Längtan och snölycka.

Vi har snö. Massa snö. Helvetes massa snö. Exxa är överlycklig och vill gå ut hela tiden och busa runt, vi släpper henne på fältet någon gång om dagen och då springer hon så att snön sprutar om tassarna på henne. Hon är jätteduktig på att komma vid inkallning och försöker hela tiden hetsa oss att kasta snöbollar som hon kan jaga. Det finns så mycket man kan göra med snö; hoppa i den, smälla ihop tassarna och dunsa ner på den och "döda den", plöja fåror med nosen, morra på den, bita den, rulla runt i den... Hennes ideér tar aldrig slut och det är hemskt roligt att se. Jag skrattar nog aldrig så hjärtligt som jag gör när jag leker med henne.

Nu är det drygt en månad kvar till agilityn börjar och det ska bli jättekul. På sätt och vis går tiden långsamt just nu men å andra sidan kanske det är bra...

Annars händer inte så mycket i Exxas liv för tillfället, vi tränar på och leker och myser under täcket i soffan på kvällarna. Tog lite bilder på henne i helgen när den första snön kom, lägger upp dem i em sen.

// Jennie - jobbdags

Myspys.

I morse när jag vaknade låg jag på sidan i fosterställning och Exxa låg på sidan framför mig med sin rygg tryckt mot min mage. Det var sååå varmt och mysigt, jag låg kvar en stund och bara njöt. Mattes lilla plutta...

I helgen var det dragtävlingen kosta of snow förresten och några gratulationer är på plats. Först ett grattis till uppfödare Fia vars lag kom trea i stafetten! Även ett stort grattis till Annika och IGAIS TASSAR som vann 4spannsklassen och försvarade sin titel!

Nästa år är Exxa gammal nog att vara med................. ;)

// Jennie - slut på rasten.

Vi klarade det!

I lördags gjorde vi agilityprovet på hundklubben, ett test man måste klara för att få lov att träna agility. Vi var lite nervösa eftersom Exxa löper just nu och inte är så megakoncentrerad...

...men vi klarade det!! Jag hade med mig en pipleksak i handen och hon var intresserad av den i början, sen räckte det med min röst. Hon är så duktig min lilla plutt.

För er som undrar går provet ut på att hundarna ska vara helt lösa alltså inga koppel eller halsband och så ska de kunna gå/springa vid sidan av sin ägare trots att det finns andra lösa hundar bara 1-2 meter bort. Inte helt lätt för en husky alltså. Men Exxa är ju ingen vanlig husky heller :)

Kort sagt, agilityn börjar 4 januari vilket innebär att vi kan gå tävlingslydnadskursen till våren.

// Jennie - dags att åka hem.

"Blekingemästaren"

Besök hos Familjen Visko

Efter draget med Karin och Busen åkte vi vidare från Jönköping till Blekinge för att övernatta hos Exxas syster Visko. Det tog en bra stund ner och ca 10 telefonsamtal till David för att hitta rätt men någon gång under eftermiddagen var vi äntligen framme. Exxa, som sovit som en gris hela vägen ner, var pigg som en ärta och fick leka med syster Visko och David & Mias andra husky Milou i deras stora inhängnade trädgård. Det restes lite ragg och morrades lite under de första minuterna, sedan lekte de som om de aldrig hade gjort annat.

Visko hade blivit såå fin, lagt på sig lite och fått fin vinterpäls. Hon är så lik valparnas mamma Pya så man tror knappt att det är sant. Smeknamnet "Lillpy" är därför ganska träffande... Visko är en otroligt go liten tjej, skulle hela tiden gosa med oss och ville vara med, precis som syster Exxa. Den nämnda var dock inte speciellt förtjust i att Visko tog mattes och husses uppmärksamhet och det inträffade mer än en gång att en liten avundsjuk "Minifox" knuffade bort Visko eller helt sonika drämde till henne med tassen. Min husse och matte liksom...
Det roliga var att trots att Exxa är en kopia av pappa Fox och Visko av mamma Pya så var de ända äckligt lika på något sjukt sätt... Visko är lite mindre, lite mörkare men förutom det så funderade man ibland på om man hade druckit för mycket cider när man såg dem komma springande.


Visko. Foto: Mia Erman

Milou verkade bli blixtförälskad i Exxa och vek inte från hennes sida en sekund. Där Exxa var fanns Milou. Helst så nära henne som möjligt. Gärna på henne. Det blev ett par rejäla tillsägelser från hans husse och matte innan han förstod att han inte fick försöka para sig med Exxa OAVSETT VAR DE BEFANN SIG :) Exxa, som så gärna ville få igång Visko, blev ganska trött på honom i omgångar och sa ifrån på sitt rara sätt. Det bet inte på Milou.


Milou. Foto: Mia Erman.

Vi blev sjukt bortskämda hos David och Mia på alla möjliga sätt och hade en supertrevlig kväll med god mat, god dricka, samvaro, hundprat och film!

Tack snälla ni för allt!


Blekingemästaren

Dagen därpå var det dags för utställningen och klockan ringde runt 8. Vi masade oss upp och åt frukost när vi fick höra den fruktansvärda nyheten: klockan var egentligen bara 7! Vintertid kallas sånt... Ja tjenare, det hade vi totalt missat. Vovvarna fick därför leka i trädgården medan Mia filmade, Milou fick vackert vänta inne så att Exxa och Visko skulle få leka lite själva. Vill ni se film på tokvargarna så är adressen http://www.youtube.com/watch?v=IgW73ZXUnnk
Vid 9.30 tiden stack vi iväg till utställningen och sedan blev det några timmars väntan i ett svinkallt ridhus innan det var vår tur.


Exxas resultat i Siberian Husky unghund: 1:a i kvalité, HP, 2:a bästa tik. (Visko fick samma och blev 3:e bästa tik)

Alla som fick HP skulle in igen för bästa tikklassen, bl a Exxa och Visko. I denna klass slogs alla Husky tikarna mot varandra oavsett ålder, alltså både juniorer, unghundar, vuxna.

Exxas resultat i Siberian Husky bästa tikklassen: 2:a bästa tik totalt av 5 stycken. (Visko blev 4:e bästa tik totalt)


Exxa i ringen. Foto: Mia Erman.


Exxas kritik: "Feminint utmärkt huvud och uttryck. Korrekt bett, bra ögon och öron. Utmärkt hals, bra överlinje. Korrekt svans. Skulle önska en mer utvecklad kropp. Bra vinklar, ben och tassar. Utmärkt päls. Rör sig med bra steg. 1kv,2ukk,Hp,Bt-2."


Vi är sjukt nöjda med Exxas fina kritik och resultat och kom hem med 5 rosetter som nu trängs med de övriga på pristavlan. Dags att köpa en ny... Tack till Tina Permo som alltid förklarar precis vad hon tycker och tänker, såna domare gillar vi.

Efter en lång dag i ridhuset var det dags att tacka för oss och åka hem igen. Vi åkte från utställningen vid 15 och var hemma ca 22, tog evigheter att komma hem pga ösregn och all trafik. Exxa sov i princip hela vägen hem utöver små kissepauser, i Skara reste hon på sig bak i buren och började traska omkring, nu ville hon allt komma hem! Det var en glad liten varg som sprang några ärovarv hemma innan hon slocknade i sängen. Allt som allt, en rolig men galet upptagen helg!

// Jennie - en galen upptagen människa

Exxa is MIA no more del 2.

Dragträning med Karin och Busen

I lördags mötte vi Karin och hennes huskykille Busen utanför Jönköping för lite gemensam dragträning. Det blir lite trist i längden att alltid träna ensamma så har man någon att köra med då och då blir det genast lite roligare. Karin visste om ett bra dragställe och dit åkte vi, enda hindret på vägen var en trädstam som blockade. Den lyfte vi helt sonika undan. "Tur att vi är driftiga kvinnor" skämtade jag.

Vi värmde upp hundarna med en promenad innan det var dags, Karin pekade och förklarade hur man skulle köra. Banan var ca 2 km totalt, iaf var det tanken... Vi selade på utan problem, Exxa är en ängel när det gäller sånt, hon står still och väntar, hon vet ju så väl som vad kommer... Annars är hon definitivt inte den tålmodiga typen :)

Hundarna drog på som galningar redan från starten och vips så var de borta. Jag stod vid starten och väntade... och väntade... och väntade. Till slut blev jag lite orolig, Exxa brukar dra 2 km på ca 4-4.5 minuter. Nu var underlaget visserligen tung sand och trehjulingen väger ju en del men ändå, sådär lång tid BORDE det verkligen inte ta. Man blev lite orolig som sagt men det visade sig att ekipaget hade tagit fel väg och dragit 6 km istället för 2 km. Så kan det gå :)

Båda hundarna skötte sig utmärkt, Busen ville dock springa i vattenpölarna och det ville INTE min lilla primadonna höra talas om så hon knuffade helt sonika Busen åt sidan. Busen som är nästan dubbelt så stor som min lilla plutt... Alltid roligt att se snälla Exxa visa ledaregenskaper och framför allt sin tuffa sida. Hon skällde även på Busen när han ville trava, det var inte tillåtet. Galopp ska det vara tycker Exxa.
Det roliga var att hundarna knappt var trötta efteråt, Exxa flämtade knappt ens. De blev ordentligt vattnade medan vi fikade i bilen, Karin hade varit förutseende nog att ta med sig lite gott.
Exxa fick sitta bak i buren och Busen blev bunden nedanför men det ville han inte alls vara med på, han ville vara med sin käresta. Nu fanns det inte plats i bilen men det kanske fanns utanför tänkte Busen och hoppade upp och satte sig på lastkanten på min bil. Liiiite trångt men det såg för roligt ut!Efter fikat blev det en minitur till för lite filmning och plåtning innan det var dags för Karin att åka på fest och för oss att åka vidare ner till Blekinge för att hälsa på och övernatta hos David, Mia, Milou och Exxas syster Visko. Mer om detta i nästa inlägg.

// Jennie - lördagsgos med hunden står på schemat.
RSS 2.0