrarna - Exxa är vitast.
Det är kul att se de små vargungarna leka...


Lugnat sig lite...// Jennie - bloggar mer sedan.

Statusen efter helgen så här långt.

Nu har vi hämtat oss en aning från utställningen i fredags. Exxas bakben mår inte bra, hon rör sig lite stelt, både när hon springer och när hon går, så det klart att man blir lite orolig. Micke är coolare än vad jag är och tar det lugnt där jag stressar upp mig och blir nervös och hispig. I riktiga krissituationer däremot är det tvärtom, då är det jag som håller huvudet kallt medan Micke blir nipprig (iaf enligt mig). Lite komiskt men jag antar att det betyder att vi passar ihop under både goda och bråda tider :)

Vi försöker hålla Exxa i stillhet så mycket som det går, alla som känner till Siberians vet hur lätt vi har det just nu... Men hon är väl tränad och vilar när vi säger åt henne att gå och lägga sig. Så länge som vi är hemma så verkar hon inte ha något emot att ligga på min mage i soffan med tassen över husses ben och sova.
Micke tycker att steget ser lite bättre ut idag, men jag vågar inte hoppas. Det känns som att man kan se saker som inte finns; antingen är man överdrivet positiv och tycker att det ser bättre ut eller så är man negativ och får det till att vara värre än det egentligen är. Vi har sagt att vi ska ge det någon dag till, ska kolla på traven i morgon och ringa veterinären och be om en tid. Med tanke på att Exxa bara är 9 månader så kan det hända att de inte vill röntga henne men vi vill iaf få henne undersökt, helst röntgad också såklart.

Vi tror egentligen inte att det är höftledsproblem och inte Fia eller Igais Tassar-Annika heller vilket känns tryggt, alltid skönt att någon som kan mer än en själv uttalar sig. Det finns inga sådana problem bak i Exxas stamtavla heller.
Anledningen till att vi inte tror det är främst för att hon inte verkar ha ont för fem öre. Hon skuttar som vanligt, sträcker självmant bakbenen bakåt när hon t ex ska gå ner från soffan och sträcker dem även villigt när vi drar i dem. Det hade hon förmodligen inte gjort om hon hade haft ont. När hon ligger på rygg fläker hon även ut sig precis som vanligt med ett bakben åt varje håll, det borde göra ont om problemet satt i höften.

Näe, jag har gått tillbaka till mina hästkunskaper då jag anser att det mesta som går på hästar även går på hundar. Jag satt igår och försökte känna efter och jag tror att det är en lätt muskelbristning som gör att Exxa rör sig konstigt. Musklerna fungerar som ett gummiband och sträcker man dem för hastigt eller för hårt så går de sönder om man har otur. Detta sker oftast när det är kallt ute (vi var i ett kallt ridhus på utställningen) och / eller när man inte är uppvärmd (vi kom dit med andan i halsen och hann inte värma upp något alls). Att Niro och Haldex inte har ont av det är ju för att de bor ute dygnet runt och är igång hela tiden och vana vid kyla. Exxa bor inne och är van vid att få värma upp.
Antingen hände det där på utställningen precis innan vi skulle in i ringen eller så hände det här hemma tidigare i veckan då Exxa älskar snön och går från 1 till 100 på typ två sekunder. Ni kan ju tänka er vad det gör för musklerna...

Men - vi ska givetvis ändå be om undersökning och röntgen så får vi se, om inte annat kan det ju vara skönt att utesluta höfterna. Men det känns som en muskelbristning inom mig och isf behöver hon ca 4-5 dagars vila innan vi kan börja mjuka upp musklerna igen (iaf är det så när det gäller hästar). Det är sådana här tillfällen som man önskar att man vore synsk, mina "känslor" är tyvärr inte bevisat tillförlitliga.

Det är bara att avvakta (suck).

Om helgens andra äventyr ska vi självklart blogga om men inte i detta inlägg :)

Måste även framföra några gratulationer. Först grattis till Exxas syster Viskos nya bror (hängde ni med på den?) som blev den bästa valpen på en utställning i Bräkne Hoby idag! Vi vill även gratulera Exxas kompis Juni som blev BIR valp idag på en officiell utställning! GRATTIS!

// Jennie - sett Solstorm idag, den var okej.

Vinn en prenummeration på en tidning!!
Var med och tävla i denna fantastiska tävling och få chansen att vinna en
prenummeration på någon av tidningarna på bilden ovan!

Tävlingen hittar du här!Tävla om 4 biobiljetter!!Jag är med och tävlar om 4 biobiljetter hos Bloggtävlingar sponsrat av GratisBio.se. Du kan läsa mer om tävlingen här! Jag tycker att du också ska vara med och tävla - du har ingenting att förlora! Skynda dig nu och var med, du har bara fram till 1 april på dig!

En dag i besvikelsens tecken.

Tidigt i morse åkte vi till Vaggeryd och plockade upp Fia, Haldex och Niro innan vi drog vidare till Växjö. Vi körde vilse utav bara helskotta trots vägbeskrivning och GPS...(!!) Väl framme var det våra nummer som ropades upp när vi kom fram till ringen så vi fick be om några minuter så att vi skulle hinna göra i ordning hundarna och oss själva. Vi var så förväntansfulla då domaren är en av få skk domare som gillar draghuskys. Haldex började och gick vidare, samma med Niro, sedan var det vår tur. Domaren hälsade på Exxa, började säga massa snälla saker om henne till ringsekreteraren och jag kände "yes, fan vad kul". Sedan var det dags att springa, Exxas paradnummer och vi sprang några varv. Sedan kom domaren fram till mig och sa att vi inte gick vidare pga Exxas rörelser. Jag höll på att sätta mig rakt ner där och då av pur förvåning, jag fattade ingenting! Jag måste ha sett ut som ett levande frågetecken för domaren sa att hon tyckte att Exxa var superfin och trevlig men att hon inte kunde skicka vidare henne pga hur hon sprang. Grymt besviken lämnade jag ringen med lilla Exxa, helt konfunderad. Med tårar i ögonen satt jag med Exxa i famnen och tittade på hur brorsan Haldex blev nr 2, Niro BIR och sedan BIG2. Jag kände mig alldeles tom, när vi för en gångs skull på skk får en domare som gillar drag så faller allt på rörelserna som Exxa är bäst på. Vi har alltid fått "rör sig elegant" eller "sunda rörelser" eller "rör sig mycket rastypiskt". Alla de kan väl inte ha fel?! Näe, jag var helt väck i skallen och kände mig såå jävla ledsen. Exxa är ju så fin just nu, blivit lite musklad och har gått upp en del i vikt. T o m uppfödare Fia, som såg Exxa för bara tre veckor sedan, sa att hon kunde se en tydlig skillnad och att hon var väldigt fin. Jag fattade verkligen inte vad som hände! Däremot förstod jag mer när vi var tillbaka i Vaggeryd...

(Exxas kritik: "Mycket bra helhetslinjer & proportioner.Öronen dominerar uttryck för dagen. Korrekt vinklad fram och bak. Bra rygglinje stående. Bra päls. Passande benstomme. Parallella rörelser fram och bak. Tendens till övertramp i rörelser från sidan."
Exxa kvalitetsbedömdes för första gången som junior och vi fick ett första pris i kvalité så det var ju skönt iaf.)

När Exxa fick leka med syskonen såg vi alla tre att hon rörde sig konstigt både när hon gick och sprang. Fia bad mig trava med Exxa framför henne och lade märke till att Exxas bakbensrörelser var underliga och liksom lite låsta. Hon visade sedan Exxa för mig och Micke och vi lade också märke till det. Sedan jämförde vi med syster Tióne och det var inga tvivel om att det har hänt något med Exxas bakben. Hon är skadad på något sätt. Kritiken, som jag var så oförstående inför, är mycket klarare för mig nu för nu förstår jag att hon inte kunde skicka henne vidare.
Nu känns det liksom som att det inte spelar någon roll, inget spelar någon roll, jag vill bara att hon ska vara frisk och glad. Vi vet ju inte vad som har hänt och det känns skit. Det kan vara olika saker, det kan vara växtvärk (eftersom Exxa är 9 månader och växer så det knakar), hon kan ha sträckt sig i ryggen eller rumpan när hon har lekt, hon kan ha gjort sig illa när hon vurpade i snön för några dagar sedan... Och värst av allt, det kan vara höftledsproblem. Är det det... ja, då kommer jag gråta floder för då kan jag ge upp alla planer på att tävla i drag och agility med henne, då är det helt kört. Men då får det vara det för utan Exxa - nej, det vill vi inte vara! Hon är ju vårt allt. (Tårarna rinner när jag skriver det här... fan också).

Nu ska vi avvakta över påsken och se om det går över. Är det inte bättre på mån-tis så åker vi och höftledsröntgar henne. Det får väl kosta 1500-2000 då, vi vill bara veta...

Vi var med om ett annat äventyr idag men jag orkar inte blogga om det just nu, är liksom känslomässigt slut känns det som. Vi bloggar väl om det i morgon istället när vi fått lite distans till den här dagen.

Nu får alla Exxas läsare hålla tummen för att det bara är en sträckning eller växtvärk!!

// Jennie & Micke & Exxa together - no matter what.

Utställning i morgon *pirr*

Ja i morgon är det utställning igen, förmodligen den sista innan SPHK i Vaggeryd så det innebär att det är min sista chans att öva upp mina handleregenskaper. Ska bli kul och det får gå som det går. För en gångs skull menar jag det faktiskt :)

Vi skulle ha övat idag men det blev aldrig av. Förhoppningsvis sköter sig Exxa iaf, ni får hålla tummarna för oss!

// Jennie . inga påskkärringar än...

Bildbesatthet.

... här är ytterligare några på vår fina tjej. De är tagna förra helgen och tur är väl det med tanke på snöovädret :) Fusk? Tja... Taktik föredrar vi att kalla det :)


Om ni tycker att detta är illa så skulle ni se vår dator. Vi måste nu uppgradera hårddisken för att få plats med alla korten på Exxa...

// Jennie - laga middag med sambon.

Fler påskbilder på Exxa.

Idag fick Micke sluta tidigt så det var en något överraskad med överlycklig hund som flög på Husse när han kom hem :) Exxa är verkligen social, ska hela tiden vara med där det händer saker, vill inte bli lämnad utanför överhuvudtaget. Hon är som lyckligast när vi har folk här och som allra lyckligast på helgerna när både Husse och Matte är hemma med henne hela dagarna. Då är hon så nöjd, så nöjd, bara ligger och myser :)

Här kommer lite fler påskbilder på Exxa...// Jennie - vem har den sötaste hunden? *VI*


Exxa's påskhälsning till sina fans.

image221

Skuggjagaren.

Satt uppe och pluggade till 02 igår, Exxa väckte mig  7.30 i morse. Jippie. Det var jättebråttom att gå ut tyckte Exxa så det var bara att slänga på sig tjocka jackan och kängorna och ge sig ut. Folk som inte har hund undrar ofta om det inte är jobbigt att gå ut med hunden det första man gör på morgonen. Det är det faktiskt inte för man vill ju att hunden ska ha det så bra som möjligt, då är det inte så svårt...

När vi kom ut sken solen och Exxa var överlycklig över att snön fortfarande låg kvar. Vi lekte en stund innan vi gick en promenad. På vägen hem fick Exxa gå lite före mig och då fick hon syn på min skugga på snön. Hon blev helt tokig och smällde ihop framtassarna och dunsade ner på skuggan och försökte fånga den. När det inte gick blev hon lite frustrerad och gläfste till och började springa fram och tillbaka över skuggan för att trycka ner den. Det funkade inte det heller så det var en fnysande liten varg som började leka med snön istället. Hon är så rolig :)

Nu ska jag vara social.

// Jennie - påskpynta i em :)

Nattsudd.

Nu sitter jag här, hög på red bull och försöker plugga. Som ni förstår går det inte så bra :)

Exxa ligger just nu och sover jämte Micke på min plats i sängen, har ingen aning om hur jag ska lyckas krypa ner utan att väcka henne. Hon är så söt... den finaste och goaste lilla valp som finns. Slår man upp den frasen så kommer man hitta en bild på Exxa jämte den. Iaf så borde man det...

Har stått en stund och tittat på mina två älsklingar där de ligger och sussar sida vid sida. Jag är lyckligt lottad...

// Jennie - man blir sentimental så här "miss i nassen"

.

Ostbågedammsugare.

Vi har aldrig träffat någon, vare sig människa eller djur, som är så förtjust i ostbågar som Exxa! Hon blir helt galen när vi köper det och suger i sig dem som värsta dammsugaren. Att tappa en på golvet är lurigt och att vända uppmärksamheten mot ett annat håll är livsfarligt om man vill ha några kvar. Vi tror att t o m Egoina ligger i lä där... :p

Nu ska vi se på The Tudors!

// Micke, Jennie & Exxa - den perfekta familjen!

Löpande lös varg på Skaraslätten.

I eftermiddags fick jag ett blomsterbud med en jättevacker påskbukett bestående av gula och lila (!!) rosor, brudslöja och lite färggranna dekorationer. Hjälp så överraskad man blir av sånt! :) Exxa trodde det var någon vi kände och blev tokglad tills hon insåg att kvinnan inte var någon som hade kommit för att leka med henne. Surt. Hon skulle absolut hjälpa matte att öppna pappret runt blommorna och var väldigt ivrig att få bort det, det kunde ju vara goooodis där inne... Blommorna var dock ganska intressanta en stund men hennes intresse svalnade när hon insåg att det inte gick att äta dem.

När Micke kom hem från jobbet gick vi gemensamt ut på fältet så Exxa skulle få leka i snön. Vi funderade en stund på om vi vågade släppa henne lös då hon fortfarande löper men vi bestämde oss till slut för att chansa då hon aldrig någonsin springer mer än ca 10 meter bort när vi båda två är närvarande. Friskt vågat kanske men om man aldrig chansar så lär man aldrig känna sina djur heller och kan därför bli rejält överraskad en dag...
Exxa skötte sig iaf strålande, gjorde inte en ansats att springa bort till folket och hundarna som passerade, hon hade alldeles för kul med husse och matte som kastade snöbollar till henne och lekte tafatt. Sedan tränade vi inkallning där Micke och jag ställde oss vid var sin ände av fältet och så fick hon springa mellan oss. Det gick kanon och det var skoj att se hur säker hon var på att springa i den djupa snön, det var inte ett gram kroppsvikt lutat åt fel håll och hon sprang som en vettvilling med snön sprutande omkring sig. Givetvis tog batteriet i kameran slut så tyvärr finns det inga bilder att visa... Sorry.

Ikväll ska vi mysa med god mat och en film och i morgon ska Exxa och jag utställningsträna några minuter då vi inte har gjort det sedan förra utställningen.

// Jennie - Hjärta Exxa.

Efter regn kommer sol?

Igår var en riktig skitdag, ingenting funkade. Det var en lisa att få komma hem på kvällen och bli mött av en överlycklig hund i dörren. Hon är så söt =) Det sägs ju att det ska bli sol efter regn så vi får väl se idag om det stämmer.

Exxa väckte mig 7.15 i morse och ville busa, jag sa åt henne att det var för tidigt och då la hon sig jämte mig och somnade om. Vi vaknade sedan 9.30 av att telefonen ringde. Oups... Där gick den morgonpromenaden åt helskotta.

Nu har klockan redan blivit 12 och allt jag har gjort är att prata i telefon, äta frukost och gå ut med hunden. Jag känner pressen öka, måste göra något. Jag har tydligen blivit 40-talist...
De senaste två dagarna har vi förresten haft rekordmånga besökare på bloggen, jag tänker inte nämna summan men vi snackar MASSA folk. Jättekul säger Exxa men vart är alla komplimanger?

Idag hinns det inte med något drag men i morgon blir det nog igen. Det känns kul att ha kommit igång, vi ska försöka dra tre gånger i veckan nu ett tag, det känns ganska lagom.

Två dagar kvar till utställningen, wiiiieee! Jag ser fram emot den massor, jag har en helt ny attityd som jag hoppas ska funka. Och Exxa är förbaskat fin just nu...

// Jennie - hinner inte fika, träffas, ringa - måste plugga!

Med hunden på spårvägen...

Igår eftermiddag/kväll, ja efter att husse slutat jobbet och hämtat upp lilla pyret (Exxa inte matte) =) så åkte vi hem till lägenheten och började packa den "roliga" ryggsäcken, måste vara så Exxa ser på den för när jag tog fram den och började stuva ner saker som draglina, bälte och sele så kunde hon inte vara still alls, bara trippa fram och tillbka och ylgnällde på husse att skynda på.

Först vill jag bara flika in med hämtningsepisoden... sist när vi hämtade Exxa hos mina föräldrar så var Jennie med i bilen och givetvis började svansen gå som en propeller så fort hon fick syn på bilen på låånghåll, väl framme sträckte hon på sig för att kolla efter matte och skyndade sig att hopp in i buren när husse öppnade dörren, hon tittade lite besviket på mig när hon upptäckte att det inte satt någon matte i fram. =)
Väl hemma så satte hon sig ivrigt viftandes på svansen och när jag släppte loss henne rusade hon in i "data" rummet, men ingen matte, då gick färden vidare in i köket men även där var det tvärvändning och en rush ut i vardagsrummet, där stannade hon upp lite och titta på mig innan hon travade iväg till sovrummet, väl där stannade hon i dörren in och såg, vad hon trodde var matte som låg där, full fart på svansen igen och ett jättehopp upp i sängen, med ett andra skutt landade hon på förhöjningen i täcket med ett gläfs... döm om hennes totala förvåning när det bara skönk ihop och inte fanns där någon matte... en mycket besviken vovve la sig och snurrade ihop sig på mattes plats och låg där tills hon hörde husse börja med ryggsäcken =)

När jag väl fått med allt och själv bytt kläder, e så snygg i mina camo byxor och neongula reflexjacka *skratt*, bar det iväg ner till bilen och stuva in allt och vovven. Vi åkte ut i skogen till "spårvägen", den heter så för att det gått en järnväg där för evigheter sen, där parkerade jag bilen och selade på Exxa, hon fick dra mig gåendes bakom henne och hon skötte sig med bravur, kämpade på i snön och snöfallet... men ska vi göra mer sånt så behövs nog ett ryckdämpande koppel.Micke - lysande husse

Tryckfrihetsrätt, my ass!

Läste precis en hundblogg där författaren hade fått massa elaka och kränkande kommentarer pga sina åsikter. Hon hade skrivit vissa tankar kring avel, träning osv och ärligt talat fått massa skit för sina inlägg.

Jag tycker det är så tragiskt att man inte kan respektera varandras åsikter. Vi har faktiskt tryckfrihetsrätt här i Sverige vilket innebär att man får skriva vad man vill så längde det inte kränker någon annan. Folk verkar ha missat det.

Jag började tänka att jag nog har haft ganska tur, har ju tidigare skrivit några inlägg om mina ganska så kraftiga tankar kring avel, blandraser osv men jag har aldrig fått någon ful kommentar för det. Man bloggar ju främst för sin egen skull och skulle någon gilla det man skriver - ja, det är bara en bonus!

Så skriv vad ni vill i era bloggar och stå för era åsikter. Det är inte ett krav utan ett rättighet!

// Jennie - NU ska jag stänga av datorn.

Status hemsidan.

Just det ja, det glömde jag skriva. Hemsidan kom som ni kanske har sett INTE upp igår kväll, vi grejade med den hela kvällen men hann inte bli klara, fasen så mycket småsaker det är som ska göras, länka hit och dit, förminska bilder osv osv. Det är inte så lätt som jag trodde. Fördelen är ju att hädanefter så är det bara småsaker som ska läggas till, iaf till den dagen vi skaffar nästa hund, då får vi göra om allt igen :)

Hur som helst så blir det svårt att hinna med det idag då jag har skola till kl 21 ikväll. Men vi kanske hinner om Micke grejar medan jag är borta, vi får se. Jag hoppas iaf att ni kommer gilla den! :)

// Jennie - panikplugg!

Show vs Drag Siberians.

En kompis som läser min blogg frågade mig vad det är för skillnad på show och draghuskys. Hon menade på att jag skriver en del om dem men har egentligen aldrig förklarat skillnaden. Jag tänkte efter lite och insåg att hon faktiskt hade rätt så här kommer en ytterst liten redogörelse.

En showhusky är betydligt kraftigare än en draghusky, både i kropp, päls och huvud. De har även betydligt kortare ben och en päls som står ut på ett annat sätt en draghuskyns gör vilket innebär att de ser ännu kraftigare ut. Om en draghusky och en showhusky står jämte varandra så lovar jag att alla skulle kunna se vilken som är vilken.

Det råder delade meningar om hur man ska lösa situationen med drag och show. Vissa tycker att det inte ska vara någon uppdelning alls eftersom båda typerna är Siberian Huskys. Andra tycker att det är en självklar skillnad och att den skillnaden ska uppmärksammas.

Det låter ju väldigt fint att det inte ska vara någon uppdelning men jag tycker personligen inte att det är ett realistiskt tankesätt. Det finns en uppdelning, vare sig vi vill det eller inte, och man märker av den uppdelningen både när det gäller att dra och att ställa på utställningar. En kvinna jag träffade för ett tag sedan sa att för 10 år sedan så var inte uppdelningen betydelsefull, folk brydde sig helt enkelt inte och hundarna bedömdes rättvist. Hon menade att hon kunde se en enorm skillnad idag och att showhuskys rankas högt inom skk medan draghuskys rankas högt inom dragsporten.

Jag vet egentligen inte vad man ska göra åt det. Det är ju tråkigt att folk som jag t ex inte vågar åka på en officiell utställning med min draghusky för att jag till 99% vet att det inte kommer att gå lika bra för oss som för showisarna. Det är ju liksom inget man ska veta i förväg, det är ju främst dagsformen som ska avgöra resultatet men så är det inte. Trist.

Personligen så gillar jag inte showhuskys och det har enbart med deras utseende att göra. Jag tycker de ser tjocka och klumpiga ut, jag föredrar långa smäckra huskys som ser ut som att de skulle kunna dra 5 mil utan att bli trötta. Det är vad jag gillar, en ren smaksak som alla har rätt till.

Kanske skulle man låta dragprovet avgöra? De som klarat dragprovet är bra Siberians som man får avla på, alla andra får man inte avla på oavsett om de är drag eller show?
Fast det kanske är orättvist? Alla har ju inte samma möjligheter att träna inför dragtävlingar pga geografi, jobb osv. Fan... jaja, det tål att tänkas på...

// Jennie -svårt att skriva & äta lunch samtidigt!

Snö + löp = dålig kombination!

I morse när Exxa och jag gick i parken slet hon loss kopplet ur mina händer och stack. Jag stod och skulle ta på mig mina vantar och höll kopplet ganska löst och just då fick Exxa syn på en hanhund uppe vid vägen vid kyrkan. Typiskt. Jag ropade och visslade men hon var både blind och döv, det var bara hanen som gällde. Man blir ju superrädd när sånt händer för det åker mycket bilar på den vägen... Usch!
Tanten som hade hanen fick iaf tag på Exxas koppel och höll henne still (nåja) tills jag kom springande. Det var en arg matte som fick ta tag i Exxas nackskinn och läsa paragrafer för henne. Nu vet ju alla som har tikar att de kan bli sådana under löptider men ändå, sånt tolererar jag inte!
Exxa förstod att jag var arg för hon gick så fint jämte mig hela vägen hem utan att göra en enda ansats att leka i snön. När vi kom in satt hon kvar i hallen fast jag hade sagt "varsågod", hängde med huvudet och såg allmänt skamsen och olycklig ut. Vi gosade lite och då mådde hon genast bättre och hoppade upp i soffan och la sig med en suck.

Nu är hon hos farmor eftersom jag har heldag i skolan idag, mellan 14-21. Ska snart plugga en stund innan det är dags för lunch och sen bär det iväg till Skövde. Hoppas att vägen är plogad...

// Jennie - snart påsk :)

Exxa 10 veckor gammal...

Morgon promenad i snö...

Nu på morgonen kom Exxa och gnällde om att gå ut innan jag skulle åka till jobbet, exxa har fått några sovmognar men ratar tydligen detta, så husse fick allt knäppa på sig snökängorna och slänga på en jacka, sen bar det av ut i snön.

Detta var tydligen allt som Exxa väntat på hela natten, för när vi väl var ute flög hon omkring i snön och plogade med nosen! Ingen nödighet här inte, bara en massa lek... efter en stund när husse insett att det bara skulle bli lek av alltihop så gick han in, med en motvilligt kanandes Exxa i släptåg. Väl inne blängde hon lite surt och travade in till matte och kurade ihop sig i sängen bredvid matte.

Jag hoppas verkligen att snön håller i sig så att Exxa kan vänja sig lite vid den, så allt inte bara är lek ute.


Micke - Borde jobba, inte skriv blogg =)


Tävla mer...

Då var det dags igen, då Exxa var så nöjd med resultatet i sin premiär på bloggtävlingar så ville hon givetvis fortsätta och se om turen håller i sig.

Husse hjälpte till och hittade denna tävlingen.


image218

Här hittar ni tävlingen

Drag och lek i snön.

Nu är vi tillbaka från draget, det gick bra trots snön. Exxa är väldigt intresserad av den och kör ibland ner nosen i den medan hon springer men förhoppningsvis är det något som bara inträffar nu under barndomens glada dagar. Vi drog inte så långt för mörkret började falla men en bit blev det iaf.Sedan fick hon leka och busa i snön lös en stund. Det tyckte hon var såå kul, lekmorrade åt det vita och for runt som en tok. Vi kastade lite snöbollar till henne som var skoj att fånga i luften.Slutligen blev det lite mys och en sista rush innan det var dags att gå in. Nu ligger hon i soffan med huvudet på en kudde och sover :) Hon är så söt, vår lilla goding...// Micke & Jennie - fixar febrilt med hemsidan.

Dragtips som ska testas i snön.

Pratade lite med uppfödare Fia innan, fick ett dragtips som vi ska testa idag.
Vet inte hur det kommer gå att cykla i all denna snö men det är ju värt ett försök iaf, tror att Exxa skulle älska det. Så nu sitter jag här och väntar på att Micke ska komma hem med den långa draglinan så vi kan ta oss ut till järnvägen och testa. Kameran följer såklart med så om ni besöker bloggen ikväll kommer ni få se lite dragbilder på Exxa.

Ikväll kommer förmodligen hemsidan upp också, ska fixa med det sista när vi kommit hem från draget.

// Jennie - dags att bylsa på sig kläder...

Exxa's nya hemsida.

Snart, snart, snaaaart är nya hemsidan på gång, för varje timme kryper publiceringen närmare. Ni som varit inne och kikat har säkert sett att den gamla fortfarande ligger uppe men den ska strax bytas ut.
Ni som besökt Exxas hemsida tidigare kommer känna igen er då den kommer se ungefär likadan ut, samma färger och design. Det som har ändrats är att det har kommit till några flikar samt att de gamla flikarna har uppdaterats.

Det kommer t ex finnas massa nya bilder då vi bara lägger upp en bråkdel här i bloggen. Ni kommer kunna se bilder från utställningar, drag, träning och även vanliga mysbilder samt bilder på Exxa som bäbis.

Ni kommer kunna läsa om Exxas föräldrar, hur det gick till när hon blev vår, hennes uppväxt, hennes utveckling, hur vi ser på framtiden, varför en Siberian, nästa valp osv osv. Det kommer även finnas lite kul grejer som t ex Exxas quizz och kul fakta om oss som äger Exxa. Vi hoppas att ni kommer besöka sidan när den kommit upp och om ni kommer på något som saknas på hemsidan så lämna gärna en kommentar här i bloggen så ska vi se vad vi kan göra =)

Så inte än men snart.

// Jennie - plugg

Exxa vann!!

Min vovve är en vinnare, jippiiiieee :)

Vi var med i en tävling på en blogg som heter designadinblogg.se där man tävlade om en webbcam och i morse när Micke var inne för att kolla vem som vann så var det en bild på Exxa i den bloggen! Hon vann bland 62 deltagare :)

Känns superkul ju och det var en glad husse som ringde hem för att berätta.

Tack så mycket designadinblogg för vinsten, vi är jätteglada!

Här vräker snön ner idag, vi har HUR MYCKET SNÖ SOM HELST och Exxa är lyrisk av glädje, hon vill bara ut hela tiden men det blir inget med det för matte har plugg att göra. Hon förssöker allt ändå, låtsas vara nödig för att få gå ut men man kan inte lura matte mer än en gång och nu ligger hon på hallgolvet och suckar så att man tror att bröstkorgen ska rämma. "Det är sååå synd om mig"...

Vi ska dock se om vi inte kan hitta några skidor så vi kan ut och dra i snön, jag har men de är hemma hos pappa... Typiskt.

Förresten firade vi min pappas 65 årsdag igår, han fyller egentligen den 20:e men vi firade lite i förväg då vi ska på utställning den helgen. Kan inte fatta att han har blivit så gammal men det beror väl på att han har jobbat hårt hela sitt liv, (är snickare och har haft eget företag) män som håller igång sina kroppar som unga blir ofta snygga när de kommer upp i åren. Han ser ut som max 50, knappt en rynka, allt hår kvar på huvudet och fina armmuskler. He´s a catch :)
Exxa skötte sig superduktigt, alla skröt om hur lugn hon var för att vara så liten och om hur väluppfostrad hon var (inget tiggande och lyssnade superfint). Vi var så stolta över henne, all träning har verkligen givit resultat.

Hemsidan är förresten på gång nu, vi ska bara lägga till lite om oss ägare då vi har fått lite pikar om att vi inte finns med på hemsidan :p Men den kommer bli publicerad nu i dagarna, I´ll let you know.

// Jennie - ska fota Exxa i snön senare idag!

Massa bilder från draget!

När vi kom fram till gamla järnvägen slutade det regna, skönt att veta att man har makterna med sig =) Exxa var förväntansfull men lugn vilket innebär att hon viftar på svansen som en tok men står ganska still och framför allt; är tyst. Skönt att hon inte tar efter sina gaphalsar till syskon :pEfter påselningen bar det iväg, idag drog hon husse Micke. Hon jobbade på jättebra, hade huvudet framåt och var fokuserad. Vi har igen röstträningen med henne när vi drar för hon reagerar väldigt bra på kommandon, oavsett om vi vill att hon ska sakta ner, stanna eller öka. Hon vet precis vad vi vill och anstränger sig för att ge oss det vilket känns kalasbra!Vi drog fram till där järnvägen korsas av en bilväg, där stannade vi och pustade en stund, Exxa passade på att kissa och nosa runt lite.Sedan bar det iväg igen tillbaka till startpunkten. Exxa började bli lite trött och saktade ner farten en del det sista men då jag tjoade på henne tog hon till reserverna så vi slutade på topp så att säga. Det är ju en väldigt fin egenskap hos ett djur att anstränga sig så för att ägaren ber om det...
Ja, vi är väldigt stolta över henne! Sådana här tillfällen märks det vilken bra parning hon faktiskt kommer ifrån och att både mamma och pappas gener har gått vidare i arv på bästa sätt (Exxas föräldrar kommer ni förresten kunna läsa om på nya hemsidan när den kommer upp).Draget slutade alltså på ett kanonbra sätt och Exxa fick lite välförtjänt vatten innan vi cyklade hem. Hon verkar ha kopplat nu att hon bara ska dra när hon har selen på sig för hon travade så fint i kopplet jämte cykeln. När vi kom hem åt hon som en häst och sedan har hon slappat i soffan hela eftermiddagen. Ikväll ska hon få vara hos Mickes päron då vi ska iväg och fira Kenneths födelsedag.// Jennie - Visst är vår lilla tjej vacker?!?!

Som Huskyägare får man trotsa elementen.

Idag ska vi ut och dra med Exxa, det bestämde vi redan igår. Givetvis så regnar och blåser det här idag... Men som Huskyägare får man ta på sig varma kläder och ge sig ut ändå, vovven måste ju ha motion! Så vi ska trotsa ovädret om en stund och cykla ut till gamla järnvägen och dra.

Vi bloggar mer sedan om hur det gick och lägger in ev bilder (om man nu lyckas få till någon bra bild i regnet).

// Micke & Jennie - dragdags!

Min duktiga hund!

Exxa väckte mig tidigt i morse och ville gå ut. Hon var såå kissenödig menade hon, matte hann knappt få på sig kläderna. När vi kom ut hittade Exxa ett spår, förmodligen efter Lukas, och glömde totalt bort att hon var så nödig. Tack liksom =)
Vi traskade bort till bajsbacken som jag numera kallar den men Exxa var inte intresserad. Vi gick en sväng i Götene innan vi vände hemåt igen. När vi skulle gå in ville Exxa inte alls utan drog mot fältet. Det var så helsicke tänkte jag, det är ju ändå jag som bestämmer när vi ska gå in! Skulle precis ropa till mig Exxa då hon sätter sig i bajsposition under ca en sekund. Det var ungefär som en dipp, ner och upp, och sedan tittade hon frågande på mig. Hon försökte alltså tala om att hon behövde bajsa och gjorde det på ett sätt som jag skulle förstå, det är min duktiga tjej det!
Jag undrade ju lite eftersom hon alltid gör ifrån sig väldigt fort och har gjort det ända sedan vi skaffade henne, det är inte likt henne att göra det i slutet av en promenad. Förmodligen var det därför jag först inte förstod vad hon pysslade med, i normala fall har hon ett bajsljud också som hon gör innan hon bajsar så idag förvirrade hon matte en aning =)

Nu ska jag sluta skriva om bajs. Exxa Spexxa ligger just nu i soffan och väntar på att mattes frukost ska bli klar så hon kan få en smakbit eller två.

Skriver mera sedan.

// Jennie - frukostdags.

Annorlunda tävling för Exxa

Gör som Exxa och var med och tävla i denna tävlingen ...

image185


Här hittar du tävlingen

Hittehund.

Ikväll när Micke var ute och gick med Exxa sprang de på en lös hund. Ingen ägare i sikte... Då blir man ju lite orolig. En annan granne kom också till platsen med sin hund men ingen av dem kunde ta med sig hunden hem; Exxa löper ju och grannens hund gillade inte andra hanar. Till slut ringde de polisen som skulle ta hand om hunden tills ägaren hör av sig. Förhoppningsvis saknar ägaren hunden men man undrar ju lite hur en hund kan springa bort från sin ägare här i lilla Götene, man ser väl när hunden sticker? Eller saknar den? Ett alternativ är förstås att hunden var lös i trädgården och stack därifrån, då kanske det tar ett tag innan man upptäcker att den är borta. Ja, när Exxa flyttar ut i hundgården på dagarna när vi har hus ska gården banne mig förstärkas utmed sidorna så hon inte kan gräva sig ut och sticka...!

Jag hoppas att det löser sig med hunden!

Vi vägde förresten Exxa idag. Sist vi vägde henne för ca 3-4 veckor sedan vägde hon 16.5 kg, idag vägde hon 17 kg så det var en ganska bra viktuppgång. Det numret är vi nöjda med då hon bara är 9 månader, det finns vuxna Siberians som väger så mycket. Undrar vad hennes syskon väger nu tro...? =)

// Jennie - Gordon Ramsey ikväll på 5:an

UtställningsPM Växjö.

Idag på posten kom PM:et inför utställningen i Växjö.
Vi har anmält Exxa i juniorklassen och även brorsan Haldex är anmäld. En annan hund från kenneln som heter Niro är anmäld i vuxenklassen så från vårt håll kommer en del Siberians. Det är dags att skk lär sig hur en draghusky ska se ut ;)
Jag ser fram emot utställningen, det ska bli kul att ställa ihop med Fia även om hon alltid kniper BIR-rosetten :p Det är alltid roligare om man är några styckna så man har någon att prata med och ventilera ihop med. Har man tur blir det även en del väntan på gruppfinalerna och då är det ingen höjdare att sitta där själv kan jag tänka... Jag har turen att ha en sambo som är lika involverad i Exxa som jag så vi åker alltid tillsammans på alla utställningar, det känns bra.

Utställningen är på Långfredagen, lite roligt datum men å andra sidan så gör man ju inte mycket över påsken. Folk ser på TV och äter godis typ, då är ju en utställning mycket roligare. Jag ska inte ens sia om hur det kommer gå den här gången, jag har lärt mig att man "jinxar" sig själv då så jag ska bara hålla tyst och sedan får det gå som det går.

Däremot får det INTE gå som det går i Vaggeryd, där hoppas jag lite mer då domaren kan draghuskys, där brukar det istället gå dåligt för showhuskys, jag har kollat upp det. Sedan är det ju en sjuhelvetes konkurrens där istället draghuskys emellan då det kommer hundar från hela Sverige samt de övriga nordiska länderna, brukar vara måååånga i varje klass så blir man placerad där ska man vara riktigt jävla nöjd. Exxas fina pappa har några RIKTIGT fina placeringar där så det vore roligt att följa i hans fotspår men det blir nog inte förrän Exxa har flyttat ut och fått en hundkompis. Tills dess är det bara att göra sitt bästa och hoppas på att det går bra.
Det är ju inte så lång tid kvar nu, en dryg månad... *LÄNGTAR*

// Jennie - pirr pirr i magen.


Bilden är från Exxas första utställning då hon var 4 månader och 2 dagar. Vi placerade oss topp 5 (hurra) och sedan vann Exxa ihop med sina syskon och sin mamma både avel och uppfödarklassen bland alla polarraserna = STORT!

Gårdagens drag och gamla minnen.

Igår em trotsade Exxa och jag regnet och gav oss ut på fältet för att dra. Det är så bra att kunna dra med dunk när man inte vill eller hinner traska ut till gamla järnvägen. Först gick vi en sväng så hon fick nosa och kissa eftersom hon inte ska göra sånt medan vi drar för då arbetar vi (Exxa har inte riktigt accepterat det än, haha). Sedan åkte selen på och dunken hämtades.
Exxa drar bra nu, hon har fattat "framåt" och vi har även börjat lite smått med "höger & vänster" men inte speciellt seriöst egentligen. Just nu räcker det att hon går på framåt och arbetar, resten tar vi i omgångar. Igår gick det som vanligt fint, hon har inte varit riktigt lika ivrig sedan löpet började när vi drar med dunken men hon jobbar ändå på och lyssnar. Av någon anledning ser vi ingen skillnad mot före löpet när hon drar cykeln men det kanske beror på att hon tycker det är roligare, det går ju lite fortare. Jag vet inte. Jag är iaf supernöjd med henne än så länge, hoppas hon fortsätter i samma stil!

Har suttit och gått igenom massa gamla kort idag inför den nya hemsidan, man blir ju riktigt sentimental... Så här liten var Exxa när vi hämtade hem henne:Är hon inte det sötaste ni någonsin sett?! Dessa kort är från hennes första dag hemma då hon var 9 veckor gammal. Nu är hon 9 månader... Tänk vad tiden går!

// Jennie - Snart ut i regnet och blåsten.

Bajsställe.

Vår lilla söta valp, som i vanliga fall är så lätt och go att tas med, har blivit tämligen egensinnig nu under löpet. Gå fot t ex som hon började bli så duktig på innan löpet började verkar totalt omöjligt nu. Exxa vill inte träna, hon vill lukta. Och lukta.
En annan sak hon har börjat med är att hon inte längre kan bajsa på fältet som ligger här intill och som hon alltid har bajsat på tidigare, det är stört omöjligt nu. Man kan lätt traska omkring där en halvtimme utan att det händer något fast hon har sagt till att hon är nödig. Exxa har nämligen hittat ett bajsställe. Det är en slänt som ligger emellan parken och vägen genom Götene. Där - mitt i backen - ska hon bajsa! Inget annat ställe duger. Ja jösses, löp är allt en kul grej, inte sant?

Annars är det fullt upp här hemma med plugg. Tråkigt men det måste göras.

// Jennie - det får inte regna idag!


Vår vackra lilla tjej...


Eftermiddagens drag i bilder.

Nu är vi hemma efter helgens äventyr.

I em när husse Micke kom hem bestämde vi oss för att testa att dra med Exxa utan att en av oss cyklar jämte, vi ville alltså kolla hur lätt/svårt det var att motivera henne från "rumpplatsen". Sagt och gjort, vi tog oss ut till gamla järnvägen och gjorde i ordning Exxa. Micke spände på sig dragbältet och sedan var det dags att sticka.
Exxa for framåt men tittade lite efter mig, det var lite konstigt att lämna kvar matte verkade hon tycka. Efter ca 10 meter glömde hon dock bort mig och satte iväg med full fart framåt. De drog några km och när de kom tillbaka kunde husse glatt berätta att det inte hade varit några svårigheter att motivera henne, några "Framåt", "Jah" och "Bra" hade räckt för att hålla farten uppe. Det känns jättekul att det gick så bra för det innebär att jag kan cykla ut till järnvägen med henne ensam på dagarna och dra om jag vill variera från vår vanliga långpromenad. Vi är tusan så stolta över henne, hon har verkligen börjat visa att hon har förutsättningarna för att bli en riktigt bra draghund!

Nedan kommer några bilder från eftermiddagens drag. Tyvärr började det bli mörkt men man ser ganska bra iaf.
Den nya och förbättrade hemsidan rör sig förresten framåt. Den är inte publicerad än men det dröjer inte så länge nu... Där kommer finnas massa nya bilder, kul fakta osv.

// Jennie - filmkväll här ikväll med alla i en enda mysig hög i soffan!


Exxa väntar snälltDet ser inte ut att gå så fort... men det gör det!

Går vargar i ide under våren?

Exxa är trött. Hon vill knappt gå utanför dörren, det är mycket skönare att ligga i soffan och sova. Och sova. Och sova. Egentligen är det ju bara att gå till en själv, jag är heller inte superpigg när jag har mens så jag kan förstå henne. Dock tycker jag att blodet redan har börjat sina och det lilla som kommer slickar hon snabbt bort, hon är väldigt renlig vår lilla plutt. Hon slickar sig t o m när vi går ut, i förmiddags runt 10 släpade jag med henne ut på promenad men det blev många slick och kiss-stopp på vägen, en väg som tar ca en timme tog 1½ idag... Men det är okej.

I morgon har vi tänkt åka till gamla järnvägen och dra med cykeln, vi får se om hon är pigg på det. Om inte så tar vi bara en kort sväng, hon ska ju tycka att det är kul. Sedan drar vi till Gbg, wiiiee!

Nu har vi även anmält oss till en utställning i Växjö som går av stapeln om några veckor. Det var uppfödare Fia som tipsade om den då hon ska dit med ståtliga Niro och nallen Haldex (Exxas bror). Så syskonen får återigen slåss mot varandra, det börjar bli en vana =) Än så länge så har Exxa, varje gång som Haldex blivit BIR, blivit BIM men det finns aldrig några garantier så vi får bara hålla tummarna. För min egen del är jag väldigt nöjd med att bli BIM men visst hade det varit kul med ett valp BIR också. Det är svårt dock med tanke på att Exxa bor inne och därmed inte får samma päls som sina syskon som bor ute, det är bara så det är och det får man acceptera. Men vänta bara tills vårt hus är klart, då jäklar...! =)

Hur som helst så ser vi fram emot den utställningen då den är strax före den stora i Vaggeryd plus att det alltid är kul att ha sällskap när man ställer, det är ju en del väntan som gäller... När vi köpte Exxa lovade vi Fia att vi skulle höras ofta och att hon skulle få träffa Exxa ofta, ett löfte som vi har hållt ganska bra tycker vi! =)

// Jennie - fredagsmys med fästmannen och bäbisen i soffan.

En vän vid foten av trappan.

Efter en promenad idag stannade Exxa och jag till vid postfacken för att hämta vår post och vem dyker upp i trappan om inte instruktören som ska hålla i kontaktkursen som börjar i april! Exxa hälsade glatt som alltid och hon gosade bra länge med kvinna som hela tiden sa "Guuud vilken söt hund" och "Ååååh så gullig du är". Såna människor gillar Exxa =) Och hon ÄR verkligen söt, alla tycker det så jag vet att jag inte bara säger det för att jag är partisk.
Jag gillade verkligen instruktören, hon verkade supertrevlig och glad på alla sätt. Vi pratade lite om kursen och om Exxas löp, hon tyckte att Exxa hade jättebra timing som hade börjat löpa nu då det värsta kommer vara över när kursen börjar. Visserligen kan vi ha sån otur att löpet håller på lite längre och då får Exxa inte följa med till klubben utan då får jag åka själv den första gången. Det är okej om det skulle bli så men jag hoppas såklart att jag kan ta med henne. Vi får hålla tummarna och tassarna. Nu ser jag iaf ännu mer fram emot kursen som börjar 6 april. Visserligen kommer vi missa två tillfällen då vi ska på utställningar till Vaggeryd och Lövudden men å andra sidan kan jag ju få en snabbrepris i trappan =)

Nu ligger Exxa och sover på balkongen så jag ska passa på att käka lite mellanmål. Hunden är så trött att hon inte ens orkar tigga...

// Jennie - underbara dagar i solen.

En alternativ väckarklocka: BANG!

I morse vaknade jag halv åtta av en rejäl duns. Nästa sekund hörde jag Exxas typiska "jag är arg" ljud. Jag kollade ner på golvet och mycket riktigt; vovven hade ramlat ur sängen. Hon satt och blängde rakt ut i luften och blev inte glad igen förrän jag lyfte upp henne i sängen igen och gosade med henne en stund. Sedan var allt bra. Nog för att hon brukar vilja få upp mig tidigt på morgonen men detta var ett helt nytt sätt. Ganska effektivt också.

Idag är det plugg för hela slanten, måste döva samvetet lite då vi ska ner till Göteborg i helgen och jag inte kommer hinna plugga något. En students vardag =) Det känns iaf ganska bra just nu, min handledare tror att min uppsats kan bli banbrytande och resten av kurserna går också framåt även om jag ibland kan tänka att jag är knäpp som läser så mycket extra. Men det är intressant och det är ju det viktigaste.
Exxa blir nog bara glad över en lugn dag, löpet verkar göra henne väldigt trött och hon vill inte göra speciellt mycket, hon verkar föredra att ligga i soffan på en mjuk kudde och gotta sig. Igår em bäddade jag ner oss i soffan med gosigt täcke och kuddar och så sov hon på min mage en bra stund, hon är en riktig liten myshund min lilla valpis.

// Jennie - ska göra det sista temat dag.

Ingen rädder för vargen här...

Nu är Exxa och jag tillbaka hemma igen och har gjort samt ätit lunch.
Det var en jätteskön promenad bort till spåren och Exxa skötte sig strålande, ignorerade folket vi passerade och bara travade på framåt vilket inte kan vara lätt för en så social liten valp.
Väl framme fick hon tokfnatt och sprang omkring som en liten galning och spårade och busade med kottar, jag skrattade så tårarna rann. Sedan gick vi runt hela spåret, underbart med solsken och fågelkvitter. Hemfärden gick lite långsammare för Exxa började bli trött så vi gick i vanlig promenadtakt istället för vår egen racetakt. Allt som allt gick vi 6.5 km, ganska lagom, tog ca 1 timma.

Igår handlade föreläsningen om kost och motion (med inriktning på beteende, stress och depressioner visserligen) men samtidigt lärde vi oss lite trivia. Visste ni t ex att man ska gå 10 000 steg om dagen för att vara hälsosam? Notera: INTE för att gå ner i vikt utan för att vara hälsosam. För att gå ner i vikt ska man gå 16 000 steg om dagen, annars håller vikten sig inte nere enligt forskning. 10 000 steg för en normalviktig och normallång kvinna (ca 65 kg, 165 cm lång) är lika med 5 km. Så Exxa och jag har gått lite längre än så men det är skönt att veta att vi går hälsosamt mycket då vi går långa promenader varje dag.

Strax innan vi kom hem mötte vi en tant från Italien och hennes lilla barnbarn. När tanten fick syn på Exxa skrek hon till på någon slags blandning av svenska och italienska, jag kunde urskilja varg från resten. Hon stirrade med stora ögon på Exxa medan ungen började skratta och sa "Men mojmoj, det äj ju en hund". Han var inte ett dugg rädd för Exxa, ungar är sköna på det sättet. Annars kan de kvitta tycker jag. Folk frågar alltid Micke och mig om  vi inte ska skaffa barn snart, vi har ju ändå varit ihop i snart 8 år. Men nej, det är inte aktuellt. Dels är vi alldeles för själviska; vi gillar att få sova länge, kunna åka på saker utan att skaffa barnvakt osv men sedan finns det alldeles för mycket saker vi vill göra innan; gifta oss, resa, bygga hus... ja, såna grejer. Så nej tack till skrikiga själviska ungar, det är inte något för oss. Än.

// Jennie - mysdags med valpen.

Ett hån mot aveln.

Igår när jag var inne på högskolan för att plugga satt jag och läste en lokal tidning och hittade en annons som nästan fick mig att flyga i taket. Den var insatt av en tjej som hade bestämt sig för att ta valpar på sin tik och letade alltså nu efter en lämplig hane. Vad faan sysslar folk med egentligen??!!

Det är fanimej ett hån mot hundaveln att sätta ut en annons i en tidning eller på internet, vad är det för puckade människor som gör såna grejer?! Det är en skymf mot alla seriösa uppfödare som sitter timmar efter timmar och jämför linjer och försöker räkna ut vilken linje som ska korsas med vilken för bäst resultat.

Och vad är det för människor som svarar på en sådan annons?! "Jag har en fin liten hane som blivit BIR några gånger på inoff utställningar (förmodligen för att han var ensam i sin ras) och nu ska han bli pappa, såå sött". Usch, jag kan riktigt höra deras argument.
Och folk ska kalla sig hundmänniskor. Klåpare.

Jag är ganska intresserad av avel egentligen, blev det redan som tonåring då min tävlingsponny var del av ett stuteri där ägaren lärde mig mycket. Jag är väldigt tacksam för det har hindrat mig från att titta på både hundar och hästar som jag kanske hade tittat på om jag inte hade haft den kunskapen. Det är väldigt krävande att lära sig att avla på rätt sätt men jag tycker iaf att det är värt det.

Jag är inte helt främmande inför tanken att själv avla i framtiden, kanske på Exxa, kanske på en annan hund, kanske på framtida hästar, vem vet? Men då ska jag banne mig vara säker på att jag har den kunskapen som behövs, den tiden som behövs samt att både min hund/ häst och den andra partnern är värd att avla på både när det gäller utseende och sinne enligt mitt tycke samt utbildade domares tycke!
Det är mitt ansvar precis som det är ditt ansvar om du går i avelstankar. Det räcker inte att vara 99% nöjd med djuret man vill avla på. Man måste kunna vara kritisk mot sin hund även om man älskar den!
 
Så, nu är alla arga känslor borta. Jag bloggar för min egen skull i första hand och det hjälper faktiskt.

Nu ska jag snart väcka min lilla tröttis och gå ut på långpromenad, var ett tag sedan vi gick elljusspåret så vi ska gå dit tänkte jag. Får se om hon känner för det, igår var hon jättetrött och ville bara sova, ungefär som kvinnor blir när de har mens =) Hon är jätteduktig när det gäller att hålla efter sig själv medan hon löper, hon tvättar och tvättar, särskilt när hon är i sängen. Det verkar som att hon absolut inte vill få en enda fläck där vilket matte och husse är tacksamma för. Hon är så go och rar, vår lilla tjej...

// Jennie - tittar på Exxa som ligger halvvägs i mitt knä och snarkar.

Hybridvalpen.

Flödet i Götene fortsätter. Exxa är helt besatt av att slicka sig, hon vill inte leka, inte gå ut, inte äta; bara slicka. I morse fick jag övertala henne om att gå på morgonpromenad, något som hon älskar i vanliga fall. Ute mötte vi en colliehane som Exxa inte fick hälsa på, hon blev riktigt sur och hoppade på bakbenen som en kanin men matte gav sig inte så det var en sur liten varg som gick ge med sig. Men det sura gick snabbt över, hon är så go och glad min lilla plutt, t o m när hon har mens =)

Hon tycks även ha förvandlats till någon slags hybrid det sista. Det började för några veckor sedan då hon började med att lyfta ena bakbenet när hon kissade. Sedan började hon lyfta båda bakbenen och stod alltså och balanserade sin vikt på frambenen medan hon kissade, något som såg ganska kul ut. Nu har hon börjat lyfta på bakbenen och kissa mot träd, lyktstolpar osv precis som en hane, ofta blir det också. Antingen är hon tvåkönig innerst inne eller så har det med löpet att göra. Vi hoppas på det sista =)

Igår em drog vi med Exxa och dunken, hon är jätteduktig nu och arbetar på bra. Vi har börjat använda kommandona "höger" och "vänster" och hon förstår dem faktiskt, något som är jätteimponerande för det finns många vuxna draghundar som inte har riktig koll på dem. Vår lilla pluttepuss är såå smart. Och så fin. Och så söt. Och rar, snäll, duktig, go, mysig osv osv...

Som ni kanske har sett så ser hemsidan för tillfället lite underlig och ouppdaterad ut. Det beror på att vi håller på att göra om den så ni får ha lite tålamod, vi har ju faktiskt ett liv också som inte innefattar att sitta vid datorn på kvällarna :p Men ändringar är på väg, jag kommer meddela här i bloggen när den är klar eller börjar närma sig att bli klar.

// Jennie - c uppsats dags.

Dags att köpa mormorstrosor!

Idag har den kommit.

Röda veckan, flödet, lingonperioden, hallonsåsen och gud vet vad alla kallar den.

Jag kallar den det första löpet!

Hittade en blodfläck på golvet idag och efter lite mer letande hittade jag några fler. Inget på mattorna än så länge, peppar peppar =)

Nu lär hon alltså inte växa  så mkt mer, när vi mätte henne med riktigt mätverktyg hos uppfödare Fia var hon 54 cm. Tikar ska ligga mellan 51-56. Hon kan ju växa någon cm till, blir nog alldeles lagom tror jag.

Min lilla flicka har blivit stoooor...

// Jennie - ooouuuääää...

Drömmen om nästa valp.

Sitter i soffan med en liten Exxa ihoprullad i en Huskysnurra bakom mig och har tagit en kort studiepaus. Skolan tar mycket tid just nu så alla vänner får ursäkta; jag hinner inte med promenader, fika eller samtal just nu, jag har fullt upp här hemma med min skolgång och min hund.

Vilar lite just nu och drömmer om framtiden.

Huset... ja-a, huset, vårt underbara hus som ska bli byggt. Då jag är dotter till en oerhört skicklig snickare så har jag alltid vetat att jag vill rita och bygga min familjs hus själv. Pappa har alltid varnat mig för renoveringsobjekt och jag har själv sett hur det kan gå, gamla hus brukar vara fulla med hemligheter av otrevlig karaktär. Nej, det är inget för mig. Jag vill själv bestämma hur stora rummen ska vara och hur de ska ligga i förhållande till varandra. Så långt är allt väl men satan vilket jobb det är att bestämma allt, särskilt när man hittar tio alternativ som alla ser jättebra ut. Hur ska man kunna bestämma sig?!
Och det är ju inte bara själva huset som det gäller, man ska även göra upp en plan för trädgården, garaget, stallet, hagarna och ridbanan och så klart hundgården. Jag behöver hjälp. Tur att Micke och jag inte behöver fatta dessa beslut just idag =)

Nästa valp... Henne drömmer jag också om, trots att hon ännu inte finns till. Kanske kommer hon aldrig att finnas till heller, sommaren 2009 kanske bara genererar hanar, vem vet? Men låt mig få drömma ändå för det är så underbart att bara få skapa sig en mental bild i huvudet. Jag ser henne framför mig i vår trädgård; en liten cremévit Huskyvalp med blå ögon, inblandad i en vild lek tillsammans med Exxa. De lekmorrar åt varandra och Micke och jag sitter i skuggan och tittar leende på varandra. Bilden är vacker, jag hoppas bara att den kommer bli verklig...

Näe, nu är det dags att återvända till verkligheten.

// Jennie - trivs i sin drömvärld. 

Solskensdag på Kinnekulle.

Idag har det varit strålande väder här i Götene. Först funderade vi på att dra med Exxa men vi struntade i det, dels för att vi drog rejält igår men även för att det egentligen var lite för varmt för att dra idag, det ska helst vara lite kallare. Istället packade vi in hunden och oss själva i bilen efter lunch och åkte upp till Kinnekulle. Vi stannade vid utkikstornet och utgick därifrån och gick ungefär en halvmil runt kullen, helt underbart! Exxa skötte sig kanon, nyfiken såklart precis som vanligt men lyssnade fint och såg ut att ha riktigt skoj. Hon är så härlig den hunden...Hon var bra trött när vi kom hem så vi har tagit det lugnt i em, Exxa har sovit en bra stund. På så sätt är helgerna väldigt dyrbara, att få vara med hela familjen och bara slappna av och ha det bra tillsammans...

// Micke & Jennie - en aktiv hund för ett aktivt liv.

Och slutligen lite fler bilder på vår vackra tjej...Fullt drag.

Nu är det några dagar sedan vi bloggade. Bristen på inlägg beror inte på brist på saker att berätta utan snarare att matte Jennie har pluggat som en tok på dagarna och bara avbrutit för att motionera sig själv och lilla Exxa.

Vi har dragit med Exxa en liten stund nästan varje dag i veckan, dunk med sand funkar utmärkt förutom att den varit lite för lätt men vi vill inte ta i för mycket nu i början. Exxa tycker det är jättekul att dra och viftar med svansen som en tok när selen åker fram. Vi tränar mest på "framåt" då hon kan de flesta andra kommandona som t ex "stanna" eller "sakta av". Under de få dagarna vi har dragit i veckan har vi sett en klar förbättring, Exxa tittar ytterst sällan bakåt som hon gjorde när vi körde in henne, det är istället full fart framåt som gäller. Tur att vi har bra kondis så vi orkar springa med =) Hon reagerar jättebra på peppning och ökar ytterligare när vi tjoar på henne.

Idag efter frukost bestämde vi oss för att testa att dra henne med cykel. Det regnade lite men det stoppar inte två Siberianägare =) Vi tog med sele, bälte, lina, vatten och kamera i en ryggsäck och ledde cyklarna bort till gamla järnvägen med Exxa i koppel, hon såg lite undrande ut men travade fint och snällt med som alltid.
Väl framme tog matte på sig bältet, spände fast linan och hunden och sedan bar det av. Först cyklade husse Micke framför så att Exxa skulle vilja dra men det behövdes egentligen inte för hon drog som en tok, tjo vad det gick! Inga blickar bakåt utan fullt koncentrerad på att ta sig framåt, hon var så himla duktig! Exxa stannade som en liten ängel när vi korsade en väg och sedan var det full fart framåt igen. Vi stannade en bit in i skogen och lät Exxa dricka och vila en stund innan vi vände tillbaka, den här gången drog Exxa husse. Vi mötte ett par på vägen och blev lite oroliga för att Exxa skulle stanna då hon är extremt social och vill hälsa på allt och alla men vi hade inte behövt oroa oss, vår lilla tjej rusade framåt och var blind och döv för allting annat. Det verkar som att vi har fått en valp som kan bli en jättebra draghund med tiden... Spännande!Vi drog ungefär 4 km idag plus att vi gick dit och hem så det blev ett ganska bra träningspass. Exxa var knappt trött efteråt och åt som en galning när vi kom hem. Sedan kom tröttheten och hon har legat och gosat med oss hela eftermiddagen. Livet utan henne - ja det går inte längre att tänka sig. Och vi längtar så till nästa bäbis kommer 2009... Vid det laget ska vårt hus vara färdigbyggt. Det känns som att framtiden kommer ha mycket att ge...

// Micke & Jennie - stolta föräldrar

Ps. Bilderna nedan är från utställningen i Hässleholm. Man kan ju inte köpa alla rosetter men denna 3:e pris rosett ville vi ha pga färgerna, fiiin. Det är egentligen lite tråkigt att rosetterna inte ingår på många utställningar, istället får man band för pris och hp som man får visa upp och köpa de riktiga rosetterna. Lite snålt med tanke på att det brukar kosta runt 170 kr att anmäla sig. Jaja... Ds.


RSS 2.0