Exxas mellandagar plus bilderJaa nu är julen förbi och det nya året står och knackar på dörren. 2007 har varit ett ganska galet år för min del men otroligt utvecklande, jag skulle vilja säga att det är under detta året som varit som jag verkligen har blivit vuxen. Inte för att det kanske alltid är så mycket att sträva efter men just i mitt fall känns det faktiskt väldigt bra. Jag har börjat se framåt och är inte alls längre rädd för att lämna skolans trygga bubbla, tvärtom längtar jag efter att få börja jobba och använda det som jag har lärt mig. En annan aspekt av den nya vuxenheten är såklart min och Mickes förlovning och det faktum att sånt som hus, bröllop och barn plötsligt ligger ganska nära. Men det bästa under 2007 är helt klart vår lilla busvalp Exxa. Utan henne hade detta året för mig varit fruktansvärt jobbigt, nu har jag istället skrattat varje dag, lärt mig många nya saker och träffat massa nya trevliga vänner tack vare henne! Det ska bli spännande att se vad 2008 för med sig för vår familjs del.

Men vad har då hänt under mellandagarna??
I förrgår kväll visade Exxa att hon verkligen är en liten busvalp, efter att vi alla tre varit ute på en kvällspromenad och kommit tillbaka in snodde Exxa vaxet som suttit runt de små ostarna vi åt framför TV:n tidigare på kvällen. Jag gick in i badrummet när vi kom in och trodde att Micke hade koll på hunden, han trodde att hunden var med mig och tog därför av sig kläderna i lugn och ro. Resultat? Exxa klättrade upp på vardagsrumsbordet och satte igång med att käka. Vi kom lagom för att se att hon tuggade på något men hon hann svälja innan vi kom fram till henne men det var inte så svårt att se att det fattades små röda vaxbitar på bordet. Vid det laget visste vi inte att det var vax, vi trodde att det var någon slags mjuk plast och det är ju inte bra för en valpmage... Vi följde veterinärens tips som vi fick en annan gång; salt och vatten till en mjuk blandning och släppte ner det i halsen på henne. Sedan ut fort som fasen och mycket riktigt, små röda bitar kom upp igen. Det var då vi förstod att det var vax, de hade krympt ihop, det gör ju inte plast. Hon kräktes bara en gång, sedan var hon ganska spak resten av kvällen.

Igår hade vi en jätteskön och lugn dag, vi låg nerbäddade i soffan med Exxa liggande på oss och såg på film, såå mysigt med en liten varm skrutt som ligger på ens mage och snarkar =) På kvällen pälsade vi på oss och tog en lång promenad i elljusspåret, något som Exxa tyckte var jättekul, finns massa dofter där.., Det enda som inte var roligt var att få på sig reflexvästen men den var fortfarande för stor så hon slapp undan med ett blinkande halsband. Hon var alldeles tokig när vi knallade omkring i skogen, spårade som en galning och sprang som en tok. Vid ett tillfälle ryckte hon faktiskt kopplet ur husses hand och jag tänkte "jävlar, nu sticker hon iväg i mörkret" och det hade inte varit konstigt med tanke på att det var många fler människor och hundar som var ute och gick men icke; hon stannade när hon märkte att kopplet släpade efter och satte sig ner och väntade tills vi kom fram och kunde ta kopplet. Duktig tjej!!

Idag på förmiddagen åkte vi upp till brukshundsklubben i snöyran (!!) och det var ingen där så vi kunde släppa henne och leka och busa, det var jättekul!! Det märks på henne att hon gillar att vara där, hon tokspringer och busar och svansen går som en propeller =) Samtidigt är det bra att få in lite lydnad i leken typ att hon kommer när vi ropar eller apporterar leksaken.
När vi skulle åka hem kom det en farbror med sin hund som vi pratade en bra stund med, han gav oss massa bra tips om allt möjligt när det gäller hundträning och som vi förstod det var han ganska inblandad i brukshundsklubben så det är råd som vi tänker ta vara på. Han hade grym pli på sin hund och var jätteskicklig i hanteringen, det är bara att hoppas att man själv blir så duktig en dag. Men så hade de tävlat i SM ett flertal gånger också...
Ikväll blir vi några stycken här hemma men ganska lugnt för Exxas skull, det är ju hennes första nyår med smällare och raketer och liknande. Hon har dock inte reagerat på varken skott eller smällare hittills så det är ett gott tecken men vi tar inga risker, bättre att ta det lugnt denna gång så att hon blir såpass trygg att man kan åka på rejäl fest nästa år. Vi har redan blivit bjudna till nyår 2008/2009 så vi räknar med att det blir galet den nyårsaftonen istället, inte så många som bjuder ett helt år i förväg...! Vi längtar redan!! =)

// Jennie - nu ska jag baka de berömda kakorna att bjuda på ikväll.


Triumf och Exxa-Kanin.

Exxa har inte ätit så bra den sista tiden trots att vi har bytt foder. Vi tog hem några provpåsar från en djuraffär som Exxa fick smaka på och hon gillade verkligen en sort jättemycket så vi köpte en stooor säck med sådant foder. Valpen åt det i 3-4 dagar, sedan slutade hon igen. Istället för att äta ca 8 dl om dagen som hon ska åt hon ca 4 dl, det var väl okej men knappast mer än så. Runt jul nu blev det riktigt illa då alla stack till henne massa julmat och annat gott, hon rörde inte ens sina pärlor på flera dagar och det började kännas jobbigt för oss. Vi förstår att våra familjer menar väl och vill skämma bort Exxa, det gör ju vi också då och då, men vi vill inte ha en hund som inte äter hundmat! Dessutom blev Exxa dålig i magen av allt juligt och bajsade inne två gånger under julen vilket inte har hänt sedan hon var runt 2 månader gammal, hon är sex månader nu, snart sju...! Så i Skara passade vi på att fråga Fia vad vi skulle göra och fick ett råd som kändes lite jobbigt men vi var ändå fast beslutna att försöka, så länge som Exxa är ensam vovve hemma så har hon ingen konkurrens om maten och då får man ta till små tricks. Sagt och gjort, vi gjorde som Fia föreslog och det har funkat!! I förrgår kväll åt Exxa ca 2.5 dl av 4, i går morse åt hon ca 3 dl av 4, i går kväll åt hon ca 3.5 av 4 så det går verkligen framåt! *Jippie* Blir ju lättare att följa det lite tuffa rådet när man märker att det fungerar och ger resultat! =)

I morse tog Exxa och jag en promenad på ett ställe där det går mycket hundar. Någon hade roat sig med att lägga använda bajspåsar på gångplattorna fint uppradade. Exxa brukar i vanliga fall nosa på dem och traska vidare men i morse fick hon fnatt och hoppade över de tre påsarna som en kanin! Hon tog sats och hoppade över den första, landade bakom den och studsade genast upp igen över den andra och likadant över den tredje, boing, boing, boing! Jag skrattade så jag höll på att tappa kopplet...

Annars så händer det inte så mycket här just nu. Både jag och Micke har blivit förkylda så jag sitter här och snörvlar och han går på jobbet och gör likadant. Tur att det är 4 dagars ledighet från och med i morgon. Om vi är någorlunda pigga i morgon ska vi ev åka upp till brukshundsklubben och träna lite inkallning, lite skogsövningar, lite utställning och sedan ha lite kul och kasta boll som Exxa älskar. Hon älskar det lite föööör mycket, hon är jätteduktig och kommer tillbaka med bollen men sedan vill hon oftast inte släppa den, dragkamp om bollen är ju mycket roligare, då busmorrar hon som en galning och puttar på oss med tassen =) Hon är för söt. Igår tränade vi lite på det här med att släppa bollen fast inomhus, jag kastade den men vägrade ha dragkamp om den när hon kom tillbaka med den. Exxa blev lite frustrerad och försökte hetsa mig genom att putta på mig, dunka sitt huvud mot mitt, morra osv men ingenting funkade, matte bara satt där. Då Exxa lite perplext lugnade sig och tittade frågande på mig passade jag på att säga "Exxa, bollen loss" eller "Släpp bollen". Jag fick upprepa orden tre gånger innan hon lite surmulet släppte den i mitt knä. Massa beröm så hennes svans började tokvifta, sedan var det jätteroligt att släppa bollen, när hon kom med den räckte det med ett kommando och i slutet släppte hon den självmant vid min hand. Det är vår duktiga lilla plutt det...

// Jennie - ska räkna på hus nu.


Exxas första jul.

Jaa.... så var den till ända, min lilla skrutts första jul. Den har varit lugn och skön förutom att Exxa nästan har vält granen och snott godis från bordet =) Hon är en riktig liten tjuv min lilla busa, hon stal även en julklapp på julaftons kväll. Efter att våra familjer hade ätit och druckit kaffe så samlades vi runt bordet för att skrapa triss men först fick Exxa öppna en julklapp så hon skulle hålla sig lugn och snäll. Mitt uppe i skrapandet hörde vi ljudet av papper som slets itu, vi tittade efter och mycket riktigt; då var Exxa i full gång med att öppna en annan julklapp i smyg! Det såg för kul ut! Hon roade oss kvällen igenom med sina upptåg, det var den roligaste julen på länge! Dagen därpå stal hon godis från bordet och hade radat upp bitarna fint i soffan när jag fick syn på henne. Hon visste mycket väl att hon inte skulle få behålla det så hon tryckte in allt i munnen, tuggade 3-4 ggr och svalde sedan, allt för att slippa ge tillbaka det till matte... =) Blev en del roliga kort under julen kan jag säga, kommer väl upp på hemsidan så småningom.

Idag var vi på utställning i Skara, det gick sådär. Exxa skötte sig strålande, INGA hopp överhuvudtaget i ringen utan sprang som en liten ängel och stod sååå fint. Tyvärr tittade inte domaren speciellt mycket... Jag var lite missnöjd med kritiken för jag tyckte mycket av det han sa inte stämde, jag kan erkänna att vissa saker gjorde det men vissa andra var lite orättvisa. Dessutom såg han väldigt frågande ut när jag nämnde att pälsen var lite tunn för att hon bor inne, en domare som kan Huskys ska ju veta sånt. Han sa också att hon inte var en draghund, det fattade jag inte riktigt men jag blev så paff så jag frågade aldrig vad han menade. Kanske han trodde att hon var en outvecklad show- Husky?! Who knows. Dessutom var det inomhus, alltså halt golv och väldigt små ringar vilket gjorde att det inte gick att få upp Exxas steg ordentligt, jag lyckades inte riktigt med det och ville inte att hon skulle halka och sträcka sig eller liknande. Better safe than sorry.

Jaja, vi fick ett 1:a pris trots kritiken (HURRA) så jag ska väl inte klaga men jag var och är inte helt nöjd med det han skrev, så är det bara. Jämför man den kritiken med den Exxa fick av Tina Permo för en månad sedan (se hemsidan www.exxa.se) som kan rasen så är det ju gaaaaanska stor skillnad...

Kritik: "Elegant tik, feminin. Något smalt huvud, fin hals. Stark något för dagen välvd rygg, något fatt kors och fatt förbröst, knapp vinkel fram, bak okej. Något tunn stomme, rör sig bra från sidan, något kort fram. Päls underväxt. Behöver generellt utvecklas i kropp då hon ger ett något smalt intryck."

Vi är jättenöjda med hur Exxa skötte sig, vår lilla pärla! Vänta bara tills vi har hus och hon kan bo ute på dagarna och få lite mer päls, då kommer Siberian-folk få passa sig rejält =)

Måste passa på att tacka uppfödare Fia för en trevlig dag och gratulera henne till hennes vinster! Exxas mamma Pya knep BIR rosetten och slutade som BIG 3:a medan Niro fick BIM rosetten. Hipp Hipp Hurra!!

Nu är det en månad till nästa utställning, får hoppas att den domaren kan Huskys. Annars är det bara att se fram emot Polarhundsutställningen i Exxas födelsestad Vaggeryd i april då vi även ska på valpträff! Hittills har alla anmält sig utom Visko och Syncro, det ska bli jättekul att få se hur de andra syskonen ser ut och beter sig. Näe, nanedags, vi är såå trötta, särskilt lilla pluttisen...

// Jennie - Natti natti.

Ps. Vi har uppdaterat hemsidan ikväll, bl a utställningssidan. Adressen är som vanligt www.exxa.se Ds.


Min Husky är bäst!

I förrgår åkte Micke, Exxa och jag in till Skövde för att handla julklappar till Exxa, de har en jättefin affär där man får ta med sig sin hund in. Exxa blev storögd när vi kom in, fanns ju massor att titta på! Först kollade vi på blinkande koppel, man måste ju ta sitt ansvar som hundägare och se till att folk ser en i vintermörkret, det blev ett med tassar på som blinkade, gulligt! Sedan vandrade vi vidare till godiset/ maten och där blev Exxa lite jobbig för Micke att hålla, fanns ju så många goda lukter där. Elaka ägare som inte låter mig smaka typ =) Vi köpte lite olika tuggben med pizza, bacon och tuggummismak i olika storlekar, hundgodis i lösvikt, dentalpinnar som håller tänderna rena och fina, ett märgben med baconsmakfyllning (köpte ett med ost förra gången och det ÄLSKADE hon) och till slut lite pipande mjuka leksaker. En del av det fick hon när vi kom hem, resten ska hon få i paket på julafton.
Förutom vid godiset så skötte sig Exxa Spexxa exemplariskt, när jag köade för att betala la hon sig helt sonika ner mitt på golvet och bara tittade på folk. Expediterna sa att de var jätteimponerade, de flesta hundar blir tydligen alldeles galna där inne och särskilt Huskys. Kassatjejen som tog betalt berättade att det brukar komma in några olika Huskys ibland och att de alla är väldigt studsiga och stressade så hon tyckte Exxa skötte sig helt fantastiskt, jättekul att höra! Min vovve är så duktig ! =) Den andra tjejen kunde lite om rasen och sa att hon tyckte Exxa var så fin exteriört sett och när jag berättade att vi ställt ut henne några gånger sa hon att hon kunde se att Exxa skulle gå långt som utställningshund med den kroppen och det fina huvudet ihop med temperamentet, det var ju så att man nästan fick tårar i ögonen =) Jag tröttnar aldrig på att höra fina saker om Exxa...

Igår var hon dock inte så gullig. Jag ligger efter som f-n med plugget som ska in senast söndag och satt igår på dagen och försökte plugga medan Exxa gjorde sitt bästa för att störa. Och störa. Och störa. Det var bara att ge upp och sitta på natten istället. Idag ska Renate ha Exxa några timmar så jag får plugga ifred, är så arg på mig själv för att det tar så satans lång tid, jag gör samma fel varje gång; det duger inte med att det blir bra, det ska bli perfekt. Så då sitter jag och ändrar och pillar och ändrar tillbaka och lägger till osv osv vilket gör att timmarna bara springer iväg utan att jag egentligen får något stort gjort. Dumt. Så idag ska jag sänka nivån ett snäpp och försöka jobba lite fortare.
Måste försöka hinna julpynta här hemma med, ligger efter med allt känns det som. Får nog hänga granpyntet lite högre upp i år än vad jag brukar, annars fruktar jag att en liten nyfiken varg tuggar i sig det =) Ska bli intressant att se hur hon reagerar när vi kommer in med granen. Fixade iaf julblommor igår em, det var inte så intressant tyckte Exxa, gick ju inte att äta. Som den goda dotter jag är gjorde jag även en utegrupp till mamma och satte en liten ljusslinga i, den står nu på hennes uteplats och är säkert väldigt intressant för en liten Husky som är värre än Nicke Nyfiken när det gäller nya saker. Och ännu värre blir det i morgon när det är dags för julbak. Det värsta är att även när Exxa är alldeles odräglig (som igår t ex) så är hon fortfarande så satans söt och charmig, kommer sluta med att hon manipulerar hela familjen om vi inte passar oss. Mamma har hon redan lyckats med så i morgon får jag hålla hårt i degarna så att inte mamma i sin naiva "välmening" smyger till Exxa en bit eller två. =)

Måste ju passa på att berätta om Exxas spårteknik igår. Vi har gjort lite enkla korvspår och sånt, alltså en ganska enkel nivå men inget avancerat med en dummy eller så. Igår kastade vi boll en stund och lämnade den sedan mitt på fältet för att gå och kissa en bra bit bort och hälsa på en liten vovve som var där borta. På tillbakavägen, ca 10-15 meter från platsen där bollen låg, stannade jag Exxa och sa "Exxa var är bollen?". Hon tittade på mig en stund, kunde riktigt se hur hon funderade. "Var är bollen?" sa jag igen, "Sök bollen". Min lilla skrutt satte då nosen ner i gräset och började plöja framåt utan tvekan och fort gick det, det var bara att försöka hänga med. Och mycket riktigt, hon spårade raka vägen fram till bollen, tog den i munnen och kom springande med den.
Vad ger ni mig för det?! Det var ju inte spårning i ordets mening, det var ju inget jag hade lagt ut eller doftmarkerat eller så men vad ska man kalla det hon gjorde om inte spårning?? Hon är så smart!! Det är bara att inse, min Husky är bäst.


Vill passa på att tacka alla vänner för alla fina julkort som vi har fått!! Vi har tyvärr inte skickat ut några, vi skulle ha gjort ett fotojulkort med oss och Exxa men det blev ingen tid innan vi reste och vi kom ju hem samma dag som man senast skulle skicka sina kort... =( Så det lutar åt att vi gör ett sånt gott-nytt-år kort istället, lite ovanligt kanske men vi är ju speciella så... Särskilt Exxa...

// Jennie - dags att ringa svärmor nu.

Ps. Nu finns massa nya bilder på hemsidan, de nya är Exxas sjunde vecka, Exxas Oktober, Exxas November och Utställningar 2007, alla ligger under "Bilder". Två av bilderna från utställningen i Bräkne-Hoby ligger fel, sambon har råkat lägga dem under Arboga så det får jag skälla lite på honom för =)
Bilderna från Arboga visar även Exxas syskon och mamma där kullen vann både avelsgrupp och uppfödargrupp förutom personliga placeringar.Vi har även lagt till en gästbok där ni gärna får skriva =) Ds.
RSS 2.0