2 tröttisar.

Inatt har jag jobbat vaken natt, kom hem vid 8.30 tiden och möttes av en överlycklig hund i dörröppningen. Har aldrig sett henne så glad innan, hon skrek av glädje! Micke berättade att hon pep efter mig i går kväll och var såå olycklig i morse när hon blev lämnad ensam, satt på sin kudde med hängande öron... Stackars Exxa :p

Vi käkade lite frukost och gick och la oss vid 10.30 tiden och sedan sov vi till 13, så skönt. Exxa låg tätt intill mig och gjorde så mysljud, hon är så go!

Nu ska jag snart iväg och jobba igen, till kl 22 och i morgon är det examen. Galet.

// Jennie - dags att göra sig i ordning.

Exxa har vunnit pris del 2.

Hm, såg nu när jag kollade bloggen att en del av inlägget från igår har trillat bort, skumt. Jaja, här kommer fortsättningen:

När alla satt på gräset och slappade skulle vi visa någon konst som hunden kunde. Eftersom vi missade förra tillfället hade vi inte tränat på någon konst... *hrm* Äsch, tänkte vi, vi testar med kryp. Det gick på första försöket, folk bara stirrade :) Två av instruktörerna utbrast: "åh, jag önskar att min hund hade sådant kryp!" och det kändes ju TOPPEN att höra! Vi gjorde även tass (som Exxa har kunnat sedan hon var bäbis typ) och rulla runt, det gick också hur bra som helst.

Sedan bjöds det på fika och lite prisutdelning i några kategorier som gick till de hundarna som hade utmärkt sig mest. Exxa vann priset "Hunden som utvecklats mest under kursen" och husse vann föraren som har utvecklats mest, oväntat och hur kul som helst! Men så är ju Exxa superduktig också... Och fin. Och snäll. Bäst helt enkelt! Även matte fick ta åt sig lite ära eftersom det är jag som har tränat både Exxa och Micke, haha.

Instruktörerna tyckte att Exxa var hur duktig och trevlig som helst och sa att det vore synd om vi inte fortsatte att träna mot lydnadsklass 1 så det klart att vi ska göra nu under sommaren, vi har ju sett vilken kapacitet Exxa har. Sen får vi se om vi går lydnad eller om vi får hoppa direkt till tävlingslydnad till hösten, vi hade bestämt oss för lydnad men nu.. ja... vi får se :)// Jennie - kunde inte fått en snällare och duktigare hund än Exxa!

Exxa har vunnit pris!

Igår var det avslutning på kontaktkursen uppe på brukshundsklubben. Exxa vilade sig hela dagen så hon var pigg som få när det var dags att åka iväg vid 16.30 tiden. När vi kom fram visade Exxa för en gångs skull inte raggen, första gången som hon inte gjorde det. Men vi har varit där så mkt nu så hon har väl börjat känna sig säker. Inte heller gjorde hon några direkta ansatser att hälsa på de andra hundarna (de har inte fått lov att hälsa under hela kursen)  utan satt snällt och väntade på att vi skulle börja.

Bildbevis :)
Vi gick sedan ut i skogen på en tipspromenad/ slutprov där man skulle göra olika kontaktövningar som vi lärt oss under våren mellan varje fråga. Exxa skrek som en gris när jag band henne vid ett träd och gick för att lägga ett spår men förutom det så skötte hon sig SÅ JÄVLA BRA! Hon gick fint, spårade som en gudinna, svarade på alla kommandon... ja, toppen helt enkelt. Jag kunde inte vara nöjdare med henne än vad jag är!

När vi väntade på en liten nosövning skulle vi säga till Exxa att hoppa upp på en trädstock som låg på backen. Exxa tyckte visst inte att det var någon utmaning alls utan hoppade glatt vidare ända upp till toppen av högen av stockar och började balansera. Instruktör A menade på att det verkar som att Exxa inte ser några hinder alls, bara utmaningar... Kan nog stämma ganska bra, ja :) Lyckades fånga henne på bild på stockarna innan hon började traska omkring på dem:

Nosövningen gick ut på att hunden skulle lista ut vilken burk det låg korv i, de hade en avancerad grej med uppochnedpå vända burkar med hålm i i botten och dubbla strumpor över. Det fanns 4 burkar att välja mellan. Exxa nosade kort på burk 2 innan hon fokuserade på burk 3. Vi visade henne burk 1 och 4 med fingrarna men hon var inte ett dugg intresserad av att ens nosa på dem utan började krafsa på burk 3. "Japp" sa vi, skrev ner numret på tipslappen och traskade vidare. Gjorde en hel drös med övningar innan vi kom skogsvägen tillbaka till klubben. Där var det slappedags och Exxa visade alla sin fina långa tunga:


Tur att Exxa är så lätt när det är tungt.

Sitter här med feber och en näsa som är så täppt att jag varken kan andas eller prata. Samtidigt skiner solen och det är grillfester som jag inte kan gå på. Jag har en tenta som jag har gjort en fråga av sju på och som ska vara klar i morgon kväll. Innan examen på torsdag ska dessutom c uppsatsen och övriga arbeten vara klara plus att jag ska jobba. Livet är allt bra underbart ibland...

Tur att jag har världens raraste hund som drar med mig ut i friska luften när jag behöver piggas upp och som ligger på min mage i soffan när jag vill vila. Jag måste ha gjort något riktigt bra i detta liv eller i det förra för att förtjäna en hund som Exxa. Hon är verkligen den finaste varelse som finns...


Exxa 24/5 -08


Träffade på grannen och hennes katt här ute, Exxa var mer rädd än katten. "Vad är det för en otäck liten hund" verkade hon tänka :) Sedan tog vi en lång promenad där vi övade på "stå kvar" på diverse parkbänkar, plintar, pallar osv, Exxa är superjärv och hoppar upp på höga saker utan problem och med lysande ögon. Agilitykurs ihop med Juni - here we come.

Väl hemma blev det lite tugg på pinnar på gräsmattan medan matte försökte knäppa några kort. Det gick sådär.
// Jennie - behöver ett piller som gör att det räcker att sova en timme per natt.

Tävlingen är avgjord!

Nu är alla rösterna räknade och vi har en vinnande bild :) Tack så jättemycket för att ni hjälpte oss att välja ut den bild som ska upp på väggen!

Denna bild var det som vann:


Bild nummer 3 på Exxa!

Bild nummer 3 fick hela 50 röster av er läsare - VINNARE!
På god andraplats kom bild nummer 1 med 26 röster.
På tredjeplats kom bild nummer 2 med 18 röster.
Sist men inte minst kom bild nummer 4 med 10 röster.

Idag är husse Micke på jobbet till 13.30 så Exxa och jag rår om oss själva. Det har inte hänt så mycket hos oss den sista tiden, vi har varit dåliga ägare och tyckt att det har varit lite för varmt för att dra med Exxa så det har mest blivit vanliga promenader. Vi har även tränat lite lydnad och det går framåt för varje gång just nu, härligt. I morgon är det avslutning på kontaktkursen så det ska bli intressant att se om vi klarar slutprovet eller inte. Ni får hålla tummarna! :)

// Jennie - frukostdags.

Nya modellbilder.

Igår kom de efterlängtade korten från fotografen på vår lilla tjej! :) De togs efter Vaggerydsutställningen och Exxa krånglade som få och ville inte vara med alls, trött och hungrig som hon var. Vi var lite oroliga inför bilderna pga detta men fotografen var duktig för de blev jättefina! Och snälla som vi är kommer vi såklart att bjuda på ett smakprov här i bloggen. Bilderna är inscanade så kvalitén blir därefter men motivet syns och det är ju huvudsaken :)
alla bilder © Fotograf Lennarth Ström

Vilken bild är just DIN favorit? Vi ska nämligen välja ut en bild och förstora den och valet står mellan dessa fyra bilder så vi är tacksamma för hjälp!

Dagens bild 21 maj 2008

Kan ni förstå att denna lilla pluttan snart fyller 1 år?! Då blir det kalas! :)


Exxa, första dagen hon spenderade hemma hos oss 11 aug 07.

Exxas babybilder

Här kommer några efterfrågade babybilder på Exxa. Vi SKA lägga upp på hemsidan också, den behöver uppdateras rejält och det ska ske så fort vi hinner, lovar. Tills dess får ni nöja er med dessa. Samtliga är tagna av Sofia Ericsson AKA "uppfödare Fia".


Exxa nanarExxa i mitten.Hon gör fortfarande så...Exxa längst fram.Little messy face.

Dagens bild 16 maj 2008


Exxa och några av syskonen. Exxa längst till vänster.
Foto: Sofia Ericsson.

Visst är de söta?

Apport!

Varit ute och apporttränat med Exxa idag. Det sägs att huskys inte är bra på det men Exxa har nog aldrig hört det :) Hon tycker det är jättekul, lite för kul ibland. Här kommer lite bilder från träningen.


Tjo vad det går!


Jag kommer matte!


Smit inte!


Koncentration.


// Jennie - lunchdags och sedan mer plugg.

Mattes pluttepuss!

Gud vad söt min lilla hund är, jag blev alldeles rörd när jag läste husses kvällsinlägg igår. Tänk att hon saknar mig så mycket när jag är borta...
Inatt har hon sovit med oss i sängen hela natten, jag har fått ligga med benen uppdragna mot magen eftersom Exxa tog över hela min fotända och halva mitt täcke, haha. Men det gjorde inget, jag ser hellre att hon ligger bekvämt än att jag gör det. Såna tankar kan tydligen verka underliga för vissa men för mig är de helt normala :)

Jag brukar aldrig sätta klockan nu för tiden eftersom Exxa brukar väcka mig vid 8-8.30 tiden så jag blev ganska chockad när jag självmant vaknade i morse, såg Exxa ligga och snusa vid mina fötter, vände mig om och tittade på klockan... och såg att den var 10.05!!! Galet. Där gick hela dagsplanen åt helskotta. Fast egentligen gjorde den det redan igår kväll på jobbet.

Igår var jag faktiskt jävligt stolt över mig själv. Jag får ju inte lov att berätta något om mitt jobb men jag kan säga att jag igår lärde mig väldigt mycket om mig själv. Jag är känslig som person och blir löjligt nervös vid tävlingar och utställningar - MEN - i en riktig krissituation så är jag totalt lugn. Hjärnan är kylig och logisk, hjärtat slår i samma takt som vanligt, jag börjar inte svettas eller darra eller visar något som helst tecken på svaghet. Jag är väldigt väldigt nöjd med hur jag hanterade situationen igår kväll och att det inte kom någon form av efterreaktion som påverkade mig själv eller andra. Jag är helt slut idag dock :)

// Jennie - dags att ringa några samtal.

Dagens bild 15 maj 2008


Exxa 14/5 2008

En bild säger så mycket.

image428
Underbara älskade Exxa.

Solskensdagar på Skaraslätten.

Den där kylan alla pratade om måste ha blåst vidare för här är det varmt och soligt. Exxa är inte överförtjust i värmen och är ganska slö när vi går ut. Idag hittade hon en pinne som hon låg i skuggan och tuggade på en bra stund medan jag satt på gräset en bit bort och fotade eller försökte finna lite inre ro. Den är ganska svag för tillfället... Då är det skönt att ha något sött att vila ögonen på. Enjoy :)

image423

image424

image425

image426

image427

// Jennie - äta lite kanske...

Förena nytta med nöje.

Igår kväll fick Exxa komma ut på en lång promenad genom Götene som varvades med lite träning. Hon fick hoppa upp på saker, hoppa över saker, gå balansgång, öva kontakt mm. Det går superbra för oss just nu! :) Träningen går ut på att hon ska göra saker när VI vill, t ex sitta på en pall när vi säger det och sedan sitta kvar där tills vi säger något annat. Ibland är det jättetråkigt tycker Exxa och reser på sig och går därifrån och då får man börja om från början igen.

image417
Stå på pallen

image418
Sitta på pallen.

image419
Balansera i lätt trav


image420
Fönstershopping


image421
Tassarna på grisen.

image422
Stå still.


// Jennie - hoppas att det fortsätter i samma stil!

Dagens bild 14 maj 2008.

image416

Det kommer väldigt många frågor om Exxas ögon så här kommer en väldigt tydlig bild på dem. De är alltså bruna. Vissa huskys har bruna, andra blå och somliga har ett blått och ett brunt öga. Bara för Exxas ögon är bruna så innebär inte det att hon är mindre husky för det :p

Larv utställningen i Skara.

I helgen gick Larvutställningen av stapeln utanför Skara. Eftersom domaren gillar showhuskys anmälde vi inte Exxa dit, man får ju tänka sig för lite. Däremot var Exxas kompis Juni anmäld så Exxa åkte självklart dit för att stötta sin polare.
Det var 4 tikar i Junis klass och Juni fick en 1:a i kvalité och HP och gick vidare till konkurransen. Exxa höll alla tassar hon kunde och det slutade med att Juni vann sin klass! Tyvärr blev det inget CK så hon gick inte vidare men vinna sin klass är HUR BRA SOM HELST så vi säger grattis till lilla söta Juni!

image415
Juni i ringen.


Efter utställningen spände husse på sig spenderbyxorna och Exxa fick lite presenter t ex godis, ett nytt halsband mm. Hon skötte sig toppen under hela utställningen, låg fint på filten jämte Juni och bara tittade på alla hundarna som sprang runt i ringarna med ett uttryck som sa "Pöh, det där kan jag göra bättre..."

För vår del dröjer det ett bra tag till nästa utställning, det är några stycken lokalt här i slutet av maj men då missar vi kontaktkursen och vi vill hellre gå på den just nu när det går så bra. Det kommer alltid fler utställningar...

// Jennie - väntar på samtal.

På promenad genom sta'n.

Idag har Exxa och en förkyld matte varit ute och traskat i det fina men oh så skönt kyliga vädret. Förutom små ansatser att jaga fåglar skötte Exxa sig perfekt, här hemma är hon verkligen duktig på att gå fint i koppel utan att dra och lyssnar duktigt på alla kommandon. En del bilder blev det också såklart.

image410

image411

image412

image413

image414

Dagens bild 12 maj 2008

image409
Foto: Sofia Ericsson.

Tänk att Exxa har varit en sån liten plutt...

Favorit i repris.

Suttit och läst igenom gamla blogginlägg från tiden då vi precis hade skaffat Exxa och hittade ett ganska roligt som faktiskt stämmer än idag. Exxa är precis likadan nu som då och det känns väldigt bra. Här kommer det:Lilla "Exxa Spexxa" är som tidigare konstaterat ingen vanlig valp. Här kommer en lista över några av hennes mer extrema personlighetsdrag:

*Sakletare - nosen och nyfikenheten leder henne till de mest konstiga ställen där hon hittar de mest konstiga saker. Jag kan ha letat efter en sak i över en vecka och så fort jag irriterat frågar mig själv ut i luften vart fasen ***** är så tittar hon upp, springer iväg och kommer sedan skuttande med saken i munnen. Antingen så är hon extremt intelligent och en smula synsk och vi borde börja ta betalt för att överhuvudtaget visa upp henne (Cirkus Exxa - det vore väl något?!) eller så är hon så satans smart och manipulativ att hon gömmer saken för att sedan kunna visa fram den i rätt ögonblick i utbyte mot godis. Jag har börjat luta åt det sista alternativet. Hon hittar även saker man inte har letat efter. Häromdagen kom hon springande ute på gräsmattan med en 50-lapp i munnen och släppte den framför fötterna på mig. Det blev hundgodis för hela slanten.

*Städerska - med tungan som verktyg städar Exxa systematiskt hela lägenheten, allt från golvlister till element får sig en omgång då och då. Smakar dammet verkligen gott eller är hon så estetisk av sig att hon helt enkelt inte står ut med dammet som hon hittar? Ja, det är frågan... Hur som helst vore jag tacksam om hon även började städa upp sina hårstrån som ligger här och där men det kommer kanske så småningom.

*Dokumentförstörare - Ja, en sådan behöver vi inte köpa någon så länge vi har Exxa. Hon verkar finna ett våldsamt nöje i att riva sönder kartong, papper och toalettrullar till mikroskopiska små bitar som sedan hamnar över hela lägengeten. Än så länge är det inga viktiga papper som har förvandlats till pappersmjöl, peppar peppar...

*Godisgris - allt godis går ner och allt godis ska enligt Exxa tillfalla Exxa! Det är slut på långa hemmakvällar framför en bra film med näven i godisburken, Exxas nos är redan där och tar upp all plats!! Hon har helt klart förstört konceptet med filmkvällar då en dragkamp om chipspåsen tar bort en del av den harmoni som tidigare förknippades med dessa kvällar.

*Matvrak - all mat är god. Nja, det vill säga all mat som husse och matte äter. Det kvittar om det är gurka, det är ändå godare än hundpärlorna enligt Exxa. Jag har aldrig träffat en hund som är så otroligt matglad, det kanske beror på att hon var kullens minsting och nu tar igen all missad mat. Med råge.

*Moraltant - folk som inte uppför sig ska skällas på! Exxa är väldigt social mot alla djur och alla människor och anser som så många andra att det hör till god uppfostran att man hälsar trevligt på varandra när man möts. Nu finns det ju människor som bara passerar henne på gatan, de är inte många kan jag erkänna men de finns och det tycker Exxa inte om!! Går folk bara förbi vänder sig Exxa om och skäller efter dem, ett riktigt mörkt ilsket skall ungefär som "guuuud vad oartig du är, har du inte fått någon uppfostran?! Nänä, det är du som förlorar på det så skyll dig själv då!!" och sedan traskar hon vidare med nosen högt i vädret.

*Diva - har man det ska det visas upp. Exxa är väldigt fin att titta på och det verkar som att hon är fullt medveten om det för hon kan plocka fram en riktig överlägsen attityd där hon travar sakta med huvudet och svansen högt lyftade och schvung i steget, fylld av elegans och grace. "Titta på mig b*tch, titta vad jag kan!"

Ta nu alla dessa personlighetsdrag och blanda dem med vanliga valp/hundegenskaper som gosighet, rarhet, snällhet... ja där har ni Exxa. Och våra vänner undrar vad det är som gör att vi knappt har tid med dem längre... hallå eller, läs ovan igen och fundera =)

Bloggfri helg.

Efter att ha legat på listorna hela förra veckan kände vi att det var dags för en liten bloggpaus och därför har det inte blivit några inlägg under helgen. Så vad har då hänt?

I fredags kväll åkte vi hem till våra kompisar K och E där det pågick en tacofest, självklart tog vi med oss Exxa. Deras hund Otto blev väldigt förtjust i henne och försökte klättra upp på henne till Exxas förtret som till slut blev så sur att hon skrek rakt ut. Dock är hon så snäll att hon inte säger ifrån fysiskt, något som kan vara både bra och dåligt. Det slutade med att Otto blev utslängd i hundgården hela kvällen.

Exxa brydde sig inte så mycket om detta eftersom hon var fullt upptagen med att titta på K och E:s katt. Exxa är inte jättevan vid katter eftersom vi inte har någon själv och är lite avståndstagande samtidigt som hon är nyfiken. "Hotet från underjorden" aka "Missy" och Exxa satt och stirrade på varandra en bra stund innan Hotet närmade sig Exxa. Hon la sig en bit ifrån och smög sedan framåt sakta men säkert innan hon kunde peta på Exxas tass med sin egen. Exxa flög upp, gick några steg bort och ställde sig och pep, jättetöntigt. Så där höll de på en bra stund. Till slut vågade Exxa gå fram så att deras nosar nuddade varandra och efter det låg de sida vid sida under det stora bordet medan vi andra åt tacos och såg på film. I vanliga fall tigger Exxa ganska bra men i fredags brydde hon sig inte om maten alls, katten var mer intressant... De lekte smygleken, låtsasattackerade varandra, bet i varandras svansar... ja, den kvällen bjöd de båda på ganska många skratt :)

// Jennie - Frukost, skriver mer sedan,

Slappedags.

Är det lika varmt överallt i Sverige som det är i Västergötland idag? Jösses, man får ju ha tvärdrag hemma för att överhuvudtaget kunna existera. Exxa är slö som få och vill inte gå ut utan bara ligga och sova. Hon flyttar sig lite då och då när det blir för varmt och så somnar hon igen. Vissa har det bra...

image408
ZzzZZzzZzzz...

// Jennie - ska jobba natt för första gången idag!

Dagens bild 8 maj 2008

image407
Exxa och Silve


Vi saknar Silve. Det var kul att ha honom här hos oss. Exxa sover ibland på den platsen som Silve alltid sov på under tiden han var här hos oss så hon saknar nog också honom lite...

Jäkla människor!!

*suck* Exxa och jag sprang på en sådan här på vår morgonpromenad:

image406


Den låg ute i solen sådär lite halvmjuk rätt på gräsmattan och Exxa flög förstås fram och tog halva i munnen och försökte svälja. Tur att man är snabb i fingrarna! Jag fick tag på den, tog den ifrån henne och kastade iväg den. Vet inte folk att choklad är farligt för hundar, att de kan bli jättesjuka och t o m dö?! Är så trött på folk som inte använder hjärnan, är det verkligen så svårt att slänga det man inte vill ha i en papperskorg?!

// Jennie - irriterad!

Träning på BK!

Hej på er!

Nu har vi äntligen kommit tillbaka från Furumossen och brukshundsklubben, blev kvar där lite längre än tänkt då vi råkade på en vän från valpkursen, Erika med sin Juni (Nova Scotia Duck Tolling Retriever). Och eftersom vi inte setts på ett tag så var det extra roligt att få prata lite. Som lovat så kommer det lite bilder från träningen. Första bilden visar Exxas första hopp över hinder någonsin, hon verkade gilla det :)


image404

image405
 


image402

Dagens bild 7 maj 2008

image401
En "halvstor" Exxa i full fart!

Idyll här hos oss idag...

Exxa och jag har varit ute en stoor del av dagen och gått omkring och njutit av det fina vädret. Vi har även gjort veckans läxa från brukshundsklubben som gick ut på att man skulle gå till ett valfritt ställe och få hunden att slappna av. Vi hamnade till slut i parken där jag satte mig på en bänk och efter en liten stund låg Exxa vid mina fötter i solen och njöt.

Vi är för bra för vårt eget bästa.


image394

image395


image396
Parken

image397
Kan jag inte få en goooodis...?

image398


image399
Exxa slappar.

Djävulens avkomma.

Japp, nu far de omkring fritt ute bland markerna. Nu menar jag givetvis inte Exxa utan de där satans flygfäna som kallas bin, getingar och humlor. Inte nog med att de försöker komma in i lägenheten när balkongen är öppen, nu har de dessutom tagit över Exxas fält där vi brukar ha henne lös!! Exxa och jag skulle gå en sväng där nu i morse och i varannan maskros satt en djälvulsunge och lurpassade på oss. Det var bara att gå precis i kanten och sedan vek vi av och gick runt området och till parken istället. Där finns också blommor men de är planterade i en snygg liten ring som är väldigt lätt att undvika.

Jag lovar er, de är onda.

//
Jennie - god morgon förresten :)

Dagens bild 6 maj 2008

image392
18 sept 2007.

Vad gör Exxa så populär?

De senaste veckorna har vi slagit rekord efter rekord när det gäller besökare. Man kan ju tycka att en hundblogg bara är intressant för andra hundägare men de flesta av våra läsare (vad vi vet om iaf) har inte hund. Så hur kommer det sig då att Exxa är så populär? Vi har funderat lite på det och har kommit fram till följande:

1. Exxa är söt som socker att titta på. Hon posar, gör roliga miner och njuter av att få vara i centrum för allas blickar. På t ex brukshundsklubben visar hon upp sig genom att trava med schwung i steget och högburet huvud, queen of the world.

2. Exxa har en otroligt stor personlighet. Hon är inte en dussinhund utan är speciell på många sätt. Hon är otroligt söt, rar, mjuk och go på alla sätt, vänlig mot alla och älskar myspys. Charmen bara dryper av henne och hon vet precis hur hon ska manipulera folk i sin omgivning till att endast bry sig om och berömma henne. På så sätt har hon två ansikten, å ena sidan är hon söt och rar och å andra sidan så är hon smart och lurig på sätt som ständigt förvånar oss ägare.

3. Exxa är en grymt rolig hund. Hon hittar alltid lösningar på saker även om dessa lösningar inte alltid är så ortodoxa och man ser verkligen att hon har humor. Hon kan busa värre än en treårig unge och när det glimmar i hennes mörka ögon är det dags att kolla runt för att se vad hon har hittat på alt. funderar att göra så fort matte eller husse vänder ryggen till.

4. Exxa är som en människa. Det sägs att en ensam husky i lägenhet blir som en människa på fyra ben och det stämmer definitivt i Exxas fall. Hon förstår människospråk lika bra som hundspråk och kan prata människospråk väldigt bra. Självklart inte med ord men vi förstår i princip alltid vad det är hon säger eller vill eftersom hon har lärt sig kroppsspråk som människor gör inför en viss händelse. Detta i sig är förstås väldigt roande.

5. Den minsta delen av Exxas populäritet är vi ägare som uppdaterar bloggen och lägger ut kort och filmer. Ni tror kanske att Exxa bara är populär bland er läsare men hon är poppis överallt, vi kan inte gå utanför dörren utan folk stannar oss och ska klappa, busa eller fråga saker om Exxa. Kul för det mesta men inte när man är stressad...

Jaa dessa 5 saker borde förklara Exxas populäritet. Hon är inte ödmjuk för fem öre och kommer därför inte tacka er läsare för era fina ord (hon vet redan om att hon är störst, bäst och vackrast) men vi ägare tackar så ödmjukast för att ni läser och tycker om bloggen!!

image391
5 sept 07.

// Jennie & Micke - glada ägare!

Dagens bild 5 maj 2008

image386
Exxa 2 sept 07 efter henne första (och enda hittills) bad i Vänern.

Varför sticker getingar aldrig när man vill?

Solen skiner, fåglarna kvittrar och jag sitter här med magont och har en tenta att skriva som ska in idag. Jippie. Tentan är visserligen snart klar, har bara en fråga kvar men ändå... Dessutom börjar jag på det andra jobbet idag och jag är jättenervös för jag vet om folk som jobbat där och inte fick vara kvar... Känns ju sådär. Jag ska dit kl 16 så då får ni hålla tummarna för mig.

Exxa ligger just nu på balkongen i solen och gottar sig. Då och då lyfter hon på huvudet och tittar på fåglarna som sitter i trädet ungefär som "Ska jag orka bry mig...? Näe..." och så lägger hon ner huvudet igen. Vissa har det bra. Getingar och humlor jagar hon däremot och jag är vansinnig!! Förra sommaren blev hon ju stucken i munnen (se tidigare inlägg, det var i aug-sept nån gång) och reagerade väldigt kraftigt på det så det vill jag inte uppleva igen. Så nu väntar jag bara på att det ska komma ett flygfä så att jag kan ryta fram ett rejält "nej" så att hon fattar att de inte är tillåtna att jaga. Om någon har ett annat förslag på hur man får en hund att sluta jaga djävulens avkomma så är jag mycket tacksam!

// Jennie - pirr i magen.

Jämförelse.

image384
Fotograf Exxa: Jennie Ericsson.
Fotograf Fox: Sofia Ericsson.


Vad tycker ni, är far och dotter lika?

Grattis Exxa!

Idag fyller Exxa 11 månader! Jösses vad tiden går... Jag tycker inte att det är länge sedan hon var ett litet knyte på 2 månader och kom hem hit till oss och nu är hon så stor, så stor... Suck. Jag saknar tiden när hon var liten men å andra sidan så är jag jättenyfiken på hur hon kommer vara och se ut som vuxen. Det är bara att vänta och se :)

Även ett grattis såklart till brorsorna Haldex och Syncro och systrarna Matic, Tióne, Quadra, Quattro & Visko som också (nähä?) blir 11 månader idag :)

Om en månad blir det kalas!

// Jennie - natti natti

Dagens bild 4 maj 2008

image382
Exxa 4/5 2008

Exxa posar på brukshundsklubben

image379

image380

image381

Visst är hon väl underbar så säg?! :)


Kontaktkurs del 2.

Efter teorin begav vi oss ut på stora gräsplanen igen. Där hade de 4 olika stationer, vi började med den första som påminner om rallylydnad. Det står saker på skyltar och så ska man göra det som står och när man har klarat det går man vidare till nästa skylt. Den första handlade om att man skulle kunna sätta ner hunden och sedan gå ett varv runt hunden med kopplet sträckt utan att hunden flyttade på sig. Alla ni som har hund - prova detta för det låter mkt enklare än vad det egentligen är!! Exxa klarade det fint fram till att jag skulle gå bakom henne, för att då kunna ha kopplet sträckt så behöver man dra i kopplet och då även lite i halsbandet och det tog Exxa som ett tecken på att hon skulle komma. Vi höll på i ca 5 minuter innan hon fattade och satt kvar. Nästa skylt var att man skulle lägga godis på nosen och säga varsågod, det klarade Exxa direkt. Nästa var att man skulle stå passiv och ge hunden godis när den tog kontakt självmant, där var inga problem. Näst sista var att man skulle rulla leksak och belöna när hunden rörde vid den (busenkelt) och den sista gick ut på att man skulle kunna inspektera hunden medan den stod still, alltså kolla klor, tassar, öron, päls, tänder osv. Eftersom detta är något man får göra på utställningar så kan Exxa det så det var inga problem för oss där heller. Station 1 var alltså ganska enkel för vår del.

image371
Station 1.


Station 2 var inkallning med instruktör Annelie och det gick super som vanligt. Först testade vi att ha Exxa lös och så skulle hon sitta still medan jag gick bort och ropade. Det fungerade om jag inte gick för långt bort men när jag testade att gå lite längre bort kom Exxa springande, inget lämnande här, tack! Annelie höll sedan i Exxa medan jag gick bort en bra bit och ropade. Exxa kom mot mig i ca 700 km/h (typ) och så gjorde vi några ingåenden som funkade fint.

image372
Exxa på väg till matte, inga tassar i backen :)


Vi passade på att prata lite med Annelie om hösten då det idag var dags att anmäla sig till höstens kurser. Vi har ju många ggr känt oss lite missmodiga på klubben då vi inte har en brukshund så vi ville veta lite vad de tyckte, om det var någon idé att vi fortsatte vidare med kurser osv. Annelie sa att hon tycker att Exxa är supertrevlig på alla sätt och väldigt duktig. Hon erkände att de inte haft så många hyskys där uppe men av de som varit där så är Exxa överlägset bättre. Hon sa också att Exxa är väldigt villig att arbeta och att göra rätt och att hon har väldig koll på oss och på omgivningen. Vi frågade då om vi var redo att gå vidare till grundlydnad och då sa Annelie att hon vill skicka oss vidare direkt till tävlingslydnad!! JIPPIE!! :) Men vi sa att vi vill gå grundlydnad först för säkerhets skull och den kursen krävs dessutom för att få börja på agilityn så det blir den vi går i höst innan vi går vidare till tävlingslydnad och agilitykursen. Men fasen vad bra det kändes!!

Efter detta glada besked gick vi vidare till station 3 som var hinderbana i skogen. Där fick Exxa gå balansgång, klättra, krypa genom rör osv och hon skötte sig galant!

image373

image374

image375

image376


Sista stationen var upplet i skogen där vi höll Exxa medan instruktören sprang omkring och gömde hennes favoritleksak. Sedan släppte vi Exxa och hon fick leta upp leksaken, vi gjorde detta två gånger och Exxa var fantastisk! Efter uppletet kom Exxa självmant med leksaken och ville kampa, inte bara med oss utan även med en mkt förvånad instruktör, tydligen är det inte vanligt att hundar kampar med utomstående så hon var jätteimponerad av Exxa. Lisa som instruktören heter sa att Exxa hade ett jättebra nosarbete och att det syntes att hennes hjärna jobbade på högvarv hela tiden och att Exxa var en av de bästa som hon har sett. Gud vad sånt värmer ett hundägarhjärta... :)

image377
Exxa letar febrilt...

image378
... och sedan kampas vi!!


Efter denna station hade vi kort möte om nästa gång och sedan bar det hemåt. Exxa var dödstrött när vi kom hem och gick direkt och la sig. Hon är fortfarande väldigt dämpad... :)

// Jennie - stolt matte!

Kontaktkurs del 1.

Idag var det dags för kontaktkurs igen. Egentligen skulle vi varit på en utställning i Småland idag men vi orkade faktiskt inte, har ju varit på 2 stycken under en vecka så vi kände att det fick räcka. Därför blev det alltså så att vi åkte upp till klubben istället. Instruktörerna blev lite förvånade och sa att "men ni ska ju inte vara här... fast ni är varmt välkomna". Som vanligt började vi med att traska ut i skogen och gjorde lite kontaktövningar. Exxa var piggelin och ville hellre dra än titta på matte men som alltid så börjar hon jobba efter en stunds dragande. Vi fick sedan öva på naturens hinder dvs klättra upp på stubbar, stenar, trädstammar osv och Exxa skötte sig galant, hon har inga som helst problem med det utan hoppar glatt upp. Däremot letade hon efter godis för förra gången fick vi ju gömma godis på stubbar - vilket minne hon har!!

Efter det var det dags för en "lämna" övning som går ut på att man ska kunna binda sin hund vid ett träd och gå därifrån. Exxa tyckte inte alls att den övningen var kul och skrek så det ekade i skogen, alla andra kom av sig och tittade bara på oss :) Man skulle gå några steg, stanna och sedan backa tillbaka och först när hunden är tyst och lugn fick man vända sig om och ge hunden ögonkontakt och beröm. Exxa var mycket missnöjd och löste det på sitt eget lilla sätt genom att helt sonika köra in sitt huvud mellan mina ben och titta upp på mitt ansikte underifrån. Alla skrattade som galna och vi frågade skämtsamt instruktörerna vad som står i boken att man ska göra när detta händer men de hade inget svar på det för det som Exxa gjorde var inte så vanligt, haha. Vi fick testa några gånger till och det gick bättre och bättre.

Sedan var det dags för att hälsa på andra mattar och hussar och få sin egen hund att stanna vid sidan och inte gå fram eller försöka busa med de andra hundarna, det skötte Exxa finfint. Sedan var det dags att hoppa upp på lite stubbar och stenar igen innan vi gick tillbaka till klubbhuset för lite teori. Vi satte först in Exxa i bilen men ångrade oss, det var så varmt och det kändes inte bra även om vi hade rutorna nere så vi tog med henne in istället. Idag fick vi lära oss om stress, inget nytt direkt och givetvis så kom det här med att "om hunden ser en hare så ska den kunna stanna kvar" upp och jag protesterade faktiskt mot detta idag. Jag förklarade att man inte kan dra alla hundar över en kam och sa att jag kan ha 1000 bollar och 1000 godissorter i handen, Exxa kommer ändå sticka efter haren eftersom huskys har så starkt jaktbeteende. Jag är inte riktigt säker på att det gick in hos alla men lite tror jag att de fattade iaf :)

Efter detta fick hundarna vatten och sedan var det ut på planen som gällde.

Fortsättning följer, måste laga mat samtidigt :)

// Jennie

Dagens bild 3 maj 2008

image370
Exxa 7 veckor. Fotograf: Sofia Ericsson

Bildbevis! Ja det är sant!

image369

Dagens bild(er) 2 maj 2008

image366
- Exxa ca 2½ månad

image367
NU - Exxa ca 10 månader.

Nytt besöksrekord!

Ikväll har vi (eller snarare ni) slagit vårt rekord... igen! :) Hur kul som helst, tack snälla ni!


image364
Exxa i aug 2007. Titta så liiiiiten hon var...

-30 grader, ja, men regn?!

Exxa hatar regnet! Hon vill inte gå ut. Och när jag tvingar ut henne så går hon ut på gräset, kissar en svätt samtidigt som hon håller uppe båda bakbenen (ja - hon balanserar på frambenen!!!!) och sen vill hon in igen. Och detta ska komma från en hund som tål 30 graders kyla utan problem... Hm...

Det var ju vår för bara några dagar sedan, tog bl a dessa bilder då:

image361

image362


Nu däremot är det bara regn och rusk som gäller. Mig gör det inget för jag har två tentor att skriva i helgen men det är ju synd om alla som är lediga och vill vara ute.
Här blir det lugnt i helgen, Exxa är trött efter Lövuddenutställningen och vill bara gosa och sova. Känns rätt okej :)

// Jennie - vill se Guldkompassen ikväll!

Till alla läsare!

Vi vill bara säga tusen tack till alla er som läser bloggen och är så snälla och stöttande. Ni är aldrig sena med att gratta oss när det går bra för Exxa och hålla tummarna för oss om något går dåligt. Tack, tack, tack!!

image360
Exxa som liten.

Lövudden bilder.

Här kommer några bilder på Exxa från Lövuddenutställningen!

image358
Exxa i ringen


image359
Exxa visar upp sitt fantastiska steg!


Lövuddenutställningen.

Före utställningen
Igår var det alltså dags för Lövuddenutställningen i Västerås. Vi samåkte med Karin och Busen som hämtade oss extremt punktligt kl 06 på morgonen. Vi lastade in allt och sedan bar det iväg. Vi räknade med att resan skulle ta 3 timmar men med Micke vid ratten gick det betydligt fortare än vi trodde och vi var framme strax efter 08. Resan gick bra, Exxa, jag, Busen och Karin slumrade en stor del av vägen medan Micke vackert fick hålla sig vaken.
Väl framme rastade vi hundarna och Exxa och Busen fick busa lite med varandra, de kommer jättebra överens. Utställningstältet åkte upp och sedan gick Karin och jag till kontrollen medan Micke fixade med det sista och passade hundarna som fick dela bur. I kön träffade vi uppfödare Fia och äntligen Annika från IGAIS Tassar som jag har hört så mycket gott om! Lite senare fick jag även träffa Exxas mammas uppfödare Helene från Vox Celestas, roligt att få ett ansikte på folk som man har hört så mycket om.

Utställningen
Sedan var det dags att heja på några bekantingar då utställningen började 09. Domare var Gunilla Sandberg som var stenhård, jösses... Det var inte många hundar som fick 1:or i kvalité, de allra flesta fick 2:or eller 3:or, så det var många besvikna hussar och mattar där. Först ut var Exxas bror Haldex som fick en 1:a. Sedan var det dags för Karin och Busen som fick en 3:a, vi var alla ganska chockade för Busen har blivit både BIS och BIM på SPHK tidigare och har fått flera 1:or och CK:n innan. Sedan var det Fia och Niro som aldrig fått annat än 1:or och CK:n men som nu drog på sig sin första 2:a...
Domaren var verkligen petig och enda gången jag såg henne öppna lådan med CK rosetter var i ch-klassen.
Vid detta laget började jag fundera på om jag verkligen skulle ställa Exxa för jag ville inte riskera att få en 2:a eller 3:a i kvalité men har man betalat så mkt pengar och åkt så långt så är det ju synd att inte ställa...

Exxas tur
När det började närma sig Exxas tur gick vi för att värma upp och jag kände mig inte alls bra, hade ont i lungorna och halsen och ryggen började värka, inte skönt alls. Dessutom tittade Exxa väldigt mycket på mig när hon sprang, det är den där kontaktkursen som förstör för oss just nu. Jag pratade med Fia och vi kom överens om att hon skulle ställa Exxa åt mig och det kändes bra med tanke på omständigheterna. Fia övade lite snabbt med Exxa innan det var dags. Då Exxa brukar titta efter mig så gömde jag mig bakom domartältet och kikade fram lite då och då. Exxa skötte sig fint, sprang duktigt jämte Exxa och visade upp sitt fina steg. Hon ville inte stå fint så Fia fick jobba lite med henne innan hon stod bra som hon brukar framför domaren. Jag stod och nästan darrade av nervositet, mumlade "Bra" och "Duktig Exxa" för mig själv för jag vet ju hur det har gått innan när Micke har ställt henne så jag var lite orolig att Exxa skulle få ett utbrott inne i ringen men det skötte Fia och Exxa fint gemensamt!

Hur gick det då? Toppen!! Exxa fick en 1:a i kvalité och gick vidare och hamnade till slut på andra plats, jippie!! :) Det var en jätteglad matte som kramade om sin lilla plutt som är såå duktig! Tusen tack till uppfödare Fia som visade Exxa så fint!

Efter utställningen fick Karin och jag lära oss om huskyn av mästaren Annika, jag kan inte tala för Karin men mina öron fladdrade iaf så mycket att Dumbo själv skulle ha varit avundsjuk. Det är en sådan fin tradition at lära sig av någon erfaren och sedan föra kunskapen vidare. Jag hoppas att jag någon gång när jag är gammal och erfaren kan lära någon annan så som jag själv just nu lär mig av Annika och Fia.

För vår del var det alltså en toppendag! Nu är det ingen SPHK utställning förrän i augusti för vår del då den i Hammerdal går av stapeln. Vi tänkte att vi skulle semestra uppåt den veckan och passa på att gå på den. Vi måste ju få upprättelse för avelsklassen i Vaggeryd. Vi blev ju 1:a i den klassen men GLÖMDE AV att ställa upp i BIS-finalen på eftermiddagen, helt galet!! Ingen kom ihåg det och ingen i sekretariatet kom och sa till heller... Lite dåligt då vi stod precis vid ringen hela eftermiddagen. Så förhoppningsvis får vi en andra chans i Hammerdal v 33.

Nu ska jag försöka plugga lite. Bilder från utställningen kommer senare idag, lovar!!

// Jennie - vill inte plugga mer...

Två tröttisar.

Hjälp vilken vecka det här har varit. 2 polarhundsutställningar på 5 dagar, galet!

Idag är vi två tröttisar här hemma, Exxa är slö som få, ville knappt gå ut i morse. Det regnade också och det passar inte riktigt den här lilla damen :) Men kissa måste man ju så vi tog en promenad vid 9 tiden, enda gången Exxa vaknade till var när hon fick syn på en and som gömde sig i vassen. Då flög hon in i vassen och hamnade nästan i lilla ån som rinner här utanför i rena farten. Ett skarpt "nej" från matte hjälpte lite men inte så mycket så då fick jag chansen att testa en dominansgrej som Annika från IGAIS Tassar lärde mig och Karin igår på utställningen. Gissa om det gav resultat...! Exxa satte sig på backen och gluttade på ena bakbenet (underkastelse) så då berömde jag henne med mörk röst (fortfarande lite dominans) och sedan var det inga problem att gå ifrån anden, hon tittade inte ens på den utan bara på mig. *Duktig*

Jag är förkyld med öm hals, värkande luftrör och en kropp som protesterar mot allt jag gör. Härligt när man har ett arbete, två tentor och det sista på c uppsatsen att skriva. Såå trött, vill bara sova. Just nu sitter jag i soffan med en sovande Exxa i knät, inte lätt att blogga samtidigt men det går :)

Sitter mest och tittar på henne, hon är så söt... Och go... Och snäll... Det går inte en dag utan att jag skickar en tack-tanke till universum som lät henne bli en del av mitt liv. Underbara älskade Exxa!

Nu ska jag försöka få i mig lite frukost och sedan kommer en bloggpost om hur det gick igår på Lövuddenutställningen! Jag vet ju att det finns en del personer som är nyfikna :p

// Jennie - gäääsp.
RSS 2.0