Orättvist.

Ja-a, helgens utställningsäventyr avslutades ganska abrupt för vår del; utslagna av showhuskys, precis som vi trodde. Vad ska man säga egentligen förutom "fy skäms skk som har domare som inte vet hur en draghusky ska se ut!"

Nu har detta hänt flera gånger och vi börjar bli bra trötta på det. Ska man som draghuskyägare behöva sitta och leta efter utställningar som har domare som verkligen kan rasen innan man törs åka? Ska inte det liksom vara ganska självklart att domaren som har vår grupp kan BÅDE drag och show?
Känns ganska trist att se domarens förvånade ansikte och hans "jaså, jaha" - svar på ens kommentar att man har en draghusky med rena draglinjer, ska inte han veta det?!

Suck. Ja-a, nu ger vi upp skk utställningarna och satsar på "våra" utställningar, alltså sphk istället. Vi hade funderingar på några utställningar nästa månad men vi skippar dem nu förutom den i Hässleholm som vi redan har betalt pengar för. Den kan dessutom bli rolig eftersom minst ett av Exxas syskon kommer dit. Självklart kommer det även showhuskys dit så återigen kommer det med all säkerhet gå åt helskotta för vår del men vi får åtminstone träffa lite trevliga människor och få lite träning inför sphk i Vaggeryg i april.
Sen kommer vi åka på de skk utställningarna som har en domare som vi vet kan rasen ordentligt men utöver det blir det inga fler chansningar för vår del. Man tröttnar på att slänga sina pengar i sjön...
Det har ju gått väldigt bra för oss när det har varit domare som kan rasen, då har Exxa blivit BIM flera gånger så det satsar vi på hädanefter.

Dock lärde vi oss en viktig sak i helgen och det är att Micke i nuläget inte ska ställa Exxa, det gick verkligen inte bra, Exxa stod hela tiden och tittade efter mig och när de sprang förbi mig sprang Exxa med kroppen framåt men med huvudet bakåt för att se vart jag var. Hon är för mammig fortfarande så tills det har vuxit bort får det bli jag som ställer henne. Däremot skötte hon sig utmärkt utanför ringen, låg lugnt i sin bur och bara tittade, inga skrik, inga pip och våra konkurrenter tyckte att hon var väldigt fin och trevlig på alla sätt. Det var hon också.

Exxas kritik: "En sju månaders lite gänglig dam med feminint huvud och mycket vacker mask. Välansatta öron och ett härligt bett. Välvinklad fram och bak, härlig pälskvalité. Rastypisk svans med hög svansföring. Behöver med jämförelse med konkurrenterna djupna och bredda sig."

Ja... jämför man en draghusky med en showhusky så kan jag förstå att man tycker att draghuskyn behöver bredda sig!! Valpen som blev BIR var ungefär dubbelt så bred och djup som Exxa... Orättvist!
Men som en av konkurrenterna sa; orättvisan går åt båda håll för på sphk går det istället dåligt för showhuskys och bra för draghuskys så jag antar att det beror på vilket perspektiv man har. Fast sphk är bara ca 6 ggr om året medan skk är flera gånger i månaden... Så det är inte helt jämt ändå.


************************************************************************

Idag har varit en ganska jobbig dag, jag fick huvudvärk igår när vi kom hem och idag hade migränen kickat igång ordentligt när Exxa väckte mig, ljuvligt. Men hunden ska inte behöva lida så det har ändå blivit en rejäl långpromenad utöver de lite kortare, vi var ute i ca 1½ - 2 timmar och gick. På gamla järnvägen mötte vi två små terriers som Exxa fick busa lös med, det var jättekul tyckte hon och flög som en idiot fram och tillbaka, upp och ner i diken. Leken tog slut då Exxa knuffade omkull en av hundarna som blev SUPERARG och började morra och skälla. Exxa förstod ingenting först men sedan såg hon alldeles perplex ut, kunde inte begripa varför de inte ville leka mer... Efter en stunds traskande till började det regna så då vek vi av och gick genom industriområdet till Götene centrum och sedan hem, det var ändåså dags att gå hem och äta lunch. Sedan sov Exxa och jag hela eftermiddagen i soffan, Exxa på min mage hela tiden, mysigt och gott.
En stund innan Micke kom hem gick vi ut på fältet och träffade då ytterligare en hund som Exxa fick leka med. Killen som ägde hunden var nyinflyttad och äääälskade siberians så det måste ju vara en väldigt bra person =)

Idag har vi även kontaktat de som ska göra Exxas sele för att få rätt storlek så nu är dragdebuten nära, nära, nära =) Vi har bett om en röd, blir nog fint till Exxas ljusa päls.

Ja, det var väl det... Sitter här nu och väntar på min migränkvällsmat dvs pizza.

Måste också gratta Exxas kompis Juni som blev BIR för första gången i söndags, hipp hipp hurra!

// Jennie - aj aj aaaaaaaj skallebank!

Öron har bra tajming.

Exxa har fått något mystiskt i sitt ena öra, upptäckte det idag när jag skulle tvätta dem inför utställningen. Hon är röd i ena örat och på ett ställe är hon ännu lite rödare plus att det kom lite vätska från det stället. Har ingen aning om vad det kan vara, öroninfektioner är ju ganska vanligt bland djur överhuvudtaget. Exxa kliar lite på det örat ibland och har varit slö idag men jag vet inte om det ena har med det andra att göra. Tänkte att jag skulle ta febern på henne när Micke kommit hem för säkerhets skull, man vet ju aldrig. Det är ingen bra tajming med tanke på utställningen i helgen men förhoppningsvis är det bara en liten irritation som går över.
Har läst på om öroninflammation men då ska hunden ha väldigt ont och hålla på med sitt öra hela tiden och det gör inte Exxa så det kan jag utesluta iaf. Mamma påminde mig om hur vår första golden fick svamp i öronen några gånger, det är nackdelen med att ha haft djur som liten, ens föräldrar skötte allt det jobbiga. Jag gick ut med och lydnadstränade våra hundar, resten skötte mina päron, väldigt praktiskt då men nu när jag har min första egna hund önskar jag att jag hade varit mer involverad när våra djur var sjuka och liknande. Det faktum att jag slapp sånt då kommer tillbaka och biter mig i rumpan nu.

Ni får hålla tummarna för oss i helgen nu. Förhoppningsvis är alla showisarna så tjocka att de trillar omkull när de ska springa i ringen, hehe. Näe, skämt å sido, vi hoppas att det går bra.
För oss.
:D

Annars går allt jääävligt trögt här hemma just nu, ingenting funkar! Har inte kommit igång med c-uppsatsen, har inte tentat av förra kursen och hur man än letar så finns det inga hus till salu som är det MINSTA intressanta. Suck. Dessutom måste jag snart skriva CV och liknande då det börjar bli dags att söka jobb.

Jag vill inte!

Önskar att jag fick gå hemma med betalt ett halvår eller så, greja med Exxa och skriva klart mina böcker. Tänk så underbart det vore...

// Jennie - drömmer...

Zen och viktuppgång.

I morse vägde jag Exxa och det var ett skönt litet resultat man såg på vågen. Man blev ju lite konfundersam då "domaren" i Skara sa att hon var undernärd... Men tji fick han för Exxa väger 16 kg och är 7½ månader gammal = definitivt inte undernärd, snarare tvärtom! 16 kg är en bra siffra. Syster Tióne väger 14.5 och syster Matic väger 17.5, resten av syskonen vet jag inte. Men det känns riktigt bra!

Annars tar vi det lugnt hemma just nu, regniga dagar är till för att slappa i soffan med en liten varm valp sovandes på ens mage.

Till helgen är det utställning, har scoutat konkurrensen lite, iaf en av huskysarna som är anmäld är show... Ingen överraskning direkt. Jag har dock kommit in i ett slags zentänk helt plötsligt, det får gå som det går. Who cares om domaren inte vet hur en draghusky ska se ut, vi vet ju att vi har en bra hund och att vi får superbra träning inför de stora SPHK utställningarna vars resultat faktiskt RÄKNAS. Så hur det än går i helgen är vi glada iaf, känns bra som tävlingsmänniska att ha kommit till den punkten.

Ikväll ska vi göra iordning inbjudningarna till Mickes kalas, på framsidan har vi ett kort på Exxa som har en Nalle Puh partyhatt på huvudet. Lägger väl upp en bild på inbjudan i morgon kanske.

// Jennie - *Zen*

PM utställning.

Idag kom PM:et till utställningen i Örebro till helgen. Det blir den största utställningen för vår del hittills då 650 (!!) hundar är anmälda. Helt galet. Av dessa 650 hundar är 5 stycken Siberian Huskys vilket innebär att Exxa förmodligen kommer att få slåss mot 4 stycken showisar.

Suck.

Blä.

Orättvist.


Domaren har tidigare dömt showisar så det är ganska kört för vår del tyvärr. Skk borde banne mig dela upp huskysarna i två grupper, en showgrupp och en draggrupp, det hade varit 100% mer rättvist tycker jag. Men så länge som de räknas till samma ras kommer det aldrig hända. 

Plutt, plutt, plutt.

Jag är mogen idag.

Men! Man vet aldrig, kanske kommer domaren föredra lilla späda älvan Exxa framför de klumpiga showisarna. Kanske är de andra anmälda också draghuskys, det vore superkul, lite konkurrens är nyttig (så länge som den är rättvis). Kanske är det inte ens valpar utan vuxna hundar. Så det är inte dags att hänga läpp än.

Dessutom ska Micke ställa, Micke med sina fantastiska långa ben och sitt stabila psyke som inte darrar inför något, Micke som har handlat en enda gång och som då vann hela utställningen (med Exxas kullbror Haldex). Så skärpning Jennie, det kanske går bättre än vad du tror...

...Och gör det inte det; tja, då vet jag varför! Och då åker jag hem med mina två älsklingar som är bäst i hela världen och en erfarenhet rikare.
Någon annan åker hem med rosetten och vi åker hem med underbara, söta, rara, snälla, gosiga, mysiga, smarta, vackra, fantastiska Exxa! Det är en rätt okej deal faktiskt =)

// Jennie - varit på långpromenad med pluttisen idag som var sååå duktig!!


Exxa myser i soffan.


Träning på helgschemat för Exxa.Den här helgen har varit nyttig för Exxas del, massa olika träning för vår lilla skrutt. Igår tog husse med henne ut till Mikael, Marie, Izak och deras två hundar, först var hundarna borta så Exxa fick träna på att sitta själv i bilen medan husse pratade med Mikael i ett garage fullt med spikar på golvet. Mycket klokt då Exxa äter typ allt hon får syn på... Enligt husse skötte hon sig utmärkt, låg tyst och lugn i bilen. När de andra hundarna kom hem fick de busa lösa på det stora fältet som ligger utanför Mikaels och Maries hus en bra stund, det var en liten tröttis som kom hem till matte.

Idag efter frukost stack vi iväg till brukshundsklubben för att träna lite inkallning och lite utställning, vi kom precis när en annan gubbe och hans hund åkte, tajming kallas sånt =) Exxa fick springa lös en bra stund och hej vad det går när hon springer, grästovorna yr omkring henne och hon ligger nästan ner i kurvorna. Hon verkar ha en förkärlek för att springa i cirklar och vänder som på en femöring, otroligt lätt och smidig i kroppen!
Sedan kastade vi lite boll och övade apport, Exxa är såå duktig på det! När hon började bli trött plockade husse fram utställningskopplet och övade på att springa lite trav med henne, det gick sådär i början då hon mest galopperade jämte husse men efter lite skäll från matte (skäll på husse alltså, inte Exxa) så gick det bättre. Sedan tränade husse och Exxa på att stå fint (och husse fick ännu mera skäll) och till slut fick de till det så att även matte blev nöjd. Jag tycker att husse Micke slarvar lite ibland, t ex glömmer att ge beröm direkt när hon gör som hon ska, och då blir jag lite otålig på honom, jag måste nog jobba på det där och bli mer pedagogisk... Hur som helst så slutade vi på topp så det kändes bra, Micke har ju en vecka till på sig att träna med henne tills det är dags att ställa. Exxas lilla kompis Juni ska också ställas ut den dagen men inte på samma ställe så vi får hålla tummarna för varandra =)

Idag har vi även tagit lite kort på Exxa från sidan som vi ska skicka in till några som gör selar så nu dröjer det inte länge till Exxas riktiga dragdebut. Det ska bli så spännande att se, har hört från andra husky-ägare att första gången är väldigt mäktig då hunden instinktivt börjar dra och visar att det faktiskt ligger i generna. Vi hoppas att det blir så för oss också.

Exxa har även ensamhetstränat idag då Micke och jag åkte med mamma till Lidköping för att storhandla. 2 timmar var vår lilla tjej ensam hemma och förutom några klomärken på sovrumsdörren (som vi stängde för att vi inte ville ha henne i sängen) så har hon skött sig super. Jag hörde att hon skrek när jag gick nerför trapporna men när jag kom allra längst ner så hade hon slutat så jag hoppas att hon varit tyst medan vi var borta. Annars var lägenheten i toppskick, inget nedstök eller så, hon hade lyckats öppna dörren till datarummet som vi också stängde innan vi åkte men hon hade inte rört något. Det är vår lilla pluttis det!
Hon blev helt galen när vi kom hem, slickades och pussades och ville bara vara nära, det är så mysigt. Man ska ju inte göra en big deal när man kommer hem men jag tycker att så länge som det inte stör när hon ska vara själv så gör det inget om man hälsar ordentligt när man kommer hem, det är när ensamhetsträningen börjar krångla som man kanske får tänka om där... Dock hälsar vi inte med en gång, vi tar av oss jackor och skor innan vi sätter oss på huk och pussas med henne.
På något underligt sätt så blir hon gosigare och gosigare, enligt rasboken ska en husky bli mer och mer reserverad ju äldre den blir men det verkar inte stämma på vår lilla tjej, tycker att hon för varje vecka blir mer kelsjuk och pussig. Inte för att vi klagar... =) På helgerna kommer hon t ex upp i sängen på morgonen (om hon inte redan ligger där vill säga) och så "knör" hon sig emellan Micke och mig och så ska vi klia henne samtidigt medan hon ligger och mysbrölar. Kliar man riktigt bra, t ex i ansiktet belönas man med en slick på munnen. Mysigt...

// Jennie - söndagsgos med familjen nu.


Skrytdags.

Jag vill skryta, jag måste skryta, kan inte hindra mig från att skryta!!

Exxa är så mjuk och fin och go på alla sätt, när hon kommer och kryper upp i mitt knä, lutar huvudet mot mitt nyckelben och gör sitt lilla mysljud så smälter mitt hjärta. Jag vill bara sitta där med henne i knät, frysa tiden och ha kvar det ögonblicket för alltid. Hon är så rolig, får mig att skratta varje dag, gör mig stolt varje dag, gör mig sårbar varje dag; hon håller mig mänsklig. När allt är svart och molnen hopar sig är hon den lilla ljusstrimman som tränger igenom det svarta och påminner mig om att det alltid är som svårast just före gryningen.

Älskade lilla hund - vad gjorde jag utan dig?!

Jag försöker fokusera just nu. Mest på världsliga ting som utställningar och husköp, det känns som att om man lägger ner mer energi på det än vad som egentligen krävs så behöver man inte tänka på det som man egentligen vill tänka på fast man inte vill. Det är ungefär som en öm tand, tungan söker sig dit fast det gör ont tills man kommer på något nytt objekt.

Hur går det då med det jag tänker på? Tja...

Utställningen är nästa helg, Micke ska ställa Exxa för första gången. Vi har noll förväntningar då hon har blivit ännu större under de senaste veckorna, verkar vara inne i en rejäl växtfas. Dessutom är det skk så finns det showhuskys där så... ja, ni vet.
Men med tanke på alla rosetterna i hyllan sen i höstas så känns det som att det får gå som det går, det har gått bra innan och kommer göra det igen när hon kommit i harmoni med sin kropp. Tills dess är utställningarna bara miljöträning. Micke har lättare att tänka så än vad jag har, vinnarskalle till tusen, men å andra sidan kan man inte prestera bra jämt. Det finns alltid saker som sätter käppar i hjulet, stress, trötthet, dagsformen, domarens tycke och smak... det är bara att acceptera. Eller som det stod på en sida som jag hittade igår: "En hund kan få en tvåa eller trea i kvalité ena dagen och få ett ck nästa dag - det är så det är i den hårda utställningsvärlden".

Husköp går väl oxå sådär just nu, gården i Varnhem för 4.2 milj kr blir för dyr. Suck. Och det finns inga andra drömhus ute just nu. Så vad gör man, köper ett tillfälligt hus som man renoverar och säljer eller avvaktar? Jag vet inte! *ångest* Det är ingen picknick att köpa hus. Inte leta heller för den delen.

Ingenting funkar just nu. Allt bara krånglar!! Tur att jag har Exxa, min lilla pluttaängel...

// Jennie - lekdags!

Sanning utan modefikation.

Underbar text som ger mig tårar i ögonen. Det är så jäkla sant. Tänk så stort det är att kunna interagera med ett vilt djur, kunna förstå varandra och älska varandra. Synd att inte alla inser storheten i detta som bara kan kallas ett mirakel...


Hundens budord

Jag lever i ungefär 15 år.
Varje gång du lämnar mig betyder sorg för mig.
Ge mig tid att förstå vad du begär av mig.
Gör mig lycklig, du är hela mitt liv.

Var inte arg på mig länge åt gången och lås inte in mig som straff.

Du har ditt arbete, dina vänner, dina nöjen. Jag har bara dig.

Tala med mig fastän jag inte förstår orden, jag blir glad bara över att höra din röst. Kom ihåg att jag aldrig kan glömma hur du är mot mig.
Innan du slår mig, kom ihåg att mina tänder kan krossa din hand, men jag använder inte min styrka mot dig.

När du blir irriterad på mig för att du har mycket att göra så tänk på att jag kanske är sjuk, har ont i magen, är trött eller deppig.

Ta hand om mig när jag blir gammal, kom ihåg, du blir också gammal.

Var hos mig när jag har det svårt, allt blir lättare bara jag har dig.

Jag älskar dig!

Din hund.


I brist på lönedagen.

Häromdagen testade vi att cykla med Exxa. Det gick väldigt simpelt till, en hand att hålla kopplet, en hand på cykelstyret. Först testade jag men min cykel var lite för hög (har jag krymt sedan förra sommaren?!) så Micke fick ta över istället. Exxa var lite undrande först men efter en vända utanför vårt lägenhetshus så fattade hon galoppen och travade så fint, så fint jämte cykeln och svängde runt på utsidan när Micke svängde. Det är vår duktiga tjej det! Hon verkade tycka det var väldigt roligt för svansen viftade hela tiden så det får vi göra om snart. Frågan är om man ska fästa en cykelpinne på cykeln och låta henne trava jämte eller låta henne dra cykeln... *hm* Man kanske kan göra båda och variera. Just nu väntar vi på lönedagen så vi kan köpa en dragsele till henne, ska bli spännande att se henne dra för första gången.

Exxa avskyr att bada men i förrgår hade hon inget val. Hon träffade på lilla lapphundsvalpen Lukas ute och de lekte genom att kräla på backen... Vår lilla hund var mer brungrå än vit när hon kom in så det var bara att traska in i duschen. Exxa stod still medan vi duschade, hon har inte världens bästa tålamod med det annars men oj, så sur hon var, hängde med huvudet och tryckte öronen bakåt och blängde på oss =) Men ren och fin blev hon...

Nu har Exxa börjat käka sina valppärlor igen, vi fick byta foder för ett tag sedan då hon inte åt speciellt bra men det verkar ha rättat till sig och nu är det det första fodret som gäller igen.

Annars händer det inte så mycket här just nu. Micke är snorförkyld och idag har även jag drabbats, kul när man ska vara i skolan mellan 12 och 21... *jippie*

// Jennie - idag blir en jobbig dag... Usch...


Hundbowling och upprättelse.

Igår kom Erika, Fredrik och Juni hit och hälsade på oss, det var ca 1½ månad sedan vi såg dem sist så det var jättekul att träffas! Juni hade blivit sååå stor och båda vovvarna var alldeles galna av glädje över att få träffas! Juni kissade på sig i hallen och Exxa skrek och brölade när jag höll fast henne så gästerna skulle få komma innanför dörren innan de blev överfallna... =) Sedan utbröt det allmänt kaos och de båda valparna lekte som duracellkaninen på crack ungefär, haha. De knuffade omkull varandra, hoppade över varandra, bet och slickade, jagade varandra, stal leksaker från varandra... ja, det mesta som två små valpar kan hitta på. De har sina små individuella knep, Juni använder sina tänder mycket, bl a bet hon Exxa i tungan. Exxa å andra sidan bowlar nästan med Juni, tar sats och springer rätt på henne så att hon trillar som en kägla. Detta pågick i perioder, när de blev trötta somnade de jämte varandra för att efter en stund vakna upp med ny energi =) Under tiden åt vi vuxna våfflor och hade trevligt och sedan såg vi på film.

Vi diskuterade bl a det här med utställningar och hur subjektivt det egentligen är och hur trist det kan bli. Juni ställdes ut 2 gånger under My Dog i Gbg; (vi gjorde det inte och tur var väl det för de som blev BIR var showhuskys) första gången blev hon fyra med kritik som "obetydlig" och "sprättiga rörelser" men bara några dagar senare blev hon tvåa med jättefin kritik. Det är verkligen tråkigt. Vi har ju också råkat ut för det, i nov blev Exxa BIM med superkritik och bara en månad senare var hon "för liten, smal, späd och outvecklad"... VA?! liksom.

Dock fick vi lite upprättelse för domaren i Skara som gav denna märkliga kritik är INTE utbildad domare fick vi veta, han fick vara domare eftersom han har en uppfödning av dalmatiner och en annan ras, minns inte vilken, det var någon liten fjutthund som typ minipudel eller ngt. Så den kritiken bryr vi oss nu inte ett skvatt om!! Enligt en bekant till Micke tjänar den här "domaren" ca 800 000 kr om året på sin uppfödning då han har minst 24 (!!!) avelstikar. Väldigt seriöst... *hrm* Jaja. Men nu har vi lärt oss det och hädanefter kommer vi kolla upp domarna innan vi åker på någon utställning, man vill ju att de iaf ska ha ett hum om vad de pratar om...

Idag är Exxa jätteslö, har mest legat och sovit hela dagen och gottat sig. Det är jobbigt att leka tydligen... =)

// Jennie - ser fram emot kontaktkursen med Erika och Juni på brukshundsklubben!


Ryck-ryck-ryck i foten.

Nu är all snö borta och det regnar och slaskar. Exxa, som den lilla primadonna hon är, tycker inte om slasket och vill helst inte vara ute några längre stunder just nu. Det passar mig ganska bra då jag har vätskefyllda blåsor på sidan av mina stortår och lilltår samt en rejäl under ena trampdynan. Detta hände i början av veckan när Exxa och jag var ute och gick, det var snöigt och kallt så vi tog en rejäl promenad, var ute i ca 2½ - 3 timmar. Jag hade ett par stövlar på mig som jag bara använt någon gång tidigare och på vägen hem började fötterna kännas lite... underliga. Väl inne drog jag av mig stövlarna och fick syn på dessa djävulska blåsor, har haltat ganska bra sedan dess. Så onsdag och torsdag har det blivit korta promenader för mig och Exxa och jag var lite orolig över att hon skulle börja äta sämre igen pga det men än så länge käkar hon på nästan lika bra som när vi varit på långpromenad så det är bara att hoppas på att det håller i sig. Hon blir väldigt gosig när det är dåligt väder, i vanliga fall är det jättemysigt men en vovve som sover på ens fötter när fötterna ser ut och känns som mina gör just nu är ingen bra kombination... Jag försöker dra åt mig tossorna så gott det går och Exxa gör sitt bästa för att vara besvärlig och följer efter och dunsar ner på fötterna på nytt. Hundar är väl härliga så säg?! =)

Idag har dock denna lilla härliga hund varit olydig. Jag släppte henne lös på fältet så att hon skulle få springa lite och det gick fint men när vi skulle gå in och jag ropade så totalignorerade hon mig, det var mkt roligare att gräva ett hål i gräset. Jag ropade och visslade och hojtade; ingenting hjälpte och hon brukar ju ALLTID komma när vi säger till henne men inte idag. Det var en morrande matte som fick gå och hämta henne (!!) och ta henne i halsbandet men då blev hon plötsligt väldigt sammarbetsvillig och följde glatt med och strök sig mot mina ben när vi stannade. Manipulerande fjäskis. Men go´...
Så vad gör man då med en hund som behöver stimulans och det ösregnar? Man tränar inomhus! Vi gör t ex sitt, ligg, tass, stanna, apport, stå osv och Exxas favorit; markera då hon får markera med tassen på ett burklock. Hon är superduktig på det och blir väldigt ivrig när locket kommer fram, det hjälper inte att byta, hon förstår ändå vad som är på g. Det är hemskt kul att träna med en hund som så tydligt visar att hon tycker det är roligt!
En annan sak man kan göra vid dåligt väder är att ta hand om hunden fysiskt en stund, massera, klippa klor osv så det har vi oxå gjort idag. Klippa klor är inte kul tycker Exxa som har kvicksilver istället för blod i ådrorna, då måste man ju ligga still... Suck. Det är mycket roligare att slingra sig som en liten ål och nafsa matte i handen när hon kommer med klipparen. Lilla busan min. Men matte kan vara sträng och idag var en sådan dag, när jag tröttnade på hennes slingrande plockade jag helt sonika upp henne och la henne mellan mina ben så att hennes rygg vilade mot min mage och så tog jag ett stadigt tag i en tass och började klippa. Exxa låg surmulet stilla och försökte komma loss genom att fjäska, oj så många slickar som mitt öra och min hals fick, även ena armen blev tvättad med det hjälpte inte och med en suck gav hon slutligen upp och låg stilla. När jag var klar fick jag nästan väcka henne, hon hade dåsat till.... =)

// Jennie - vad gjorde jag utan min Exxa Spexxa?

Dragdebuten närmar sig...Det nya året fortsätter att kasta snö över oss och ingen kunde vara gladare över det än lilla Exxa. Hon vill gå ut hela tiden och hinner knappt kissa för all lek som bubblar upp i kroppen på henne. Det är för härligt att se!

Vi traskar en bra sväng varje dag i snön och försöker variera promenaderna så gott det går, ibland går vi runt i samhället, ibland på gamla järnvägen åt ena hållet och ibland åt andra hållet samt ibland på något av elljusspåren. Exxa verkar uppskatta variationen för hon beter sig som om stället vore nytt för henne vart vi än går =)
Snart blir det ännu mer variation då vi är i beställningstagen, ska köpa en sele till henne så att hon kan få dragdebutera. Hon har visat goda anlag för drag ända sedan hon var liten och vi tror inte att vi har fel när vi gissar på att hon kommer bli ledarhund så småningom för attans vad hon hatar när andra hundar passerar henne!! Då skriker hon i högan sky och knatar på tills hon har gått om den hunden som vågade passera henne! Hoppas det håller i sig. Nu har vi ju bara Exxa så det blir inget spanndrag för henne, däremot ska hon få börja med att "dra" oss så får vi se hur det går. Vi är ännu noviser när det gäller drag och vill ta det väldigt försiktigt så att det inte blir för mycket eller för tungt. Dra i spann ska hon få göra hos uppfödare Fia så småningom, det ska bli spännande.

Igår var första kvällen som vi har lämnat bort henne, hon fick vara hos Mickes föräldrar medan vi var på bio och åt middag i Skövde med våra vänner. Det hade gått bra som vanligt och hon fullkomligt kastade sig över oss när vi kom och hämtade henne, det är så roligt att se hur glad hon blir!! Hon ska klättra upp och lägga tassarna om axlarna på oss och så pussas, pussas, pussas och sedan pussas lite till. Tungan går som en liten propeller =)

Näe, jag får väl försöka plugga. Det går jävligt tungt just nu, en del av er vet ju varför... Vi får se vad som händer.
Bilderna är från när vi var ute och lekte idag.

// Jennie - Tomt.


Jävla snorungar! Ni kan inte ha husdjur!

Japp då var 2008 här. Folk verkar väldigt upprörda över att snön har kommit, "kommer den inte till jul behöver den inte komma alls" hörs både här och där. Jag tycker tvärtom, snön får komma när den vill och gärna ligga kvar ett bra tag. Men så har man ju en Siberian också =)
Exxa är tokgalen i snön, hon hinner knappt kissa så uppspelt är hon. Det roligaste är när husse eller matte sparkar eller kastar snö i hennes riktning, då fångar hon den i luften, morrar som en galning och biter sönder den... *skratt*
Det blev två långa promenader i snöyran igår, på förmiddagen var Micke och hon ute i typ två timmar och på kvällen tog vi alla tre en sväng runt Götene, jätteskönt var det, precis lagom kallt och friskt. Lilla valpisen går jättefint i koppel nu, drar ytterst sällan utan är nöjd med att småtrava jämte husse eller matte. Skam den som ger sig!

Nyår var jättetrevligt förutom en sak; när Micke var ute med Exxa på kvällen, tror det var runt 20.30 tiden, blev hon skrämd av några snorungar som roade sig med att kasta smällare när de passerade henne (!!!) VAD FAAAN liksom, sådär GÖR man bara inte!! Micke sa till en av dem att han skulle ge fan i att kasta smällare men killen bara tittade på honom och kastade en till innan han sprang iväg. Jag hoppas att de föds som dyngbaggar i nästa liv!! Exxa blev jätterädd såklart och ville in direkt, var lite skakis men lugnade sig efter några minuter och somnade sedan på vardagsrumsgolvet.
Vid 23.30 började det smälla och panga rejält och då vaknade hon och hoppade upp i soffan och klättrade längst bort där Micke och jag satt och kurade ner sig emellan oss. Där låg hon sedan resten av kvällen och tryckte sig mot oss, lilla stackarn. Så nu blev det precis som det inte skulle bli... *suck* Det är så synd för hon har varken reagerat på skott, smällare eller raketer innan. Men förhoppningsvis är det något som hon snart glömmer, igår kväll när vi var ute och gick smällde det några gånger men Exxa var mer intresserad av en katt som satt lite längre fram på gatan så det är bara att hålla tummarna för att hon kanske redan glömt bort obehaget från nyår.

// Jennie - fan vad jag hatar barn. Kan inte alla födas som typ 24-åringar?!

*********************************************************************************

Idag efter lunch kände jag att jag behövde komma ut lite, rensa tankarna och försöka stressa ner så gott det går. Sagt och gjort, jag bylsade på mig och sedan tog vovven och jag en lång promenad ut i snöyran. Vi traskade ca 1 km bort till elljusspåret och där träffade vi en kvinna och hennes golden hane som Exxa fick hälsa på, det gick finfint som vanligt. Hon frågade om vi ville gå det långa spåret med henne (2.5 km) och det ville vi såklart. Kvinnan var jättetrevlig och vi babblade hund hela tiden medan Exxa for som en liten kanonkula fram och tillbaka, korsade stigen och sen tillbaka igen, in i skogen, ner i diket, upp igen, ja ni fattar. När spåret tog slut skildes vi åt och så traskade Exxa och jag hem igen så 4.5 km blev promenaden idag på förmiddagen. Skönt... Nu får se vi om promenaden ikväll toppar den distansen =) Fördelen med att gå så långt är att vovven är helt slut efteråt och sover från och till i några timmar då man kan hinna med annat som att plugga, städa eller pyssla. Jag håller på att scrapbooka Exxas bäbiskort som jag fått av uppfödare Fia, blir så fint såå.

// Jennie - nu får det ändå vara färdigbloggat för idag! =)
RSS 2.0